Arkitekten Renzo Piano tegnet Astrup Fearnley-museet som åpnet på Tjuvholmen i 2012. De to bygningene er blitt en av Oslos mange nye arkitektur-attraksjoner. Foto: George Rex/Flickr

Ny arkitektur gir turistrekord i Oslo. Kraftig økning i besøkende fra Asia

Det er ikke bare vikingskip og Kon-Tiki som lokker besøkende langveisfra lenger. Miljøsatsing og ny arkitektur fører til turistrekord for Oslo i år.

Publisert

Stadig flere turister finner veien til Oslo. I fjor kunne Oslo og Akershus vise til en vekst på nærmere fire prosent i antall gjestedøgn, mot 2,8 prosent for Norge totalt. Trenden har holdt seg minst like positiv hittil i år.

Økningen i antallet gjestedøgn ved byens hoteller er i årets første fire måneder på hele seks prosent fra fjoråret. Økningen er størst på gjestedøgn fra utlandet.

Populær turistinformasjon

Det er ikke bare hoteller og overnattingssteder som merker Oslos økende popularitet. Også byens turistinformasjon kan de melde om stor økning i interessen for hva byen har å by på.

Avdelingsleder for vertskapstjenester i VisitOslo, Synne Myhre: Foto: VisitOslo

 I mai var det nesten 40 000 som var innom vårt besøkssenter i Østbanehallen. Dette er 4.500 flere enn i mai 2017. Totalt har vi hatt en økning på 20 prosent besøkende innom oss her i 2018 så langt. Slik trenden er nå, forventer vi at denne økningen fortsetter, og at enda flere oppsøker vår offisielle turistinformasjon for Oslo, sier Synne Myhre i VisitOslo, til Oslo Handelstandsforenings hjemmesider.

Asia øker mest

Statistikk fra Statistisk Sentralbyrå, SSB, viser at det er klart flest svensker som besøker hovedstaden. På plassene etter besøkende fra "Søta Bror" kommer briter, tyskere og amerikanere. Fra enkeltland utenfor Europa kommer det flest fra Kina.

Fra hele Asia samlet ble det registert 68 873 gjestedøgn i Oslo og Akershus de fire første månedene i år, en økning på mer enn 30 prosent fra året før. Økningen er marginal fra Kina. Størsteparten av økningen kommer fra Asia forøvrig. Antall asiatiske gjestedøgn i hele fjor i Oslo og Akershus, var totalt 162 140, 16 prosent høyere enn i 2016.

Nye opplevelser står i fokus

Tilreisende besøker ikke lenger bare de typiske turistattraksjonene som Kon Tiki-museet, Vigelandsparken og Holmenkollen. Nye undersøkelser forettatt blant turister til hovedstaden viser at det i større grad enn tidligere er andre attraksjoner som trekker flere og flere turister til byen.

Oslos arkitektur, fjordbyen, og et blomstrende serveringstilbud har fått økt oppmerksomhet i utlandet. Det gir også nye grupper av gjester i byen, unge mennesker som kommer for å oppleve urbanitet.

Nå er ikke lenger operaen alene om å tiltrekke seg turister med interesse for arkitektur. Foto: Renny B. Amundsen / flickr.com

Også utenlandske mediers fokus på at Oslo framstår som en av Europas aller fremste byer når det gjelder miljøfokus, er med på å trekke flere førstegangsreisende til byen.

Cruisetrafikken på stedet hvil

Mens stadig flere turister tar turen innom hovedstader er dette ikke lenger tilfellet for de store cruisrederiene. Siden gullårene 2011 og 2012, hvor over 300.000 cruisepassasjerer tok turen innom en kai i hovedstaden, var tallene for i fjor knapt 198.000. Det samme er forventet av årets sesong.

Mens antallet turister til Oslo viser en god økning, har antallet cruisepassasjerer gått ned siden gullårene 2011 og 2012. Foto: Bernt Rostad / flickr.com

Nå håper VisitOslo i samarbeid med Oslo Havn igjen å kunne øke tallene for antall cruiseanløp.

— Målet er å øke antall cruiseanløp til hovedstaden, i tett samarbeid med besøksnæringen i byen. I dette inngår et ønske om å utvide cruisesesongen til å bli helårlig, samt å se på mulighetene for såkalt snuhavn-anløp hvor cruiseskip for en periode starter og avslutter cruisene i Oslo, sier prosjektleder for cruise i VisitOslo, Agnes Mathiesen.

Denne artikkelen bygger på en artikkel skrevet av Oslo Handelsstands Forening.

Powered by Labrador CMS