Ulfur (t.v) og Sunny fulgte og filmet Addo i hans jakt på den store kjærligheten. Det førte dem tett sammen. Foto: Stig Jensen
Ulfur (t.v) og Sunny fulgte og filmet Addo i hans jakt på den store kjærligheten. Det førte dem tett sammen. Foto: Stig Jensen

NRK-serien Minoriteens foregår i det flerkulturelle miljøet i Oslo og handler om kjærlighet, religion, musikk og festing

I den nye TV-serien Minoriteens styrer ungdommer fra Elvebakken videregående og ungdomsklubben Orkis både foran og bak kamera.

Publisert

I juli sendes serien Minoriteens på NRK 3. Serien har vært å finne på nett siden i mai, men nå slippes den løs for et større publikum.

— Vi ønsket å lage en serie hvor vi kommer tett inn på ungdommene. Derfor holdt vi oss unna innspillingene. All filming er gjort av ungdommer fra Elvebakken videregående. Vi i NRK har stått for klippingen, sier regissør Hanna Hagenes fra NRK.

Hanna Hagenes i NRK Østlandssendingen har hatt regien på Minoriteens. Foto: Stig Jensen
Hanna Hagenes i NRK Østlandssendingen har hatt regien på Minoriteens. Foto: Stig Jensen

På opptakene var det ikke profesjonelle filmfolk til stede, bare elever fra Elvebakken og ungdommer fra ungdomsklubben Orkis, som drives av Røde Kors på Grønland.

Tenkte ikke på tv-serien som et sjekketriks

I serien møter vi Addo Asare, som var 17 år da innspillingene startet. Han kommer fra Ghana og drømmer om å få seg kjæreste, selv om det egentlig er forbudt i hans kultur.

— Jeg tenkte, helt ærlig, ikke på at det å ha hovedrollen i en TV-serie er et godt sjekketriks, ler Addo, som nå er fylt 18.

� Om jeg har en kjæreste? Ingen kommentar, sier Addo. Foto: Stig Jensen
� Om jeg har en kjæreste? Ingen kommentar, sier Addo. Foto: Stig Jensen

— Jeg tenkte at siden jeg var ny i landet, kunne det å være med i en TV-serie hjelpe meg å bli kjent med folk. I noen scener vil kanskje folk si at jeg oppfører meg rart, men sånn er livet. Selvfølgelig er det spennende å være på TV, men jeg tenker mer på at min rolle kan hjelpe andre ungdommer, sier Addo.

Filmet når han gråt

Ilyas Bertal (22) er en annen av personene vi følger i serien.

— Jeg visste at de kom til å filme meg og at jeg kom til å bli flau. De filmet meg også når jeg var trist og gråt. Det var bare noe jeg måtte gjennom, sier Ilyas, som også produserer og lager musikk og har holdt 25 konserter i Oslo.

Filmet de vanskelige følelsene

Fotografene Sunny Sharma, Ulfur Kjalar Eyjolfsson og Julian Bach fulgte tett på deltakerne.

�Det hadde vært lett å snu seg bort når det ble vanskelig, men det gjorde vi ikke, sier Julian Bach. Foto: Stig Jensen
�Det hadde vært lett å snu seg bort når det ble vanskelig, men det gjorde vi ikke, sier Julian Bach. Foto: Stig Jensen

— Vi hadde fått beskjed om å filme utfordrende situasjoner. Det var ikke lett å filme når Ilyas var trist, men jeg tror det måtte til for å fortelle historien hans, sier Julian Bach.

— Det er viktig å fortelle også de historiene som ikke bare er solskinn, sier kameramann Sunny.

— Det var selvsagt mye arbeid med filmingen, og det kom i tillegg til skolen. Arbeidet krevde konsentrasjon, og vi gikk inn i en slags boble. Etter hvert gikk det så greit at jeg ikke lenger tenkte på det som arbeid. Det var mer som om vi bare han sammen, sier Ulfur. Han og fotograf Sunny er enige om at de lærte mer om film gjennom prosjektet Minoriteens enn de gjorde på skolen.

— Jeg tenker at når du møter trøbbel, så er det Just do it som gjelder, sier hovedrolleinnehaver Addo. På spørsmål om han nå har en kjæreste, svarer han liksom mediavant, og med et stort glis,

— Ingen kommentar.

Minoriteens er filmet av elever fra Elvebakken videregående skole i Oslo. Bak fra venstre: Julian Bach, Sondre Masvie, Tobias Bakke, Ulfur Kjalar Eyjolfsson Sunny Sharma. Foran fra venstre: Carmen Saltnes Lopez, Maria Afzal, Marte Hilleren Hagen og Emma Arneberg. Ikke til stede: Olav Evang og Esmeralda Kristina Varmo Andresen.<br />Foto: NRK
Minoriteens er filmet av elever fra Elvebakken videregående skole i Oslo. Bak fra venstre: Julian Bach, Sondre Masvie, Tobias Bakke, Ulfur Kjalar Eyjolfsson Sunny Sharma. Foran fra venstre: Carmen Saltnes Lopez, Maria Afzal, Marte Hilleren Hagen og Emma Arneberg. Ikke til stede: Olav Evang og Esmeralda Kristina Varmo Andresen.
Foto: NRK

Ekte og ærlig

Noe av det NRK ønsket å oppnå med å la ungdommene selv stå for filmingen var at serien skulle være ærlig og ekte.

— Når vi voksne kommer inn, så forandrer ungdommene språket og væremåten sin. De tar hensyn til at vi voksne er der og uttalelsene deres blir plutselig mer korrekte, sier Hagenes.

Det var prosjektleder Veslemøy Hvidsteen i NRK Østlandsendingen som kom opp med ideen. Med serien ønsker NRK å nå ut til urban ungdom med minoritetsbakgrunn. Hvidsteen sier at det aldri var aktuelt å lage noen glattpolerte portretter av urban ungdom.

�Minoriteens er en serie om ungdom og det som er viktig for ungdom, sier Ilyas Bertal. Foto: Stig Jensen
�Minoriteens er en serie om ungdom og det som er viktig for ungdom, sier Ilyas Bertal. Foto: Stig Jensen

— Minoriteens handler om ungdom, er laget av ungdom, og handler om temaer som er viktig for unge mennesker. Kjærlighet, religion, musikk, integrering og festing. All slags ungdom vil kunne kjenne seg igjen i noe, uansett hvilken bakgrunn du har, eller hvor du bor, sier Ilyas.

Fem ungdommer fra Oslo

Disse er med i serien:

  • 17 år gamle Addo som drømmer om å få seg kjæreste i Norge.
  • 19 år gamle Bazhan som står i fare for å bli sendt tilbake til Afghanistan.
  • 17 år gamle Nathalie som er adoptert og bor på Bygdøy. Hun drømmer om å bli musiker og prøver å få kontakt med sin biologiske far.
  • 20 år gamle Ilyas som er bor alene og har en tøff fortid. Han har blitt plukket opp på gaten av utekontakten i Oslo.
  • 15 år gamle Ibtisam er somalisk og muslim. Hun bruker hijab, og vi følger henne i overgangen fra ungdomsskole til videregående.

Powered by Labrador CMS