Noen har lagt igjen blomster og hilsen ved inngangen til Nasjonalgalleriet som stenger dørene for godt søndag 13. januar 2019. Den enestående kunstsamlingen flyttes til det nye Nasjonalmuseet som åpner i 2020. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Takk til Nasjonalgalleriet. Søndag, etter 130 år, stengte museet dørene sine. Publikum la ned blomster

� Totalt skal over 100.000 kunstverk flyttes til nye Nasjonalmuseet ved Vestbanetomta. Det er litt av en jobb, sier sier kommunikasjonsdirektør Eirik Kydland.

Publisert

Et over 130 år gammelt museum takker for seg. Nå skal 100.000 kunstverk flyttes fra den ærverdige Nasjonalgalleri-bygningen i Oslo til nybygget på gamle Vestbanetomta ved Aker Brygge.

Publikum strømmet til Nasjonalgalleriet i Universitetsgata timer før dørene ble stengt søndag 13. januar 2019. Den enestående kunstsamlingen flyttes til det nye Nasjonalmuseet som åpner ved den gamle Vestbanetomta i 2020. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Helt siden 1882 har staten vist fram kunst i det ærverdige, flotte bygget i Universitetsgata i Oslo sentrum.

Ikke noe vanlig flyttelass

— Totalt skal over 100.000 kunstverk flyttes. Det er litt av en jobb. Det er snakk om både skjøre papirverk, malerier, glass og svære skulpturer som veier flere tonn. Så det blir ingen normal flytting hvor man pakker klær og bøker ned i pappesker og kjører av gårde, sier kommunikasjonsdirektør Eirik Kydland ved Nasjonalmuseet til NTB.

I oktober 1982 ble Nasjonalgalleriet frastjålet åtte bilder til en verdi av mellom 20-30 millioner kroner. Her viser direktør Knut Berg frem en av de tomme rammene man fant da galleriet åpnet dørene. Foto: Paul Owesen NTB / scanpix

Han påpeker at sikkerhetsnivået også blir høyt, siden mange av verkene er verdt hundrevis av millioner kroner. Mest kjent er kanskje Nasjonalgalleriets versjon av Edvard Munchs «Skrik», men museet huser også en rekke andre Munch-verk, malerier av kjente internasjonale kunstnere, samt norske nasjonalskatter som «Brudeferd i Hardanger» og «Vinternatt i Rondane».

God plass i nybygget på gamle Vestbanetomta

I løpet av 2019 starter arbeidet med å flytte maleriene inn i den nye bygningen ved Vestbanehallen i nærheten av Aker Brygge. Bygget, som åpner i 2020, får 13.000 kvadratmeter med utstillingsareal og 90 utstillingssaler.

Publikum ser på «Brudeferden i Hardanger», utført i 1848 av malerne Adolph Tidemand og Hans Gud. Kunstverket henger på Nasjonalgalleriet som stenger dørene for godt søndag 13. januar 2019. Den enestående kunstsamlingen flyttes til det nye Nasjonalmuseet som åpner i 2020. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Nasjonalgalleriet inngår i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, og kunstsamlingen får dermed følge av blant annet samtidskunst og kunstindustrimuseet.

Selv om en viktig epoke er over for Nasjonalgalleri-bygningen i Universitetsgata, skal den fortsatt brukes til å vise fram kunst.

For snart 25 år siden, 12. februar 1994, fikk Norge og resten av verden et regelrett kunstsjokk. Mens nasjonens øyne var rettet mot TV-bildene fra OL-åpningen på Lillehammer, hadde tyver regelrett klatret inn og stjålet det ikoniske Munch-maleriet "Skrik" fra Nasjonalgalleriet. Bildet kom til rette, og den senere så beryktede Pål Enger ble dømt for tyveriet. Foto: Stig B. Hansen, NTB / scanpix

— Regjeringen har bestemt at bygningen fortsatt skal være en del av Nasjonalmuseet, noe vi er veldig glade for. Vi går nå sammen med Sparebankstiftelsen DNB i et forprosjekt for å finne ut hvordan bruken blir, sier Kydland.

Siste åpningsdag på Nasjonalgalleriet var søndag 13. januar.

Powered by Labrador CMS