Ullevål Sykehus i Oslo er et steg nærmere nedleggelse etter dagens styremøte i Helse Sør-Øst. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Ullevål Sykehus i Oslo er et steg nærmere nedleggelse etter dagens styremøte i Helse Sør-Øst. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Ullevål sykehus et steg nærmere nedleggelse

Styret i Helse sør-øst går videre med planene om å bygge et nytt storsykehus på Gaustad i Oslo. Men samtidig skal alternativ plassering på Ullevål «belyses».

Publisert

Dermed fortsetter planleggingsarbeidet for det nye storsykehuset, og det kan gå mot nedleggelse av Ullevål.

Vedtaket ble gjort torsdag ettermiddag, mot flere av ansattrepresentantenes stemmer, ifølge NRK.

En avledningsmanøver

I saksframlegget til møtet heter det at styret «ber om at Ullevål belyses som alternativ lokalisering til Gaustad, med samme virksomhetsinnhold», uten at det forklares nærmere hva det vil si å belyse dette.

Aksjon Redd Ullevål sykehus frykter at dette er en ren avledningsmanøver.

– Ordet belyse er valgt fordi man kan jo uansett ikke starte en fullstendig konseptutredning før man vet hva man skal belyse. Det er ikke noe klart alternativ man kan begynne å tegne, sa Helse Sør-Øst-sjef Cathrine M. Lofthus under møtet, ifølge NRK.

Fortsatt planer om sykehus på Aker

På torsdagens styremøte ble det også vedtatt å gå videre med planarbeidet for det nye storsykehuset på Gaustad og lokalsykehuset i Aker fortsetter parallelt.

Avgjørelsen om å legge ned Ullevål sykehus ble tatt allerede i juni 2016. Samtidig ble det vedtatt å bygge et nytt, stort regionsykehus på Gaustad like ved Rikshospitalet og et lokalsykehus på Aker. Planene ble godkjent av helseminister Bent Høie (H) 24. juni samme år.

På Gaustad er planen at det skal bygges ut 87.000 kvadratmeter. Alt av kreftvirksomhet samles på dagens Radiumhospital, og det tidligere nedleggingstruede Aker skal bli akuttsykehus for Groruddalen.