I juli sendes serien Minoriteens på NRK 3. Serien har vært å finne på nett siden i mai, men nå slippes den løs for et større publikum.
— Vi ønsket å lage en serie hvor vi kommer tett inn på ungdommene. Derfor holdt vi oss unna innspillingene. All filming er gjort av ungdommer fra Elvebakken videregående. Vi i NRK har stått for klippingen, sier regissør Hanna Hagenes fra NRK.
På opptakene var det ikke profesjonelle filmfolk til stede, bare elever fra Elvebakken og ungdommer fra ungdomsklubben Orkis, som drives av Røde Kors på Grønland.
Tenkte ikke på tv-serien som et sjekketriks
I serien møter vi Addo Asare, som var 17 år da innspillingene startet. Han kommer fra Ghana og drømmer om å få seg kjæreste, selv om det egentlig er forbudt i hans kultur.
Annonse
— Jeg tenkte, helt ærlig, ikke på at det å ha hovedrollen i en TV-serie er et godt sjekketriks, ler Addo, som nå er fylt 18.
— Jeg tenkte at siden jeg var ny i landet, kunne det å være med i en TV-serie hjelpe meg å bli kjent med folk. I noen scener vil kanskje folk si at jeg oppfører meg rart, men sånn er livet. Selvfølgelig er det spennende å være på TV, men jeg tenker mer på at min rolle kan hjelpe andre ungdommer, sier Addo.
Filmet når han gråt
Ilyas Bertal (22) er en annen av personene vi følger i serien.
— Jeg visste at de kom til å filme meg og at jeg kom til å bli flau. De filmet meg også når jeg var trist og gråt. Det var bare noe jeg måtte gjennom, sier Ilyas, som også produserer og lager musikk og har holdt 25 konserter i Oslo.
Fotografene Sunny Sharma,Ulfur Kjalar Eyjolfsson og Julian Bach fulgte tett på deltakerne.
— Vi hadde fått beskjed om å filme utfordrende situasjoner. Det var ikke lett å filme når Ilyas var trist, men jeg tror det måtte til for å fortelle historien hans, sier Julian Bach.
— Det er viktig å fortelle også de historiene som ikke bare er solskinn, sier kameramann Sunny.
— Det var selvsagt mye arbeid med filmingen, og det kom i tillegg til skolen. Arbeidet krevde konsentrasjon, og vi gikk inn i en slags boble. Etter hvert gikk det så greit at jeg ikke lenger tenkte på det som arbeid. Det var mer som om vi bare han sammen, sier Ulfur. Han og fotograf Sunny er enige om at de lærte mer om film gjennom prosjektet Minoriteens enn de gjorde på skolen.
— Jeg tenker at når du møter trøbbel, så er det Just do it som gjelder, sier hovedrolleinnehaver Addo. På spørsmål om han nå har en kjæreste, svarer han liksom mediavant, og med et stort glis,
— Ingen kommentar.
Ekte og ærlig
Noe av det NRK ønsket å oppnå med å la ungdommene selv stå for filmingen var at serien skulle være ærlig og ekte.
— Når vi voksne kommer inn, så forandrer ungdommene språket og væremåten sin. De tar hensyn til at vi voksne er der og uttalelsene deres blir plutselig mer korrekte, sier Hagenes.
Det var prosjektleder Veslemøy Hvidsteen i NRK Østlandsendingen som kom opp med ideen. Med serien ønsker NRK å nå ut til urban ungdom med minoritetsbakgrunn. Hvidsteen sier at det aldri var aktuelt å lage noen glattpolerte portretter av urban ungdom.
— Minoriteens handler om ungdom, er laget av ungdom, og handler om temaer som er viktig for unge mennesker. Kjærlighet, religion, musikk, integrering og festing. All slags ungdom vil kunne kjenne seg igjen i noe, uansett hvilken bakgrunn du har, eller hvor du bor, sier Ilyas.