I 10-11 år drev hun Hønse-Lovisas hus, det 200 år gamle, lille røde huset på Sagene, ved en av de største fossene i Akerselva. I hennes mesterlige regi ble kulturkafeen til kanskje det eneste stedet som "alle" vet hvor er langs elva.
Kort tid etter kom redningen i form av Oslo Museum, som står bak Oslo bymuseum og Teatermuseet i Frognerparken, Interkulturelt Museum på Grønland, og Arbeidermuseet i Sagene bydel.
I desember fikk vi vite at Hønse-Lovisas hus skulle åpne igjen 1. mars.
Da med sesongåpning og blant annet salg av hønsesuppe, vafler, høytlesning av Oskar Braatens litteratur, musikk og omvisning. Åpningen ble utsatt og arrangementet, som skulle holdes på både huset og Arbeidermuseet, skjedde kun på museet.
– Da alt det hyggelige ble tatt ned fra veggene og møblene flyttet ut, så vi hvor slitt det var, fortale formidlingsansvarlig for industri- og arbeiderhistorie hos Oslo Museum, Gro Røde, til Sagene avis.
Dermed har vi måttet smøre oss med ekstra tålmodighet. Men snart nå...
Snart kommer Hønse-Lovisa hjem
Notiser som er hengt opp på Hønse-Lovisas hus forteller at det er Kulturetaten som pusser opp. I tillegg står det at huset skal gjenåpne i løpet våren 2018 og at de kommer tilbake med dato for åpningen.
Tavla ved porten inn til hagen til Hønse-Lovisas hus har tidligere hatt oversikter over kulturprogrammet på huset. Nå er det en oversikt over aktiviteter på Arbeidermuseet der. Ser man nøye etter, viser det seg likevel at ett av arrangementene skjer nettopp hjemme hos Hønse-Lovisa.
26. april kl18 arrangeres det foredrag om "Sagenegutten Oskar Braaten", "forfatteren ... som gjorde en klassereise av de sjeldne". Mannen som blant annet introduserte Hønse-Lovisa for verden i skuespillet Ungen fra 1911.
Om 26. april er åpningsdagen for huset eller om det åpner enda tidligere, vites ikke. Men om omtrent en måned kan vi iallefall forhåpentligvis nyte vafler i historiske omgivelser ved elva igjen.