Prisveksten spiste opp lønnsveksten for kommunalt ansatte i fjor. I år er det våre medlemmer, hverdagsheltenes tur, sier Mona Bjørnstad, fra YS kommune Oslo.

Lønnsoppgjøret i Oslo i gang: – Det er hverdagsheltenes tur

Lønnsoppgjøret i Oslo kommune startet onsdag. Både Fagforbundet, YS og Akademikerne er krystallklare på at det er økt kjøpekraft som gjelder. LO kommune Oslo mener også det må på plass klarere bestemmelser om bruk av hjemmekontor.

Publisert

Årets oppgjør er et hovedoppgjør. Det innebærer at arbeidslivets parter forhandler om hele tariffavtalen, og ikke bare lønn.

– Stigende rente, høy strømpris og økte priser gjør at det blir ekstra viktig at lønnsoppgjøret kommer som et generelt kronetillegg for alle, sier Roger Dehlin.

Han er leder for Fagforbundet Oslo som organiserer 16.000 ansatte i Oslo kommune.

Hverdagsheltenes tur

YS Kommune Oslo krever en betydelig reallønnsvekst for sine medlemmer. Forhandlingsleder Mona Bjørnstad sier prisveksten spiste opp lønnsveksten for kommunalt ansatte i fjor – og at de tapte mot ansatte i privat sektor som endte opp med en høyere lønnsvekst enn offentlig sektor.

– Noe av dette må vi få igjen i år. I år er det våre medlemmer, hverdagsheltenes tur, sier Bjørnstad.

Rom for godt lønnsoppgjør

Også Akademikerne forventer en solid reallønnsvekst i år.

– Til tross for usikkerheten i verden, ser vi at norsk økonomi går godt. Dette tilsier at det både er rom for og behov for et godt lønnsoppgjør, sier forhandlingsleder for Akademikerne i Oslo kommune, Erik Graff.

De mener også at lønn må brukes for å sikre at dyktige og attraktive ansatte med høy kompetanse blir i kommunen.

– En god lønnsvekst er avgjørende for at Oslo ikke skal miste dyktige ansatte, sier han.

Frist ut april

– Vi har lagt fram krav om en bedre seniorpolitikk som vil gjøre det mulig for flere å stå lenger i jobben. De siste årene har også tydeliggjort behovet for å få på plass klarere bestemmelser om bruk av hjemmekontor. Videre er det viktig for oss at Oslo kommune skal bidra til å sikre rekruttering av fagarbeidere og tilby flere lærlingeplasser, sier Per Egil Johansen, leder for LO Kommune Oslo.

Partene har frist fram til midnatt natt til 1. mai på å bli enige om ny tariffavtale. Om forhandlingene ikke fører fram går oppgjøret videre til mekling med bistand fra Riksmekleren.

Powered by Labrador CMS