Abonner på nyhetsbrev fra lokalavisen VårtOslo
Dette synet trakk hundrevis i kveldsmørket
Det var uvanlig mange folk å se i sene kveldstimer.
Det er sjeldent svært folksomt bak trærne i mørket der utkanten av Rådhusplassen møter stigningen mot Akershus festning en sen kveld.
Denne helgen krydde det imidlertid av folk i sene kveldstimer, og mobilkameraene fikk kjørt seg.
Lavt over hodene på skuelystne og forbipasserende hang nemlig både sola, månen, jorda og resten av «solsystemet» godt synlig for det blotte øyet, nesten nære nok til å ta og føle på.
Riktignok var det ikke noe spektakulært astronomisk fenomen på gang, men en lysinstallasjon, «Cosmos», av den naturtro sorten, i form av store, oppblåste planeter mellom trærne, signert den latviske kunstneren Janis Petersons.
Måtte avlyse i fjor
Anledningen er den gratis kunstfestivalen Fjord Oslo, med varighet frem til søndag 3. november klokken 23.00.
De siste kveldene har Havnepromenaden med Akershusstranda, Aker brygge og Tjuvholmen vært gjort om til utendørs utstillingsarena for lysinstallasjoner.
Festivalen så først dagens lys i 2019 og har siden trukket titusenvis, ifølge initiativtakerne.
Anastasia og Frank Isachsen ble tildelt Oslo bys kunstnerpris i 2021 for arbeidet med Fjord Oslo, men måtte i fjor avlyse gratisfestivalen kun kort tid før den opprinnelig var planlagt på grunn av manglende støtte.
Førstnevnte står også bak en av årets ti installasjoner, det interaktive kunstverket «Point of (No) Return», under festivalens comeback.
– Veien hit har vært lang, og vi har jobbet hardt for å få festivalen vår til å lyse opp Oslo igjen. Fjord Oslo ville ikke vært mulig uten dere, vårt kjære publikum! Dere har støttet og inspirert oss hele veien, var arrangørens melding da de offentliggjorde at det ble festival igjen i sine kanaler den 1. august i år.
Signaturbygg i ny innpakning
«Følg lyset», var oppfordringen fra arrangørene under årets comeback med «kontakt» som hovedtema med «håp om å bidra til en mer harmonisk verden, mens de opplever unike lysinstallasjoner i høstmørket».
Mange fulgte åpenbart oppfordringen. Blant annet hadde Nobels Fredssenter mellom Rådhusplassen og Aker Brygge fått «ny» drakt.
Med projisering av ulike mønstre og motiv, ble mange stående å beskue fasaden med ny, spektakulær innpakning ledsaget av musikk.
Dette verket, «Genesis», er det tyske Felix Frank som står bak.