Foto: Emilie Pascale

Party time: Ti utesteder i Oslo skeive anbefaler som homopositive

Årets rekordstore Prideparade satte skeive i Oslo i sentrum. Det samme gjorde Fanny Sanberg Vik (25) og hennes masteroppgave om skeives opplevelser av byrommet. Her er ti utesteder Vik og hennes informanter anbefaler, fra London Pub til Kulturhuset

Oslos forskningsstipend gikk i år til Fanny Sandberg Vik (25) for hennes masteroppgave om byen sett fra et skeivt perspektiv. For noen dager siden skrev vi om steder Viks informanter satte pris på i byrommet, som fargefulle fasader, kunstverk og utesteder.

Men noen ganger vil man bare ha det litt moro på byen. I denne saken fokuserer vi kun på utestedene, med 10 ulike steder hvor skeive føler seg hjemme ifølge Viks informanter. Fra tradisjonelt skeive steder, til "vanlige" utesteder hvor skeive trives.

1. London Pub

London Pub på C. J. Hambros plass 5, er den eldste skeive puben i byen. Baren preges i hovedsak av eldre skeive menn, men her frekventerer også yngre og noen kvinner. Ifølge Fanny Sandberg Vik og hennes informanter, er dette et trygt og komfortabelt sted å være seg selv.

London Pub er byens eldste skeive utested, noe de flagger stolt for i all slags vær. Foto: Emilie Pascale

— Tradisjonelt skeive steder er laget for at folk skal kunne slappe av uavhengig av legning, og derfor er de jo også mye flinkere her til å passe på at ingen diskriminerer andre på bakgrunn av seksuell orientering, forteller hun.

2. Elsker

— Dette er en morsom klubb på hele tre etasjer, hvor man kan uttrykke seg på sin egen måte uten å bli møtt med negative blikk og støtende kommentarer, sier Vik.

Utestedet Elsker ligger litt skjermet til i Sehestedsgate 9, men har hele tre etasjer fulle av hemningsløs moro. Flere av informantene forteller at steder slik som dette gjør at de nesten føler seg enda mer skeive. Foto: Emilie Pascale

— Noen opplyser til og med at de føler at de blir enda skeivere på steder som dette, legger hun til. Elsker, som ikke har noen regnbueflagg vaiende over inngangen, er et relativt skjult sted på hjørnet av Kristian IVs gate 9 og Sehesteds gate, men er allikevel et arnested på sene kvelder som de fleste i det skeive miljøet kjenner til.

3. César bar & café

Til tross for at utestedet er relativt nytt, har César bar & café allerede etablert seg som en kjent plass i det skeive miljøet. Den skeive baren, som ligger på C. J. Hambros plass 2, med gangavstand til både London Pub og Elsker, har en logo smykket med regnbueflagg. Dette er et sted Viks informanter fremhever som positivt.

César bar & café er et skeivt og trivelig utested i nærheten av Rosenkrantz gate. Foto: Emilie Pascale

4. Dattera til Hagen

Det fargerike utestedet Dattera til Hagen, som ligger i Grønlandsgate 10, er preget av et yngre, avslappa klientell. Stedet, som ønsker å bidra positivt til kampen om ikke-diskriminering, arrangerer blant annet normbrytende arrangementer som DJ-kveldene ved navn Free the Nipple.

Det fargerike utestedet Dattera til Hagen på Grønland har et ungt og moderne klientell. Foto: Emilie Pascale

— Free The Nipple er et feministisk klubbkonsept der kvinner, queers og allierte samles for å danse til det beste av guilty pleasures, skriver utestedet på sin Facebook-side. Selv om dette ikke i utgangspunktet er et skeivt utested, mener Vik at mange allikevel opplever å trives her.

5. Bobs pub

I gaten Grønland 3 på nettopp Grønland, ligger en brun hjørnebar med mange stamgjester. Baren, som ligger rett overfor Vaterlandsbrua med de regnbuefargede stolpene, arrangerer årlige eventer knyttet til Pride.

Bobs pub på Grønland er ifølge Viks informanter et fint sted for skeive menn i Oslo. Foto: Emilie Pascale

— Bobs pub er et kjent utested for skeive menn i Oslo, sier Vik, og forteller at hun ikke var klar over dette før hun fikk vite det av informantene. At skeive menn har et eget utested mener hun er særdeles viktig, da de opplever større grad av vold og åpen hatkriminalitet enn skeive kvinner.

6. Café Sara

På hjørnet av Hausmannsgate 29, rett overfor Kulturkirken Jacob, ligger utestedet Café Sara. — Dette er et utested jeg vet at mange yngre skeive drar til, forteller Vik. I tillegg til de dempede lokalene, har utestedet en stor innendørs bakgård med dekorerte vegger og kunstige blomster.

Café Sara har en innvendig bakgård med pent dekorerte vegger, noe disse tre vennene gladelig skåler over. Foto: Emilie Pascale

7. Prindsen hage

Storgata 36 skjuler det seg en kjempestor bakgård som har blitt omgjort til et av byens mest populære oppholdssteder på en tørst ettermiddag.

Prindsen hage ligger lurt til bak Storgatas husfasader, og er som et lite festivalområde midt i byen. Foto: Jan Khûr

Stedet, som tidligere har vært tilknyttet asyl og fengsel, inneholder blant annet avslappa hagestoler på en gresslette, boulespill, cricket, et kjempestort kinolerret, digg gatemat fra foodtrucks, kaffebar, og selvfølgelig bar. Til tross for at stedet fortsatt er ganske nytt, mener Vik og hennes informanter at plassen har en relativt vennlig holdning overfor skeive.

8. Blå

I en gammel industribygning langs Akerselva, nærmere bestemt i Brenneriveien 9, finner du konsert- og skjenkestedet Blå, en ekte stayer i bybildet som tilsynelatende aldri går av moten. Utestedet ligger pent plassert i et fargerikt og tilbaketrukket strøk, omkranset av to av byens kjente kunstskoler (Strykjernet kunstskole og Westerdahls Oslo ACT), i tillegg til utestedene Ingensteds og Bortenfor.

Utestedet blå ligger i nærheten av to kunstskoler og er kjent for god musikk og avslappa stemning.Foto: Tarjei Kidd Olsen

På Blå kan du blant annet lytte til ukentlig søndagsjazz i en kunstnerisk og avslappet atmosfære, en av byens mest populære tilbud på søndagskvelder. — Det er selvfølgelig dårlige opplevelser overalt, men jeg opplever at Blå er et ganske greit sted å være, sier Vik.

9. Kulturhuset

Kulturhuset er stedet hvor du kan kombinere flere interesser. Her avholdes det ukentlige debatter, konserter og foredrag som tar sikte på å "bringe folk sammen", slik de selv skriver på sine nettsider. — Jeg tror alle arrangementene og debattene de holder bidrar til å forsterke den trygge opplevelsen for skeive, sier Vik.

Kulturhuset satser på kunnskapsgivende arrangementer og mye moro i flere etasjer, noe Vik mener er årsaken til at skeive kan føle seg mer velkomne. Foto: Emilie Pascale

Lokalet, som ligger i Youngs gate 6, har 3 etasjer på til sammen 2000 kvadratmeter. Med en bred vindeltrapp og store glassvinduer, sirkler byggets ulike oppholdsrom rundt en søt innendørs bakgård. Her kan man vinke til sine venner fra danserommet over til biblioteket, spille spill i andre etasje og slappe av langs de ulike sittebåsene.

10. Rebell

Rebell er et uoffisielt skeivt sted for byens unge skeive kvinner. Baren, som har en knæsj turkis fasade, ligger i Thorvald Meyers gate 56Grünerløkka, og har et inventar preget av 80-talls disconostalgi.

Fordi Rebell har blitt et hengested for en del skeive kvinner, drar stadig flere skeive kvinner dit, og de fleste trives godt her, ifølge Vik.

Powered by Labrador CMS