Leo Fossen Mlonyeni, Christian Rene Wold, Khawar Gomi Sadiq, Shad ibrahim hussein og Adeel «DOC» Khan har over mange år jobbet tett på ungdom i byen. Foto: Vegard Velle

Erfarne ungdomsarbeidere advarer mot skremmende utvikling blant ungdom i byen. Vil tilby kurs til bråkmakere

– Ungdommer går med kniv for å unngå skammen, tapet av ære, det er å bli banket opp. De lever i frykt.

Publisert

De har vært ute en vinternatt før, ungdomsarbeiderne. – Halvparten av kompisene fra jeg vokste opp er døde, noen sitter inne, sier Adeel «DOC» Khan, som jobber på X-ray Ungdomskulturhus.

– Jeg har blitt knivstukket 19 ganger, forteller Khawar Gomi Sadiq, også han fra X-Ray. Gomi fikk for fem år siden Brosteinsprisen for ungdomssatsingen Drømmeukene, i regi av NAV på Grünerløkka. – Ungdommene sa: faen, må jeg være her i seks uker, men på slutten spurte de om de ikke kunne være en uke til og satt med tårer i øynene. Endelig var det noen som hadde troen på dem, forteller han.

Gjengen holder sammen i drabantbyen

De fem ungdomslederne har jobbet med ungdom i flere tiår, med musikk, dans og forebygging av konflikter. – Vi sa det kom til å bli verre, at det kom til å smelle i drabantbyene. Og nå skjer det, sier Gomi.

Han forteller om gjengmiljøet på nittitallet, med Young Guns og etter hvert A- og B-gjengene og de asiatiske gjengene, om Romsås-drapet, det første gjengdrapet mellom pakistanske gjenger på østkanten av Oslo. – I dag er det drabantbyen som samler gjengen. I løpet av en time kan gjengene bli enige å samles til et slagsmål.

Romsås-drapet i 1988 var et sjokk for mange. Et medlem av gjengen Young Guns mishandlet og knivdrepte et medlem av gjengen "Killers". Faksimile fra VG

– Allerede i barnehagen begynner noen av ungene å bli tøffere. De tar etter storebrødrene og de eldre guttene i nabolaget. Greia er å være gangster. Du skal flashe, sånn gangsterne gjør det med de dyre bilene sine, og sånn forbildene gjør det på Instagram, sier Adeel Khan.

– Ungdommene er hardere

– Vi ser at ungdommene blir hardere fra tidligere alder og rekrutteres tidligere til kriminelle miljøer. Mange bryr seg ikke med alkohol, men går rett på hasj, kokain og MDMA. Det er lettere å få tak i disse stoffene på gata enn det er å stjele alkohol fra barskapet hjemme, mener Gomi.

«Doc» Khaan mener ungdom på én og samme tid er bedre enn før og verre. – Barn helt ned i barneskolen sier: jeg skal sexe deg. Eller de kan bli konfrontert med at de ikke har fine klær. En kenzo-bukse til 5500 er neppe noe de får hjemme. Hva gjør personen da? Skaffer seg pengene på gata, ved å selge dop. Og foreldrene henger ikke med og forstår ikke det som skjer.

Khawar Gomi Sadiq har jobbet med ungdommer i tre tiår og blitt knivstukket 19 ganger. Foto: Vegard Velle

Et slag mot æren å få bank

Ungdomslederne mener den siste tidens eskalering av knivstikking er en utvikling vi må ta på alvor. Våpenbruken har potensialet i seg til å bli noe enda mer alvorlig.

– Mange ungdommer tør ikke melde fra til politiet når det skjer alvorlige ting. Hvis du melder fra til politiet, blir du kalt en tyster, og det kan følge deg i årevis, kanskje hele livet, forteller Gomi.

– Vi møter 14-åringer med kniver og slagvåpen. For dem er det skammelig, et slag mot æren, å få juling. De gjør det som skal til for å hindre at de kommer i en sånn situasjon og skaffer seg våpen. Samtidig lever de i frykt, sier Christian René Wold, som jobber med ungdom i bydel Sagene og skriver kriminalbøker ved siden av.

Starter Skamløst nettverk

Wold og de andre ungdomslederne nekter å sitte passivt å se på at tilstanden forverrer seg i byen. De tar derfor denne måneden initiativet til Skamløst nettverk. Nettverket skal drive med forebygging av konflikter blant ungdom, bistå juridisk, stille med gratis treningsfasiliteter, drive jobbtrening og tilby sommerjobb.

– De unge må få seg CV, arbeidsattest og referanser, så de har noe å falle tilbake på. De trenger noen som viser dem tillit. De trenger noen som prater med dem og spør hva de sliter med, sier Gomi.

Ungdomsarbeiderne er redde for eskaleringen av vold i enkelte ungdomsmiljøer og vil trå til med sin bistand. Foto: Vegard Velle

– Vi kommer til å gå direkte på dem som står bak noe av bråket i byen. Vi vil skape en relasjon og vise tillit, og vi vil introdusere dem til arbeidslivet. Skal de bli behandlet som voksne, må de fremstå som voksne, sier Christian René Wold.

Vil invitere gangstere til kurs

Planen er å holde byomfattende kurs flere ganger i året. – Ungdommene som vil danse og lage musikk er ikke problemet. Det er de som ikke har lyst til å være med på fritidsaktiviteter, som tjener på salg av narkotika, vi vil gripe fatt i.

– Politikerne prater med de unge som har det bra og er vellykkete. Vi vil ha kontakt med og løfte frem de ungdommene som har det råttent, sier Leo Fossen Mlonyeni.

Christian Rene Wold signerer en av kriminalbøkene sine. Foto: Vegard Velle

Til kursene vil Skamløst nettverk invitere noen av gangsterne som flasher, slik at disse kan fortelle om baksiden av medaljen. Hvordan var det å sitte inne? Hvordan var det å møte mora si når de kom ut fra fengsel?

– Vi vil gjennomføre kurset på våre premisser. Derfor går vi ikke til staten og sier at vi trenger penger før vi starter kurset. Vi gjør det omvendt, vi starter kursingen, fordi vi bryr oss om byen vår, og hvis det kommer inn penger, skal ungdommene styre midlene, sier Wold.

– Selger du dop, er du kanskje en god selger

Også sistemann av ungdomsarbeiderne, Shad Ibrahim Hussein, har en sterk historie. Han var på feil kurs, men fikk hjelp av Wold som 14-åring og klarte å snu om på livet. Han var så vidt blitt tenåring og hadde en politisak mot seg. I dag er han daglig leder for Café B04, ved Forandringshuset Grønland, og har som mål å få de unge vekk fra gata.

– En ungdom som klarer å stå på gata og selge hundre gram hasj om dagen, har en ressurs. Ungdommen har vist at han behersker salg. Denne kunnskapen kan omgjøres til noe annet. Selger du du mye hasj, har du gjort noe riktig. Det gjelder å få ungdommene til å bruke kunnskapen på andre områder, mener han.

Sitter og gråter

– Fra du er født til du er 17 år gammel, har du hørt ordet nei 150.000 ganger. Ungdommene er programmert til å tenke smått. De møter kanskje veggen på skolen, på jobben, med kjæresten, med vennene. Ungdommene trenger hjelp, mener Shad.

Han forteller om ungdommer som er tøffe når de henger med gjengen. Men som slett ikke er særlig farlig å møte én til én.

– Vi møter dem i fengsel og får høre at de sitter og gråter. Når du har vært lenge i gangstermiljøet, mister du fokuset på hvordan det er å være normal, forteller Gomi.

Powered by Labrador CMS