Ullevålkamerater samlet på ett brett (fra venstre);  Lene Haug (Helsepartiet), Lillian Bredal Eriksen (MDG), Bjørg Sandkjær (Sp), Lise Askvik (Helsepartiet), Hallstein Bjercke (V), Aina Stenersen (Frp), Maren Rismyhr (Rødt), Espen Andreas Hasle (KrF) og Sunniva Holmås Eidsvoll (SV). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Ullevålkamerater samlet på ett brett (fra venstre); Lene Haug (Helsepartiet), Lillian Bredal Eriksen (MDG), Bjørg Sandkjær (Sp), Lise Askvik (Helsepartiet), Hallstein Bjercke (V), Aina Stenersen (Frp), Maren Rismyhr (Rødt), Espen Andreas Hasle (KrF) og Sunniva Holmås Eidsvoll (SV). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Nytt bystyreflertall mot nedleggelse av Ullevål: - Vil endre uttalelse som ble sendt regjeringen i fjor

— Vi vil lage en justert høringsuttalelse der Oslo bystyre klart sier fra at Ullevål ikke skal legges ned, sier de åtte partiene som utgjør det nye bystyreflertallet i sykehusstriden.

Publisert

"Ullevål-kameratene", døpte en vittig Høyre-politiker de åtte partiene MDG, SV, Rødt, Venstre, KrF, Frp og bompengepartiet FNB, som sammen holdt pressekonferanse under bystyrets møte onsdag kveld.

Ullevål-kameratene utgjør etter valget et nytt bystyreflertall mot Høyre og Arbeiderpartiet.

De åtte partiene i bystyret vil slåss mot statlig nedleggelse av Ullevål sykehus til fordel for et nytt storsykehus på Gaustad.

— Høringsfrist gikk ut i fjor

I tillegg til de åtte bystyrepartiene er også Helsepartiet med. Selv om sistnevnte ikke kom inn i bystyret ved høstens valg.

— Dersom disse partiene nå mener det må vedtas en ny uttalelse, så er det altså over ett år for sent, sier Frode Jacobsen (Ap). Foto: Arnsten Linstad
— Dersom disse partiene nå mener det må vedtas en ny uttalelse, så er det altså over ett år for sent, sier Frode Jacobsen (Ap). Foto: Arnsten Linstad

Det kan knapt kalles noen nyhet at de åtte utgjør et flertall i bystyret. Men nyheten som kom på pressekonferansen er at de sammen vil sende avgårde en slags ny og justert høringsuttalelse om Ullevål sykehus fra Oslo bystyre.

For et drøyt år siden utgjorde nemlig Høyre og Ap et flertall. De står sammen med helseminister Bent Høie og den borgerlige regjeringen, og ønsker et nytt sykehus på Gaustad til fordel for Ullevål.

— Utviklingsplanene til Helse Sør-Øst var på høring i fjor og bystyret vedtok sin høringsuttalelse 24. oktober 2018. Denne uttalelsen ligger til grunn for regjeringens, og nå Stortingets behandling av sykehusplanene i Oslo, sier leder av Oslo Ap og partiets gruppeleder i bystyret, Frode Jacobsen.

— Dersom disse partiene nå mener det må vedtas en ny uttalelse, så er det altså over ett år for sent, legger Jacobsen til.

— Ikke representativt

Det var Venstres Hallstein Bjercke som på Ullevål-kameratenes pressekonferanse uttalte at de åtte bystyrepartiene og Helsepartiet ønsker en "justert høringsuttalelse".

— Venstres Hallstein Bjercke refererte til et planlagt privat forslag som vi vil fremme i bystyret, og som vil representere synet til dagens flertall. Det betyr at høringsuttalelsen fra i fjor ikke lenger kan brukes som representativt for dagens syn, sier nestlederen i bystyrets helse- og sosialutvalg, Bjørg Sandkjær (Sp).

Bjørg Sandkjær (Sp) under pressekonferansen de ni partiene som er mot nedleggelse av Ullevål sykehus holdt i rådhussalen under onsdagens bystyremøte. Til venstre Lise Askvik (Helsepartiet) og delvis skjult Hallstein Bjercke (V). Foto: Arnsten Linstad
Bjørg Sandkjær (Sp) under pressekonferansen de ni partiene som er mot nedleggelse av Ullevål sykehus holdt i rådhussalen under onsdagens bystyremøte. Til venstre Lise Askvik (Helsepartiet) og delvis skjult Hallstein Bjercke (V). Foto: Arnsten Linstad

— Høringen er over, så det blir ikke en ny høringsuttalelse. Men en formalisering av synspunktene i det nye bystyret. Med dette viser vi det sterke lokale engasjementet for denne saken, sier Sandkjær.

Borgerlige Oslo-partier mot borgerlig regjering

Et interessant poeng ved de åtte bystyrepartiene i Oslo, som sier bastant nei til en nedleggelse av Ullevål sykehus, er at tre av dem sitter i den borgerlige regjeringen.

KrF, Venstre og Frps bystyrerepresentanter i Oslo taler nå Høyres helseministeren Bent Høie midt i mot.

— Dette gjør vi på selvstendig grunnlag i Oslo. Det kommer til å komme flere saker fra helseministeren som dette bystyret må ta stilling til og mene noe om. I dette bystyret er det nå klart flertall mot sykehusplanene og nedleggelse av Ullevål, sier Venstres gruppeleder i bystyret, Hallstein Bjercke.

— Holder Aker som gissel

Helseminister Bent Høie har tidligere sagt at motstanden mot å bygge nytt sykehus på Gaustad kan forpurre planene om å også bygge ut Aker sykehus. En utbygging Oslos befolkning i Groruddalen er helt avhengig av dersom Oslo skal ha et forsvarlig sykehustilbud i fremtiden, mener Oslos politikere.

— Høie holder Aker som gissel i denne saken. Det er fult mulig å bygge ut Aker uten å legge ned Ullevål, mener Bjercke.

Akkurat på det punktet får Venstre og de andre Ullevål-kameratene støtte av Arbeiderpartiet i bystyret.

Ap vil ha Aker-utbygging raskt

— Arbeiderpartiet er bekymra for Oslo folks helsetilbud og om vår voksende befolkning har et tilstrekkelig sykehustilbud. Det er kun bygging av nytt sykehus på Aker som vil gi Oslo økt kapasitet raskt nok. Derfor må Aker komme først som lokalsykehus for hele Groruddalen. Vi kan ikke risikere at bygging av Aker kommer i spill, sier Frode Jacobsen (Ap).

— Ap har hele tiden ment at Stortinget bør fatte en beslutning om nytt sykehus på Aker uavhengig av valget mellom Ullevål versus Gaustad. Det er helseminister Høie som skaper usikkerhet når han har sagt at Aker avhenger av at Gaustad velges, presiserer Jacobsen.

De ni partiene som danner bystyreflertall mot nedleggelse av Ullevål sykehus bar plakater med tydelig budskap til Høyre og Ap. Foto: Arnsten Linstad
De ni partiene som danner bystyreflertall mot nedleggelse av Ullevål sykehus bar plakater med tydelig budskap til Høyre og Ap. Foto: Arnsten Linstad

Nå er det ikke slik at det er Oslo bystyre som bestemmer over statens sykehusutbygging. Men Oslo kommune og bystyret har reguleringsmyndighet på både Ullevål og Gaustad.

Det betyr at det nye bystyreflertallet kan forpurre og en stakket stund hindre en eventuell utbygging. De kan også forpurre et salg av Ullevål-tomta gjennom kommunens reguleringsmyndighet.

— Stortinget må gi tilslutning

Men i ytterste konsekvens kan staten til slutt velge å overkjøre kommunen. Og med det presse på plass bystyreflertallet, døpt om til Ullevål-kameratene, med en statlig regulering.

Dette vet selvfølgelig samtlige partier i bystyret. Både tilhengere og motstandere av regjeringens sykehusplaner.

Derfor vil Ap forsøke å komme en eventuell statlig regulering i forkjøpet når det gjelder utbygging av Aker som lokalsykehus for befolkningen i Groruddalen.

— Vi vil uansett starte med Aker nå. Derfor er det viktigste for Arbeiderpartiet at Stortinget gir sin tilslutning til det nødvendige investeringslånet for å komme i gang på Aker, sier Frode Jacobsen.

Powered by Labrador CMS