Utstillingen om byduene ble satt opp på tirsdag og skal stå helt til mandag 15. august.

Utstilling skal bekjempe misoppfattelser om byens flaksende innbyggere

— Vi vil vise Oslos innbyggere hvor kule duer er, sier Agnieszka (45) i Fugleadvokatene, organisasjonen bak utsstillingen. Hvis du har gått i kunstpassasjen eller T-baneperrongen på Jernbanetorget de siste dagene har du kanskje sett den informative utstillingen om byduen.

Publisert

Tirsdag 2. august ble det satt opp en ny utstilling på Jernbanetorget.

— Vi så det var et stort behov for å opplyse allmennheten og Oslos innbyggere om duer, forteller Agnieszka Pysz (45).

Hun er frivillig i Fugleadvokatene, som står bak utstillingen. Formålet er å bryte ned myter og misoppfatninger om byduen. Utstillingen presenterer derfor seks fakta om fuglen, som er både morsomme og lærerike. Utstillingen skal stå til 15. august.

— For mange er livet til duen ikke mye verdt

— Disse misoppfatningene gjelder alt fra at duer er sykdomsspredere og at det er farlig å ta på dem, til at de er dumme og skitne, noe som ikke stemmer, opplyser Pysz.

“Duer er intelligente: Duer kan lære å spille pingpong og skille mellom bilder av Picasso og Monet”, forklarer et av bildene.

— Selv om man henvender seg til veterinær med en skadet due fra gata, så hører man ofte at det eneste klinikken kan tilby er å avlive. For mange er livet til duen ikke mye verdt, forteller Pysz.

Utstillingen er finansiert av stiftelsen Lisa Kristoffersens Minde og plakatene designet av Therese Olsen (som gjorde det gratis siden det er en sak hun brenner for). Gratis utstillingsplass er innvilget av Sporveien.

— Vi skjønte at hvis ikke vi gjør det så er det ingen andre som kommer til å gjøre det.

Rørende

— For mange er livet til duen ikke mye verdt, forteller Pysz om Oslos flyvende innbyggere.

Agnieszka Pysz forteller at det kun har vært varme tilbakemeldinger om utstillingen hittil, og har selv sett at mange stopper opp for å lese. — Jeg så barn med foreldre, der foreldrene leste teksten høyt for barna. De sto der i kanskje ti minutter. Det syntes jeg var veldig rørende, forteller hun.

Av de seks faktaene er Pysz litt i tvil om hvilken hun selv synes er mest interessant, men peker på fuglenes hukommelse som ekstra gøy. — Det at de kan gjenkjenne menneskelige ansikt. De husker personer som har vært snille eller behandlet dem dårlig.

Fugleadvokatene driver med opplysningsarbeid, i tillegg til praktisk redning. De tar imot fugler som trenger hjelp og rehabiliterer dem.

— Men vi er avhengig av at folk samarbeider. Ikke bare ta bilde og post det på sosiale medier, men sikre fuglen også, og lever den til oss. Husk; den er jo ikke farlig å ta i, forklarer hun.

Powered by Labrador CMS