Ullevål Stadion. Foto: Akademiet Norge
Ullevål Stadion. Foto: Akademiet Norge

Privatskolekjede ble avvist på Tøyen. Nå er de etablert på Ullevål Stadion

Publisert

I 2014 snuste privatskolekjeden Akademiet på muligheten for å etablere ny montessori-skole på Tøyen. Frykten for å skape større skille gjorde at dette ikke skjedde. 

Nå starter ungdomsskolen opp på Ullevål Stadion, to etasjer over videregående skolen Heltberg Private Gymnas. Skolen på Ullevål blir den andre Heltbergungdomsskolen på Østlandet på kort tid. I tillegg finnes én videregående skole i Drammen og to videregående skoler i Oslo.

— Det er moro å få lov til å være med å forme en ny skole og at Heltbergfamilien vokser. Vi har troa på at alle elever kan nå sine mål, gitt de riktige betingelsene, sier påtroppende rektor Grethe Marie Nysveen. Nysveen har vært rektor ved gymnaset de siste 4 årene og var også med å starte opp Heltberg barne- og ungdomsskole i Drammen i fjor høst.

Rektor Grethe Nysveen. Foto: Akademiet Norge
Rektor Grethe Nysveen. Foto: Akademiet Norge

Skolen uønsket på Grunerløkka og Tøyen

Nysveen og administrerende direktør Kjetil Eide gleder seg til skolestart.

— Nå er alt det formelle på plass, og vi har alt fokus på innredning av lokalene og ta imot de nye søkerne over sommeren, sier Eide. Han påpeker også at det er trist at skolen fikk så mye motstand i første runde, da man søkte seg til Tøyen- og Grünerløkkaområdet. Dette resulterte i at man valgte å lokalisere den nye ungdomsskolen i tilknytning til Heltberg Private Gymnas på Ullevål. Eide forstår at det er en del skuffede foreldre som ønsket at skolen skulle etablere seg litt lengre østover i byen der flere har etterlyst pedagogiske alternativer til barna sine.

— Montessori-skole ville skapt skillelinjer

Tøyenkampanjens facebookside, kan man lese at flere ønsket at skolen skulle få etablere seg på Tøyen. Tøyen skole er barnas eneste alternativ i området.

En av initiativtakerne til Tøyenkampanjen, Bjarte Breiteig, sier de fryktet at en Montessori-skole på Tøyen ville forstyrre det integrerende arbeidet.

En av initiativtakerne for Tøyenkampanjen, Bjarte Breiteig. Foto: Ingeborg Lindseth
En av initiativtakerne for Tøyenkampanjen, Bjarte Breiteig. Foto: Ingeborg Lindseth

— Vi vil at flere skal velge Tøyen skole, og ser på den som selve navet i lokalsamfunnet. Det er der vi møtes på tvers av kulturelle og sosiale skiller.

— Vi er ikke imot Montessori som sådan, men tror at den fort kunne skapt nye skillelinjer på Tøyen, og er glad for at de fant en annen lokalitet.

Enkelt å reise til Ullevål fra Tøyen

Rektor Nysveen ved Heltberg-skolen forteller at gymnaset har elever som kommer fra hele Oslo, Akershus og Buskerud, alt fra Mjøndalen i vest til Drøbak i øst.

— Elevene stortrives og de få som har sluttet for å prøve seg ved andre skoler har kommet tilbake og begrunner det med den helt spesielle oppfølgingen og oppmerksomheten de får fra de ansatte ved skolen, forteller rektor.

Hun understreker videre at Ullevaal Stadion ligger rett ved T-banen og at det absolutt ikke er et hinder å reise fra Tøyenområdet eller andre områder i tilknytning til Oslo.

Fortsatt mulig å søke

Skoledagen på Heltberg innledes med et morgenmøte, så venter fagseminarer, individuell arbeidstid og felles lunsj med lærerne. Skolen praktiserer ikke alderssegregering, slik at ungdommer av ulik alder lærer av hverandre. På bare en uke har en tredjedel av plassene blitt fylt opp, men det er fortsatt mulig å søke og det blir fortløpende inntak frem til skolestart i august.

– Vi ønsker å være et pedagogisk alternativ som bidrar til mangfold og valgfrihet i skolesystemet og håper både foresatte, elever og lokalpolitikere vil anse oss som et verdifullt tillegg til de eksisterende skolene. Vi har tro på at det er behov for oss og plass til oss, avslutter Eide med et stort smil.

Powered by Labrador CMS