Fra arbeidet inne i fjellet. Det er rått og mystisk. Foto: Telhaug og Indgul

Det ligger et digert, ledig underjordisk lokale på Kampen. Her er arkitektenes forslag til bruk

Publisert

Hva med Kampen curlinghall? Eller en scene for performance og konserter, eller en kinosal, eller en svømmehall, sykkelverksted, hobbyrom til utleie, ølbryggeri, øvingslokaler for lokale band?

De store tilfluktsrommene som er sprengt ut i fjellet under byen kalles alarmplasser. Oslo har flere av dem, opptil 2000 kvadratmeter store underjordiske haller og ganger.

Fjellhallene er minner fra en annen tid, der menneskene følte behov for å ha et sted å flykte under bakken, om ufred og bomber skulle true.

Et forslag til hvordan lokalmiljøet kan benytte seg av de store underjordiske lokalene ble utarbeidet av arkitektene Ann-Sofie Indgul og Aina Sand Telhaug i 2014. For forslaget vant de i 2015 Europan Norge sin studentpris. Et diplomprosjekt som har høy grad av innovasjon innen fagområdet urbanisme, het det i begrunnelsen.

Tusenvis av "ledige" tilfluktsrom i Oslo

Det startet med at Telhaug fant en setning om at det i Oslo fantes flere tusen tilfluktsrom som nå ikke lenger ble holdt operative. Det tente en ide. Indgul og Telhaug studerte i Bergen og reiste for å oppsøke tilfluktsrommene i hovedstaden.

Det vanskeligste viste seg å være å få tilgang til de store bergrommene, de som fagfolkene kaller "alarmplasser". Disse megatilfluktsommene er i en helt annen liga enn de vi finner flere av i hvert eneste av de eldre borettslagene.

I alarmplassene, som er opptil 2000 kvadratmeter store, så arkitektstudentene store muligheter. Fabuleringen startet. Hvordan kan disse rommene komme fellesskapet til nytte?

Caven på Kampen får nytt liv

Tidligere var alarmplassene eid av direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, men flere har etter hvert blitt overført til Oslo kommune. I 2014 var eierforholdene fortsatt noe uavklart, og det kostet Indgul og Telhaug en del frustrasjon.

Arkitektstudentene fikk gleden av komme inn i alarmplassen under Kampen park hvor rockabillyklubben Caven hadde tilhold i et par tiår. Helt til brannvesenet satte en stopper for driften. Store deler av alarmplassen lå imidlertid urørt og ubrukt.
Arkitekt Aina Sand Telhaug arbeider med modell. Foto: Privat

En mystisk aura

Ann-Sofie Indgul og Aina Sand Telhaug tok tak i utfordringen. Hva kan disse berghallene brukes til i dag? Disse mørke, rå og mystiske rommene, kunne de i det hele tatt brukes, eller var det like greit å låse døra inn dit, og kaste nøkkelen.

I diplomoppgaven sin konsentrerte de seg om alarmplassene under Kampen park og Fjellet alarmplass i nærheten av Ullevål sykehus.

— Inne i berget var det rått og skittent. Det var som å se naturen fra innsiden. Det var en mystisk aura over stedet, sier Ann-Sofie Indgul.

— Lokalenes geometri er utformet på en slik måte at de skal redusere store trykkbølger ved et eventuelt bombeangrep, forklarer, Telhaug

— Denne mystikken, og det rå, poetiske i lokalene, ønsker vi å beholde, sier Indgul.

Kampen kulturbryggeri?

— Som arkitekter ønsker vi ikke å arbeide ovenfra og ned. Vårt mål er å gi folk ideer og vi håper at lokale krefter kan ta tak i det her, sier Telhaug.

— Alarmplassen under Kampen park har vi gitt navnet Kampen kulturbryggeri. Tanken bak ølbryggeri er at her kan hobbybryggere komme å brygge sitt eget øl, mens utstyret kan være felles. Matproduksjon, fermentering er også virksomheter som vil passe inn i disse rammene.

— Fjellet alarmplass, som vi også har arbeidet med, har vi gitt navnet Fjellet matlaboratorium. Vi ser for oss at alarmplassen kan programmeres med dyrkningsareal for østersopp, kurslokaler for matlagingskurs og en mystisk gourmetrestaurant. Vi tenker oss dyrking av østerssopp der.

De eksperimenterte selv med dyrking av østersopp i en rå silokjeller ved Bergen Arkitekthøyskole. Da fikk de med selvsyn se hvordan noe kan vokse uten dagslys, og plutselig har en ny mulighet innen urban dyrkning åpnet seg.

Og ved å isolere inne i alarmplassen kan det skapes forskjellige klimasoner der. Det trenger ikke å være gode forhold for soppdyrking overalt.

Ikke bare lyssky virksomhet

All slags virksomhet som ikke er avhengig av dagslys kan flyttes inn i berget. Og det trenger ikke være tradisjonell, lyssky virksomhet... (Beklager!)

Arkitektene Indgul og Telhaug har også tegnet inn en mulighet for å kunne reflektere sollys ned i lokalene.

— Vi ønsker å åpne opp med lyssjakter for å slippe inn dagslys i deler av alarmplassen, sier Telhaug.

 

Mange muligheter, og enda flere muligheter

Ann-Sofie Indgul arbeider med snitt. På benken ligger en illustrasjon av hvor Kampen kulturbryggeri ligger i terrenget, og hvordan lyssjakter er tenkt plassert. Foto: Telhaug og Indgul

I dag jobber arkitektene i både Trondheim og Oslo.

— Prosjektet stilte vi først ut på Bergen Arkitekthøgskole og senere på Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo, forteller Telhaug.
— I forbindelse med nominasjonen til Europan Norges Studentpris holdt vi en presentasjon på Pigalle på Grønland. Men alarmplassen på Kampen ligger fortsatt nesten ubrukt. Ideene er gratis.
— Grip sjansen, alle på Kampen og Tøyen. Kampen alarmplass ligger og venter på å bli brukt, sier Ann-Sofie Indgul.

 

 

Se tegninger og arbeidsbilder
Se tegninger og arbeidsbilder
Se tegninger og arbeidsbilder
Se tegninger og arbeidsbilder
Se tegninger og arbeidsbilder
Se tegninger og arbeidsbilder
Powered by Labrador CMS