– Bydelene har behov for en kritisk og uavhengig presse som tar opp det som skjer lokalt og som påvirker folks hverdag, sier Stein Slyngstad i kulturetaten.

VårtOslo får mediestøtte fra Oslo kommune for 2021

Men det er uavklart om mediestøtten fortsetter. – Støtten fra Oslo kommune var avgjørende for at VårtOslo overlevde koronakrisen. Den satte oss i stand til å investere i et abonnementssystem, sier redaktør Vegard Velle.

Publisert

Avisene som alle får 495 000 kroner hver er Akers Avis Groruddalen, Akersposten, Nordre Aker Budstikke, Nordstrands blad, Sagene Avis og VårtOslo.

Oslo kommunes mediestøtte har vært en treårig prøveordning hvor det er satt av tre millioner kroner hvert år siden 2019. Målet med tilskuddsordningen har vært å stimulere til et mangfold av lokale nyhets- og aktualitetsmedier med uavhengig journalistikk.

– Mediestøtten har vært avgjørende for at VårtOslo overlevde som lokalavis. Med mediestøtten fikk avisen råd til å investere i et abonnementssystem, og på grunn av våre abonnenter overlevde avisa annonsefallet under koronakrisen, sier Vegard Velle.

Sårbare lokalaviser

Det er ennå ikke fattet noen avgjørelse på om denne ordningen vil fortsette fremover. Det er forventet at byrådet vil ta stilling til om ordningen skal gjøres permanent eller forlenges når budsjettforslaget for 2022 legges frem i september.

Redaktør Vegard Velle oppfordrer bystyret til å opprettholde mediestøtten. - Det er avgjørende for lokaldemokratiet og folks kunnskap om byen at ordningen fortsetter.

– Det er bare få år siden flere politikere, deriblant Raymond Johansen og Carl I. Hagen, etterlyste lokalmedier som dekker bystyret og det lokale livet i byen. Nå fins det flere aviser i byen. Men lokalavisene er fremdeles sårbare, og ønsker bystyret at denne demokratiske bærebjelken skal fortsette å eksistere, bør de opprettholde og utvide støtten, mener Vegard Velle.

Styrker lokaldemokratiet

Kulturetaten er forvalter av ordningen. Direktør Stein Slyngstad mener prøveordningen bidrar til å styrke lokaldemokratiet i bydelene i Oslo.

– I motsetning til andre byer i Norge har Oslo i liten grad hatt redaksjonell dekning av lokale forhold. Bydelene har behov for en kritisk og uavhengig presse som tar opp det som skjer lokalt og som påvirker folks hverdag. Tildelingen bidrar til å styrke lokaldemokratiet i disse områdene, sier Slyngstad.

Tøft mediebilde

Leder for fagutvalget for mediestøtten, Arne Krumsvik, påpeker at prøveordningen har vært viktig for lokalavisene i Oslo i et tøft mediebilde.

– Dagens mediebildet er tøft. Det er stor konkurranse om oppmerksomheten og avisene må evne å følge med i en rask utvikling. Støtten til lokalaviser i hovedstaden er viktig for at også lokale forhold i hele Oslo by blir dekket, sier Krumsvik.

Leder for fagutvalget for mediestøtten 2021, Arne Krumsvik, mener mediestøtten er viktig for bredden i lokaljournalistikken.

Rådgivende fagutvalg

Et rådgivende fagutvalg gir kommunen innspill om hvordan ordningen skal forvaltes. Rådet består av Arne Krumsvik, professor i medier og kommunikasjon og rektor ved Høyskolen i Kristiania, Helen Frøyseth, seniorrådgiver i Arkivverket, tidligere journalist og redaksjonell fagmedarbeider i Landslaget for lokalaviser, og Helge Holbæk Hanssen, pensjonist og tidligere fagsjef i Mediebedriftenes Landsforening.

Powered by Labrador CMS