Lillian Engtrø, Christoffer Rekstad og Paul Erik Norton er alle fulle av lovord om Fontenehuset. Foto: Vegard Velle
Lillian Engtrø, Christoffer Rekstad og Paul Erik Norton er alle fulle av lovord om Fontenehuset. Foto: Vegard Velle

På Verdensdagen for psykiske helse – Oslos Fontenehus må kutte drastisk i tilbudet etter millionkutt

– Dette huset betyr alt for meg. Her har jeg blitt behandlet som en ressurs, ikke som en pasient. Noen trodde på meg, og plutselig en dag sto jeg foran 200 mennesker og holdt et foredrag, forteller Lillian Engtrø.

Publisert

Fontenehuset hjelper mennesker med en psykisk lidelse som bor i Oslo. De holder til på Tøyen og Bislett.

– Vi er veldig overrasket og skuffet. Blir kuttene fra bystyret vedtatt, vil det ramme spesielt unge voksne som får hjelp av oss til å komme i arbeid, sier Bitt Mai, daglig leder ved Fontenehuset.

Fontenehusene i Oslo ligger an til å få to million kroner mindre i oslobudsjettet fra det rødgrønne byrådet til neste år. Kuttene kan bety at et tilbud, som i dag hjelper 70-80 unge voksne med psykiske lidelser, blir lagt ned ved Fontenehuset Oslo.

Driver terapi på dugnad

– For noen år siden, da ble jeg avslutta av NAV, hadde jeg ingen steder å gå. Jeg følte ikke jeg hadde noe meningsfullt å bidra med. Men så oppsøkte jeg Fontenehuset, og sakte, men sikkert begynte jeg å få et bedre liv, forteller Fontenehus-medlem Paul Erik Norton.

– Vi som er medlemmer her er ikke terapeuter, men vi driver likevel terapi på dugnad, og det fungerer utrolig bra, sier han.

Fontenehuset med fontene i Holbergsgate på Bislett var stedet hvor Fontenehuset først startet. Foto: Fontenehuset
Fontenehuset med fontene i Holbergsgate på Bislett var stedet hvor Fontenehuset først startet. Foto: Fontenehuset

Norton blir supplert av de andre medlemmene, som alle er fulle av lovord om Fontenehuset:

– Det er en uutalt forventning her om at du før eller senere kan bidra. Men det går helt fint å bare komme og ta en kopp kaffe. Men plutselig er kaffekoppen tom, og da… spøker medlem Erik Willoch.

Ordet bruker er tabu

Willoch mener det er naturlig for oss mennesker å være nyttige for fellesskapet, og at denne følelsen er nært knyttet til selvfølelsen.

– Mange steder blir man berøvet ansvar. Da ender man opp med å føle seg ubrukelig. Her på Fontenehuset kan jeg ta ansvar og gjøre det jeg klarer, sier han.

Paul Erik Norton, Christoffer Rekstad og Erik Willoch er alle medlemmer av Fontenehuset på Tøyen. Foto: Vegard Velle
Paul Erik Norton, Christoffer Rekstad og Erik Willoch er alle medlemmer av Fontenehuset på Tøyen. Foto: Vegard Velle

Medlemmene forteller at det er to ord de ikke får bruke på huset: «Du må» og «Du skal». Heller ikke ordene «pasient» eller «bruker» faller i god jord.

– Pasienter og brukere har vi ikke her. Her er vi medlemmer, sier Christoffer Rekstad.

Ekstremt gode resultater

Daglig leder Bitt Mai, bekymrer seg over konsekvensene dersom byrådet velger å kutte to millioner i støtten.

Bitt Mai er daglig leder ved Fontenehuset. Hun forteller at millionkuttene vil ramme tilbudet til Fontenehuset. Foto: Privat
Bitt Mai er daglig leder ved Fontenehuset. Hun forteller at millionkuttene vil ramme tilbudet til Fontenehuset. Foto: Privat

– Sannsynligvis er det de unge voksne fra 18-30 som vi har satset på å få ut i jobb og studier som merker disse nedskjæringene. For denne gruppen har vi levert ekstremt bra resultater. I 2018 fikk 54 prosent av våre medlemmer jobb, praksis, studieplass eller lærlingplass, forteller hun.

Grunnen til at Fontenehuset vil måtte kutte akkurat for de unge voksne, dersom de får mindre penger fra Oslo kommune, er at satsingen «Ung på huset» er prosjektfinansiert. Når prosjektmidlene er borte, fins det ikke penger til å lønne studiekonsulenten som koordinerer arbeidet med de unge voksne, som ikke har jobbet på lang tid eller aldri har jobbet.

Alt er gratis og frivillig

– Vi er både overrasket og lei oss. Vi regnet ikke med det ville komme kutt. Vi har jevnlig kontakt og en god tone med både byrådet og bystyrepolitikerne og har tatt på alvor innspill vi har fått. For eksempel med å lage statistikk og tall som dokumenterer driften og resultatene våre.

På Fontenehuset er alt gratis og frivillig. Det er essensen i modellen til Fonteneshuset. Medlemmene skal drive stedet selv. Det betyr at de må stå opp om morgenen og ta i et tak. All driften er avhengig av at medlemmene bidrar.

– Fontenehuset betyr ekstremt mye og kanskje alt for mange av våre medlemmer. Vi gjør en stor forskjell, sier Mai.

Vil reversere kuttene

Oslo Frp mener Fontenehusene heller burde få mer, ikke mindre, støtte.

– Fontenehusene er fantastisk flinke til å hjelpe og være medmennesker. De har fokus på sosialt fellesskap og at man er god nok som man er. Oslo sine to Fontenehus skal styrkes, ikke kuttes, og Oslo Frp vil reversere million kuttene til byrådet, sier helsepolitisk talsperson Aina Stenersen.

Powered by Labrador CMS