Sjefredaktør og grunnlegger av Akers Avis Groruddalen, Hjalmar Kielland, avbildet i 2012.
Sjefredaktør og grunnlegger av Akers Avis Groruddalen, Hjalmar Kielland. Her avbildet i 2012, rett før han fylte 80, i aktiv redaktørvirksomhet.

Hjalmar Kielland død etter 65 år som redaktør i Akers Avis Groruddalen. – Var i besittelse av en uforklarlig urkraft

Han styrte Akers Avis Groruddalen siden 1958. Hjalmar Kielland gikk bort natt til 11. mai, 90 år gammel.

Publisert

Hjalmar Kielland ble akutt syk onsdag, og døde på Ahus påfølgende natt. Fram til da var han «i fullt arbeid».

– Hjalmar er en bauta i norsk mediehistorie. Den redaktøren som i særklasse har sittet lengst. Og han har betydd enormt mye. Kielland er et forbilde for det som er sjela til lokalaviser landet rundt. Han har alltid snakket Groruddalen opp og fram, sier Rune Hetland i Landslaget for lokalaviser.

Hjalmar Kielland var sjefredaktør og grunnlegger av Akers Avis Groruddalen. Det skal ha vært han som kom på idéen å kalle området nettopp Groruddalen. Dalen omfatter bydelene Alna, Bjerke, Grorud og Stovner.

Hjalmar Kielland med Rune Hetland.
Hjalmar Kielland (til venstre) med Rune Hetland, som kjente Kielland i en årrekke. Hetland har vært leder i Landslaget for lokalaviser.

– Kielland var i besittelse av en uforklarlig urkraft, pågåenhet og ivrighet. Egenskaper som må til for å kunne drive lokalavis i over 60 år. Han var tøff. Han sa ting på sin måte - men hvert ord han sa var det mening i, sier avisas journalist Rolf E. Wulff, i Akers Avis Groruddalen.

– Snillheten selv

Akers Avis Groruddalen har vært viktig for mange som bor i området. Lokalavisen var limet. Her har innbyggerne fått viktig informasjon om lokalmiljøet.

– Kielland var snillheten selv. Hvor mange han tok under sine vinger i løpet av årene, om det var familie, venner, samarbeidspartnere eller medarbeidere (også tidligere) var ikke få.

Tenkte avis døgnet rundt

Wulff forteller at en typisk samtale med Kielland skjedde en søndag kveld – etter å ha jobbet hele helga! Kielland tenkte avis døgnet rundt og var vel egentlig ikke klar over at det var nærmere midnatt enkelte ganger når han ringte! «Du kan ikke drive lokalavis mellom 08.00 og 16.00», fortalte han.

Oslo 20021031 Kong Harald inviterte mottakere av Kongens fortjenestemedalje til en mottakelse på Slottet. Redaktør Hjalmar Kielland er hedret med sølmedalje for sin innsats i lokalavisen Akers Avis Groruddalen og for kulturlivet i hovedstaden. Ble ledsaget av fru Margit Kielland som her hilser på Kongen.
Kong Harald inviterte mottakere av Kongens fortjenestemedalje til en mottakelse på Slottet. Redaktør Hjalmar Kielland er hedret med sølmedalje for sin innsats i lokalavisen Akers Avis Groruddalen Her ledsaget av fru Margit Kielland, som hilser på Kongen.

Da avisen fylte 50 år ble Kielland tildelt St. Hallvard-medaljen, Oslo bys høyeste utmerkelse. Han har også fått Kongens fortjenstmedalje og Oslo Byes Vels Bypatriotpris.

Powered by Labrador CMS