Makaveli Lindén ble i helgen etterlyst for drap og ran over hele verden. Tidligere het svensken
Makaveli Lindén ble i helgen etterlyst for drap og ran over hele verden. Tidligere het svensken

Svensk 20-åring etterlyst for drapet på Majorstua, skriver svenske Aftonbladet

Den 20 år gamle mannen har sonet i fengsel etter å ha trengt seg inn og knivranet folk i Sverige, skriver den svenske storavisen Aftonbladet.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Aftonbladet har norsk politi kontaktet sine svenske kolleger, og en navngitt svensk statsborger skal være utpekt som mannen på etterlysningsbildene politiet i Oslo gikk ut med fredag.

Den etterlyste mannen knyttes til drapet på 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto i en leilighet på Majorstua sist mandag. Politiet mener også at den 20 år gamle svensken kan knyttes til et ran i et garasjeanlegg tidligere samme morgen.

Dømt for knivran hos sovende offer

Ifølge svenske Aftonbladet er den 20 år gamle svensken tidligere domfelt for å ha tatt seg inn gjennom et vindu til en privatbolig der beboerne lå og sov. Svensken skal deretter ha truet beboerne med kniv og ranet til seg verdisaker.

Overskriften i den svenske avisen Aftonbladet søndag morgen.
Overskriften i den svenske avisen Aftonbladet søndag morgen.

Dersom opplysningene svenske Aftonbladet publiserer stemmer, så er det mye som kan falle på plass i etterforskningen av drapet og ranet på Majorstua sist mandag. Paltto ble drept med det som trolig er en kniv inne i sin egen bolig. Og personen som rett før ble ranet i garasjeanlegget skal ha blitt truet med kniv til å gi fra seg en mobiltelefon og en skinnmappe.

Ringte på døra i Gamlebyen

Før drapet mandag morgen, samme dag ved halv sekstiden på morgenen, ringte det på døren hos en beboer på andre siden av Oslo sentrum. Ringeklokka i en leilighet i Gamlebyen ringte flere ganger. Utenfor døra sto en mann som stemmer med personen på politiets etterlysningsbilder.

Heikki Bjørklund Paltti ble drept hjemme i leiligheten i Arbos gate på Majorstua mandag morgen. Foto: Privat
Heikki Bjørklund Paltti ble drept hjemme i leiligheten i Arbos gate på Majorstua mandag morgen. Foto: Privat

— Da jeg åpnet døren sto han der og så forfjamset ut. Han spurte om et glass vann. Jeg lukket og låste døren og hentet et glass vann mens han sto utenfor og ventet, forteller beboeren til VG.

Hvor tok han veien etter Skøyen?

Ranet i Essendrops gate skjedde drøyt to timer etter vitneobservasjonen i Gamlebyen. Men dersom Aftonbladet har rett i at den etterlyste er en svensk 20-åring, som er tidligere straffedømt for å ha knivranet sine ofre hjemme på nattestid, får plutselig vitnemålet fra Gamlebyen ny betydning.

Etter drapet på Heikki Bjørklund Paltto mener politiet gjerningsmannen flyktet nedover langs Frognerelva mot Skøyen stasjon. På veien tror etterforskerne at han skal ha båret ulike gjenstander, uten at politiet vil presisere hva slags gjenstander den etterlyste mannen skal ha båret. På fredagens pressekonferanse opplyste politiet også at det er funnet gjenstander knyttet til den etterlyste mannen langs ruta ved Frognerelva.

Den etterlyste mannen har dette kjennemerket på venstre hånd. Foto: Politiet
Den etterlyste mannen har dette kjennemerket på venstre hånd. Foto: Politiet

Fredag gikk også politiet ut med et bilde av den etterlyste mannens venstre hånd. Der skal han ha et såkalt "særkjenne", opplyste politiet. Mannen har et slags merke som kan se ut til å være en tatovering på hånden. Vitneobservasjonen fra Gamlebyen, før drapet på Majorstua, skal bekrefte at personen som ringte på døra hadde et tilsvarende merke på hånda.

Politiets etterlysningsbilder stammer fra overvåkningskameraer ved Skøyen stasjon. Det er ikke gitt noen opplysninger fra politiet hvor de mener den etterlyste mannen kan ha tatt veien etter at bildene ble tatt klokka 13.16.