Eivind S. Bergmann betjener en av sine kunder i Adamstuen Antikvariat i Thereses gate.

Netthandelen reddet omsetningen for Adamstuen Antikvariat på Bislett

Alle bøker om pest ble utsolgt ganske fort etter pandemien var erklært. Deretter kom ikke kundene tilbake før i april. – Det var som om en klam hånd la seg over oss alle, sier Eivind S. Bergmann.

Publisert

– De første dagene etter 12. mars ble det veldig stille. Det skapte engstelse, forteller Eivind S. Bergmann, innehaver av Adamstuen Antikvariat i Thereses gate.

– Thereses gate har vært ganske stille, spesielt i mars. Heldigvis ser de fleste butikkene her ut til å ha klart seg relativt bra gjennom perioden så langt, sier Bergmann.

Han regner med at mange har opplevd redusert omsetning, men tror også det er litt enklere for forretningene som holder til i bydelene enn de som er i sentrum eller i kjøpesentre. – Det er flere folk her, sier Bergmann og forteller at noe av det mest deprimerende han har opplevd, var en kveld på Storo Senter i slutten av april.

– Jeg var innom i syv-åtte tiden på kvelden, og da er det vanligvis mye folk. Det var kun to sportsbutikker og en frisør som var åpen i hele senteret. Det var ganske skremmende, sier Bergmann.

Hylle på hylle med bøker står ordnet i antikvariatet på Bislett.

– Hardt og brutalt marked

I Bergmanns lille antikvariat har han merket pandemien, men det er ikke de store endringene. Det er alltid noe å gjøre i en butikk som er fylt til randen av bøker; rydding, regnskap og andre dagligdagse aktiviteter.

– Dette er en butikk som aldri er full av folk, så avstandsproblemer finnes ikke her. Men folk forventer at antibacen skal stå tilgjengelig. I tillegg vasker jeg over alle kontaktflater hver dag, forteller innehaveren.

Bergmann har drevet antikvariatet i mange år, og i hans generasjon var det viktig å eie sitt eget lokale. I dag priser han seg lykkelig over å være sin egen huseier. Utgiftene kan fort bli en tung bør å bære, om man leier.

– Når man driver en nisjebutikk, som meg, er man sjanseløs om man ikke eier. Det er hardt og brutalt. Med dagens utleiepriser, hadde det nok ikke vært enkelt å starte opp, innrømmer Eivind.

Thereses gate har vært gjenstand for mang en politisk kamp. Det rolige øyet i midten av stormen har ofte vært Eivind Bergmann.

Internasjonale kunder

Adamstuen Antikvariat har mye forskjellig i hyllene. Det handles mye lokalhistorie, kunsthistorie, bildebøker, skjønnlitteratur og krigslitteratur. Skjønnlitteratur har solgt betydelig mer i disse månedene enn vanlig, og Eivind konstaterer at folk ønsker å lese mer og at litteratur om pest er populært.

– Pesten av Albert Camus skulle alle ha. Jeg hadde noen av den og solgte alle raskt. Originalt fra 1947. Nå er den til og med trykket i nytt opplag, smiler han.

Mange av kundene i det lille antikvariatet kommer vanligvis langveisfra. De reiser inn eller bestiller over nett. En god deal kan bli gjort for en samler fra utlandet. Med lav kronekurs, så er det blitt mer attraktivt for eksempelvis for amerikanere å handle her.

Bøker om pest og sykdom har vært populære den siste tiden.

I år har antikvariatet hatt høyere omsetning enn i april i fjor. Det skyldes hovedsakelig netthandelen, som for første gang har oversteget salget i butikken.

Politikk mer skadelig enn virus

I Adamstuen antikvariat var det en langt mer krevende periode da de stengte gaten for noen år siden og fjernet alle muligheter for å parkere i Thereses gate. Det slo umiddelbart ut på omsetningen.

– Det politiske vedtaket om å fjerne parkeringen til fordel for sykkelvei, var katastrofalt for næringen som holder til her. Det var heller ikke ønsket av beboerne. Etter lang behandling og mange protester ble det til slutt enighet om å beholde parkering for de lokale bedriftene.

Eivind påpeker at godt samarbeide mellom næringslivet og bydelens tillitsvalgte og kommunepolitikerne løste krisen til slutt. Videre sier han at slike voldsomme endringer kan gi store utslag, særlig for små butikker og bedrifter.

Under korona-krisen, mener han at politikerne fort kan se muligheter for endring, og det mener han de må passe seg for.

– Politiske endringer kan være verre enn pandemien i seg selv, sier antikvaren.

PS: Serien om varehandelen og krisen ingen så komme, er laget i samarbeid med Oslo handelsstands forening.

Powered by Labrador CMS