En neve grus er alt som er igjen etter at snøen har smeltet og gatene i Oslo er feid og ryddet. � Neste vinter må grusen renses og gjenbrukes, mener Høyres Kristoffer Gustavsen (til v.) og Per-Trygve Hoff. Foto: Oslo Høyre
Oslos miljøbyråd vil ikke forplikte seg til å gjenbruke grus og strøsand. Høyre-representanter oppgitte
� Det er ingen grunn til at Oslo ikke skal klare å rense vinterens grus, slik de gjør i Trondheim og Stockholm, mener Høyres Per-Trygve Hoff og Kristoffer Gustavsen.
Høyre har tidligere bedt miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) om at Oslo renser så mye som mulig av den grusen og strøsanden kommunen hver vinter bruker på fortau og gater.
Hver vinter brukes flere titalls tusen tonn grus og sand i Oslo. Men snart har enterpenørgiganten AF et nytt renseanlegg klart på Vormsund i Akershus. Dette mener Høyre at Oslo bør forplikte seg til å benytte.
Men i sitt svar til Høyres miljøpolitikere i bystyret, Kristoffer Gustavsen og Per-Trygve Hoff, vil ikke miljøbyråden forplikte Oslo kommune til å bruke det nye anlegget.
Grus blir fyllmasse i Oslos nabokommuner
— Jeg er enig i at gjenbruk er fornuftig både miljømessig og økonomisk. Men per i dag finnes ingen godkjente rensedeponier på Østlandet. Når anlegget på Vormsund er godkjent av fylkesmannen, vil vi vurdere om det kan være aktuelt, skriver miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg i et svar til Gustavsen og Hoff.
Annonse
Sist vinter brukte Oslo kommune 38.000 tonn grus. Ingenting ble gjenvunnet. Årsaken er at grusen er så forurenset at den blir for kostbart å gjenvinne og at det frem til nå ikke har vært noe renseanlegg nær Oslo.
— Trondheim gjenvinner 70 prosent av grusen
Storbyene Trondheim og Stockholm gjenbruker derimot forurenset grus og sand. Trondheim kommune bruker gjenvinningsstasjonen på Tiller til å gjenvinne bortimot 70 prosent av all grus og strøsand som brukes hver vinter.
Men grusen og sanden fra Oslo blir kjørt til Akershus-kommunene Ski i Follo og Skedsmo på Romerike. Her blir grusen deponert som fyllmasse.
— Vi er ikke særlig imponert over miljøbyrådens svar. Hun lover altså bare å vurdere om det kan være aktuelt å bruke det nye renseanlegget på Vormsund. Det betyr jo egentlig bare at det rødgrønne byrådet ikke er spesielt interessert i å håndtere grusen på en miljøvennlig måte, sier Per Trygve Hoff til VårtOslo.
— Særlig mindre forpliktende er det vel ikke mulig å uttrykke seg. Heller ikke mer avvisende, uten direkte å si at dette ikke interesserer miljøbyråd Berg, legger Kristoffer Gustavsen til.