Arin Borgen med dagens minste ørret. Foto:Anders Høilund
Arin Borgen med dagens minste ørret. Foto:Anders Høilund

Bli med Urban Anglers på fisketur i Alnaelva, de vet hvor fisken står

Publisert

Urban Anglers liker kortreiste fisketurer. Vi ble med dem til Alnaelva for å fange urban ørret.

Vannet i Alnaelva i er kaldt og farget, nordavinden stryker nedover Groruddalen, men Ahmed El-Feky, Arin Borgen og Abdesamad El-Amiri er gutter som har vært ute på tur før.

De er styremedlemmer i Urban Anglers, og de vet hvordan de skal lure den urbane fisken. Nå er de på sin ukentlige urbane fisketur, og vi møtte dem der Trondheimsveien går i bru over Alna.

— Vi startet opp i fjor. Det hadde vært gjort et forsøk tidligere som ikke fikk så stor oppmerksomhet, men i fjor hadde vi mange deltagere på turene våre, sier El-Feky, som er leder i fiskegruppa.

El-Feky er en skikkelig sportsfiske-entusiast fra Veitvet, er 21 år, og til daglig leser han til maskiningeniør ved høyskolen i Oslo.

Flerkulturell friluftsorganisasjon for ungdom

Urban Anglers startet opp i fjor og er en del av Norges eneste flerkulturelle frilufts- og miljøorganisasjon for ungdom, Wild-X.

På sin side startet Wild-X opp i 2004, og er et tilbud for gutter og jenter mellom 10 og 25 år. Medlemskap koster 100kr i året. Å være med på fisketur eller de andre aktivitetene er gratis.

Leder i Urban Anglers, Ahmed El-Feky drømmer ennå om den store som glapp. Denne sommeren får han nye sjanser. Foto: Anders Høilund
Leder i Urban Anglers, Ahmed El-Feky drømmer ennå om den store som glapp. Denne sommeren får han nye sjanser. Foto: Anders Høilund

Det var over 20 deltagere på de mest populære turene til Urban Anglers i fjor. De fisker hver onsdag og møtes først ved lokalene deres i Høybråtenveien 15, klokka 17.

— Vi arrangerte en fiskekonkurranse på Langvann ved Karihaugen i februar. Da kom det mye folk, og vi fikk mye abbor. Ellers var det flere som ville fiske i fjor sommer enn nå i vinter. Noen kommer til oss fra andre grupper av Wild-X, andre har hørt om oss gjennom kamerater, forteller El-Feky.

Ørret på over kiloen før 1. april

— Du får låne utstyr om du blir med på tur, og melder du deg inn i Wild-X får du en fiskestang, forteller Arin Borgen (21).

Borgen fra Ammerud vil gjerne vise fram den bortgjemte lille elva Alna, der den går foss i foss ned mot bunnen av Groruddalen. I et dypere parti får han dagens første og minste ørret. Siden følger flere bekkørreter, de største er opp mot 250 gram.

Borgen er i ferd med å bli en kjendis blant Oslos sportsfiskere. Allerede før første april i år fikk han en ørret på over kiloen i Hovinbekken. Alnaelva er hjemmebanen hans, og han deler gjerne sine erfaringer.

Den store som glapp

— På dette stedet, i kulpen like foran brua, mistet jeg en stor ørret i fjor. Ørreten hoppet i været og snøret røyk. Jeg kan ikke se dette stedet uten å tenke på den store fisken, og jeg kan ikke tenke på den fisken uten å se for meg dette stedet, sier El-Feky.

Det er tydelig at den store som glapp har satt spor i sportsfiskersinnet.

Fiskeekspert Abdesamad El-Amiri (18), Abdi, fra Urban anglers frister fisken med spyfluelarver under en tur på Nøklevann tidligere i år. Foto: Anders Høilund
Fiskeekspert Abdesamad El-Amiri (18), Abdi, fra Urban anglers frister fisken med spyfluelarver under en tur på Nøklevann tidligere i år. Foto: Anders Høilund

70 kg med makrell

El-Feky planlegger og tenker høyt:

— En overnattingstur i Nordmarka til sommeren hadde sikkert vært populært. Å få fiske på steder der det ikke er så mange andre fiskere, stå opp tidlig om morran for å fiske. Det hadde vært flott.

— Abdi og jeg var på Vippetangen i fjor sommer. Vippetangen er egentlig ikke det beste stedet, men jeg fikk 30 kg med makrell, og Abdi fikk 40kg, smiler El-Feky fornøyd.

— Hva? Roper en av dagens fisketurdeltagere. — Hva gjorde dere med all den fisken!?

— Vi spiste den opp, men det tok lang tid.

Ørreten sluppet tilbake

Du trenger slettes ikke reise ut av byen for å få stor ørret. Hvem skulle tro at det fantes slik fisk i Hovinbekken? Foto: Arin Borgen
Du trenger slettes ikke reise ut av byen for å få stor ørret. Hvem skulle tro at det fantes slik fisk i Hovinbekken? Foto: Arin Borgen

— Ørreten her smaker ikke bra. Vi får håpe at Abdi har fått gjort opp et bål så vi kan grille noen pølser, forteller de ærlige fiskerne.

Fisken smaker kanskje ikke så bra, men fisken nedover i Alna er usedvanlig velfødd. Urban Anglers har undersøkt, veid og målt ørreten i elva, og den har en såkalt K-faktor på 1,4. Det betyr at den er nesten dobbelt så fet som en vanlig bekkørret.

Mink fra Alnaelva

Urban Anglers er engasjert i flere miljøprosjekter i Oslo. De holder ikke bare oppsyn med vannkvalitet og fiskens helse i Alnaelva. De har også fått tillatelse til å drive minkfangst der og ved Ellingsrudelva.

Mink er et uønsket dyr i norsk fauna, i sin tid brakt hit av pelsdyrnæringen. Dagens villmink er etterkommere av rømte mink fra pelsdyrfarmene. Minken gjør stor skade på fiskebestander og for fugler som legger redet på bakken. Urban Anglers spente opp de første minkfellene nå i vinter.

Og du kan lese mer om Urban Anglers og prosjektene deres på hjemmesiden.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS