Veldig lite er overlatt til tilfeldighetene når nye kastanjer plantes i Bygdøy alle, viser det seg. Foto: Hans A. Rosbach

De nye kastanjene i Bygdøy allé blir flottere enn de gamle. Biokull, kompost og knust stein skal gi mer bladverk og bedre bark

Framtidas planteteknikker ble tatt i bruk og ikke mye ble overlatt tilfeldighetene da de ti nye kastanjetrærne ble planta i bydel Frogners paradegate.

Publisert

Ifølge de som har hatt ansvaret for prosjektet, er plantingen «en ny standard for hvordan trær skal plantes og overvann håndteres i fremtidens byer», melder fagbladet Arkitektnytt.

Landskapsingeniør Ivar Nielsen i Link Arkitektur forklarer hvordan de har laget et forsterkningslag i bakken som filterer og holder på overvann, samtidig som det gir næring, luft og vann til trærne.

Ny, svensk forskning på bytrærs vekstvilkår

Ivar Nielsen i Link Arkitektur forklarer hvorfor de nye kastanjeetrærne får bedre livsvilkår.

Sammen med Multiconsult og Agaia har Link Arkitektur tatt i bruk ny svensk forskning for å forbedre kvaliteten på jorden og området hvor bytrær vokser. I Bygdøy allé står nå de nye kastanjetrærne godt planta i jord som er tilsatt biokull og kompost i tillegg til det ingeniørene kaller et rotvennlig forsterkningslag avknust stein og biokull.

Nye tiltak for overvannshåndtering

Og ikke nok med det. Mellom trærne er det laget sammenhengende vekstbed som gir rom for at røttene kan vokse og utvikle seg. Dette bedet tar også til seg overflatevann via kummer, som er plassert mellom trærne.

— Der vannet fosset ut på fortau og veibane før, ledes det nå inn i vekstbedene og ned i rotsystemet. Trærne vil vokse bedre, få mer bladverk og bark og dermed også bli bedre til å holde på vannet under styrtregn, sier Nielsen til Arkitektnytt.

Powered by Labrador CMS