Fra v. Farhiia Abdi, Aicha Ali og Katarina Lyng. Ungdommene fikk i gang politikerne da arbeidet med ungdomshuset i Stensparken stanset opp.Foto: Olav Helland
Endelig! Presteboligen i Stensparken har åpnet, som ungdomshus. De unge har selv mye av æren for at det til slutt ble fart i sakene
Endelig ferdig! Huset på Haugen er navnet på det nye ungdomshuset i Stensparkens gamle prestebolig. Tirsdag mottok Farhiia (15), Aicha (15) og Katarina (16) nøklene på vegne av ungdom i bydelene St. Hanshaugen og Frogner.
— Vi forsto at prosessen med å få ferdig huset hadde stoppet opp og måtte få politikerne til å arbeide for at huset skulle bli ferdig, forteller 15 år gamle Farhiia Abdi.
— Vi stilte opp på åpen halvtime på bydelsutvalgsmøte. Det fikk vi god respons, og arbeidet kom i gang igjen, sier Abdi til VårtOslo.
Ungdomshus i tre etasjer pluss kjeller
På toppen av Stensparken i bydel St. Hanshaugen ligger en stor villa fra 1886. Villaen er på tre etasjer, pluss kjeller og bruksarealet er på 465 kvadratmeter. De siste fastboende flyttet ut i 2007.
Lenge har villaen stått og forfalt i den fine sentrumsnære parken. Men nå har lokale ungdommer og bydelspolitikere sammen med kommunale Omsorgsbygg endelig fått den gamle presteboligen ferdig som ungdomshus for bydelene St. Hanshaugen og Frogner.
Annonse
Huset på Haugen skal det fra nå av hete. Og ungdom fra bydelene tok altså affære da de voksne ikke kom videre med planene. Nå er huset endelig innflyttingsklart.
I 2019 satte byrådet av 43,3 millioner kroner for rehabilitering av selve huset. Men penger til leie og daglig drift måtte også på plass. Så ting tok tid. Men bydelspolitikerne i Frogner og St. Hanshaugen fant en smart løsning.
De to bydelene spleiser på utgifter
— Vi i bydel Frogner var også på utkikk etter et ungdomshus. Huset i Stensparken ligger nesten på bydelsgrensen. Og hvem forholder seg egentlig til en bydelsgrense? Ikke ungdommen i hvert fall, sier leder av Frogner bydelsutvalg Jens Jørgen Lie.
— Jeg tenkte at vi i bydel Frogner og bydel St. Hanshaugen kunne spleise på den daglige driften, og at ansatte fra begge bydeler kan jobbe her, sier Jens J. Lie.
Egentlig er Høyre-politikeren litt beskjeden når han legger frem versjonen. Sannheten er at Jens J. Lie var primus motor sammen med ungdommene, og han drev frem det smarte spleiselaget mellom de to bydelene.
Da hele fremdriften for ungdomshuset i Stensparken sto bom stille tok Lie initiativ til å få floken løst i februar 2020.
Et historisk bygg
Det har altså vært en lang vei å gå, og mye arbeid som måtte gjøres før byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i dag kunne overrekke bydelenes ungdommer nøkkelen til huset på toppen av Stensparken.
Huset skal brukes av ungdom i aldrene fra tretten til 18 år i begge bydeler.
Huset er fra 1886 og var opprinnelig boligen til Christianias overborgermester. Senere har huset vært prestebolig, og er også kjent under benevnelsen «presteboligen i Stensparken».
Siden 2007 har huset vært ubebodd, og i 2015 ble huset okkupert av boligokkupanter.
— Her går jeg tur med bikkja hver dag, og jeg har sett hvordan arbeidet med rehabiliteringen har gått framover. Huset var en skamplett, sa byrådsleder Raymond Johansen (AP) da han overrakte nøkkelen til Aicha Ali (15).
— Tusen takk til Omsorgsbygg KF, for jobben dere har gjort. Det gleder meg virkelig å kunne overlevere nøkkelen til ungdommene i dag, sa Johansen.
En symbolsk nøkkel som byrådslederen garanterte var antibac-behandlet. Med nøkkelen fulgte et sitat fra Sveriges mangeårige statsminister, Tage Erlander: At hvis politikkens oppgave var å bygge dansegulv, så var det opp til folk selv å danse.
— Dette er vilt flink ungdom
Omsorgsbyggs direktør Lars Henrik Bøhler fortalte at ungdommene også hadde vært med på budsjettstyringen under dette omfattende prosjektet.
— Dette er vilt flink ungdom. Det har vært utrolig motiverende å arbeide sammen med ungdommen. Dette kan være en modell også for andre steder i byen, sa Bøhler og kikket bort på byrådsleder Johansen.
16-åringen Katarina Lyng og 15-åringene Farhiia Abdi og Aicha Ali tok i mot nøkkelen til huset. Alle tre har vært med i prosessen med å bestemme farger og interiør på huset.
Huset vil inneholde blant annet et gamingrom et lite lydstudio, disco, bibliotek og et stort kjøkken som kan produsere mat til opptil 80 personer.
De tre, meget taleføre tenåringene, kommer fra prosjektet Ung ambassadør, som springer ut fra ungdomsrådene i bydelene Frogner og St Hanshaugen.
— Det er ikke så mange ungdomstilbud i bydelen. Jeg hadde lyst til å være med på dette, hadde lyst til å få erfaring med den slags arbeid, sa Aicha Ali, til daglig elev ved Fagerborg skole.
— Jeg vuderte dette som et godt prosjekt, og jeg ville være med på å bestemme hvordan det skulle bli. Dessuten har det vært godt å få litt lommepenger for arbeidet, sa Frogners representant Katarina Lyng.