Flyktninger på konferansen med noen velplasserte ord. Foto: Ngan Thai Ngo

Tidligere flyktning arrangerer «speed dating» for å skaffe andre flyktninger jobb

Palestinsk-norske Aiman Shaquras prosjekt ‘Give a Job’ matcher flyktninger med arbeidsgivere. Les om siste treff i Oslo sentrum.

Kjendiser som Arne Hjeltnes og Petter Stordalen kaster stjernestøv og cred over prosjektet, som er fullstendig drevet av frivillig innsats. Målet er å få flyktninger i jobb.

Over 1000 flyktninger deltok på ‘Give a Job’-arrangementer i Stavanger, Kristiansand og Trondheim.

For noen uker siden var det for første gang Oslos tur, med flyktninger, arbeidsgivere og profilerte støttespillere samlet i Oslo Kongressenter ved Youngstorget 23. januar.

Networking for flyktninger

På programmet den mandagskvelden står et stort underholdningsprogram med paneldebatt, deling av historier og erfaringer, introduksjon av et mentorprogram, og middagsnetworking mellom bedriftene og flyktningene.

Det ble mye prat når flyktningene og arbeidsgiverne delte et måltid. Foto: Ngan Thai Ngo

Over laksemiddag, arabisk musikk og magedans diskuterer flyktninger, bedrifter og diverse interesseorganisasjoner ressursene og kompetansen flyktningene kan bidra med i jobbmarkedet.

Flere flyktninger deler sine historier, i tillegg til utfordringene de møter på når de prøver å skaffe seg jobb her. Bedriftene ønsker å bli bedre kjent med flyktningene og å finne ut mer om kompetansen og potensialet deres.

Engasjementet blant de oppmøtte som fyller senteret er tydelig på den hektiske aktiviteten og de intense diskusjonene som føres.

— Jeg får snakke med norske arbeidsgivere

Mange flyktninger føler at de ikke kan få jobb eller bli en del av det norske samfunnet på grunn av språkhindringer, men de frivillige bak prosjektet arbeider hardt for å gi dem inspirasjon og motivasjon.

Etablerte flyktninger deler sine historier og erfaringer på Give a Job, med konferansier Arne Hjeltnes lengst til høyre. Foto: Besnik Ibrahimi

En gjennomgangstone blant mange av flyktningene er at de ønsker å få kontakter og bygge nettverk. Det gjelder for eksempel i aller høyeste grad syriske Ahmad.

— Dette arrangementet er fantastisk. Jeg har fått mulighet til å snakke med norske arbeidsgivere. Jeg har delt erfaringer med andre flyktninger, og lært ting som jeg ikke visste om tidligere, sier Ahmad. Han bor rett ved ekte norsk natur på Sogn og håper nå på ekte norsk jobb.

I samtale med flyktningene hører vi at mange behersker norsk bra, de er sosiale og motiverte, med mange ulike bakgrunner. De har drømmer som de ønsker å jobbe mot å realisere. Og en stor del av drømmen er å få seg jobb.

Sliter med å forstå jobbmarkedet

Uformelle møter mellom arbeidsgivere og arbeidssøkende flyktninger er en modell som Give a Job allerede har gjennomført med suksess i de andre norske storbyene.

For mange av flyktningene er nemlig de vanlige norske jobbsøkerrutinene temmelig fremmede og forvirrende.

Derfor er målet til Give a Job å skape en integrerings- og nettverksbyggingsarena som setter flyktningene direkte i kontakt med folk som kan tilby jobber.

Flyktning som 9-åring, seriegründer nå

Kveldens konferansier er Arne Hjeltnes. Gutta på tur-programlederen er også arrangementets ambassadør.

Gutta på tur-programleder Arne Hjeltnes er Give a Jobs ambassadør og konferansier. Foto: Ngan Thai Ngo

Politikere som Fabian Stang, Geir Lippestad og ordfører Marianne Borgen holder innlegg. Det samme gjør næringslivsaktører som Anita Krohn Traaseth.

Og hovedpersonen selv på arrangementsiden, gründer Aiman Shaqura, holder i tøylene.

Palestinske Shaqura flyktet fra Beirut til Norge som niåring i 1991, i en dramatisk 42-dagers ferd innom forskjellige flyplasser fordi de ble nektet adgang til land etter land.

Mye har forandret seg siden da. I ettertid har Shaqura blant annet studert international business på Oxford Brookes University og startet flere bedrifter. Give a Job stiftet han for ett år siden, altså på frivillig basis.

Bedriftssjefer til flyktningene: Mist ikke motet

Flyktningenes entusiasme smitter fort over på bedriftene på konferansen.

- Jeg føler meg heldig som har fått møte så mange engasjerte flyktninger, og tviler ikke ett sekund på at de vil bidra til en bedre arbeidsplass om de får muligheten. Mangfoldets mange positive virkninger starter med inkludering, sier en av næringslivslederne.

Violet Weli fra Stiftelsen Mangfold i Arbeidslivet var også tilstede på arrangementet. Foto: Ngan Thai Ngo

Et sentralt råd bedriftsfolket gir til de jobbsøkende flyktningene på arrangmentet er å være aktive deltakere i aktiviteter med nordmenn, selv om det er frivillig arbeid eller på fritiden. Både for integrering, nettverksbygging og for å øve på norsk.

Det understrekes at det aller viktigste er å ikke miste motet. Flyktningene har et stort potensiale og mange muligheter med kvalifikasjonene, språkene, erfaringene og utdanningene de allerede behersker.

Leverte CVene sine

Det er tydelig at arrangementet har gitt håp til mange av flyktningene og de leverer CVer til potensielle arbeidsgivere. Deltakerne takker for kvelden med søvnige øyer og større smil om munnen.

— Give a Job i Oslo ble en suksess fordi vi fikk ulike mennesker til å prate sammen om arbeidsmarkedet, behov, og kompetanse. Fremover vil vi fokusere mer på hvordan man prater med denne gruppen istedenfor om, forteller prosjektleder i Oslo Sara Schjølberg Marques.

Neste Give a Job arrangeres på Gjøvik 5. april.

En av samarbeidspartnerne tilstede var Hero, som har mange års erfaring med integreringsarbeid og drifting av asylmottak. Foto: Ngan Thai Ngo

 

Powered by Labrador CMS