Skal det være en palle med øl? Ikke noe problem å skaffe seg alkohol i Olso, når det skal være. Foto: Skjermdump fra Facebook-gruppe

Alkoholsalget florerer på Facebook-grupper. Tenåring leder gruppe som selger sprit og øl i Oslo

En håndfull grupper på Facebook sørger for at du kan bestille øl, vin og sprit på døra, når på døgnet det skal være. Hvor som helst i Oslo.

Felles for gruppene er at de fleste administratorene dekker seg bak falske profiler på Facebook, oppdateringene på gruppene er hyppige og for å kunne bli medlem i gruppene må du svare på spørsmål om du er politi eller journalist.

For å få tilgang, svarer vi «Nei». Noen av gruppene spør også om du er over 18 år.

I en av gruppene, hvor det omsettes både øl og sprit, er administratoren for gruppa 19 år. Når VårtOslo ringer, sier han raskt at han ikke ønsker å svare på noen spørsmål rundt gruppa.

Over 7000 medlemmer i alkoholgruppe

Den største av gruppene har godt over 7000 medlemmer. Her ligger det postet 2924 salgsinnlegg. Gruppen beskrives på denne måten: «tjenester o gentjenester. Skulle nån ha en platta/flak øl overs, litt snus/ cigg, så hjelper man hverandre :) INGEN ORGANISERAD SALG HER INNE! Kjøpe til minderårige=UTKAST OG BLOKK. Og så klart håller alle en fin tone med alle».

På en rekke Facebook-grupper for Oslo, er det lett å skaffe seg alkohol. Den som spør, får svar. Foto: Skjermdump fra gruppe

Her går det i vodka, rom og sprit. Eller et brett øl. Eller tobakk og snus, for den som måtte ha behov for det.

«Captain Morgan 1 liter, kr 400, Grünerløkka», sier en annonse i en av disse gruppene, med utspring i Groruddalen.

Slik ser en av de store Faceboook-gruppene ut. Her omsettes det alkohol daglig. Foto: Skjermdump

 

Levering på døra

Og dersom du trenger levering til en fest eller ikke orker å bevege deg ut av døra, er det ikke noe problem: «Levering på døra for 500kr, 400kr om du henter sjæl. Har massevis igjen ta kontakt Pm!!», sier en status.

Et nytt medlem av en gruppe spør enkelt og greit «Øl eller vodka Høybråten?». Han får svar fra et annet medlem av gruppa.

Den illegale omsetningen skjer over hele byen. Foto: Skjermdump fra Facebook-gruppe

Forespørselen trenger ikke være så komplisert. En person gjør det ganske enkelt og skriver: «Sprit asap». En annen person spør «Øl til Røa?». Og den som spør, får svar. Svaret til sistnevnte er: «Hvor my Evt?».

Prisene ligger generelt over butikkprisene, men ikke mye over. For eksempel annonserer en person vin til 200 kroner flaska og 300 kroner for en tipakning med øl.

– En betydelig svart omsetning

Organisasjonen Actis jobber med ruspolitikk, forebygging, behandling, pårørendearbeid og oppfølging av mennesker som har eller har hatt avhengighetsproblemer. De reagerer med bekymring på det økende salget av alkohol gjennom sosiale medier.

Pernille Huseby er fungerer generalsekretær i Actis. Hun mener svart salg av alkohol styrker organiserte kriminelle. Foto: Privat

– Illegal omsetning av alkohol er ikke helt ukjent for oss. I en undersøkelse Actis gjennomførte blant ungdom i fjor høst, svarte 18 prosent av dem som oppga å ha kjøpt alkohol før de fylte 18, at de hadde kjøpt alkohol gjennom sosiale medier. Så det fins en betydelig svart omsetning gjennom slike kanaler, sier Pernille Huseby, fungerende generalsekretær i Actis.

Hun peker på såkalte sprittaxier som et annet sted unge kjøper alkohol illegalt. På enkelte russetreff har det også blitt observert store mengder utenlandsk øl, og denne tviler hun på at ungdommene har importert selv.

– Styrker organiserte kriminelle

– Dette er bekymringsfullt, siden kjøp av illegal alkohol styrker organiserte og kriminelle miljøer. Man kan ikke vite hvem som har produsert alkoholen eller under hvilke forhold. Det er en risiko for den som drikker. I tillegg mener jeg det er etisk betenkelig å støtte organiserte kriminelle, sier Huseby.

Alkoholloven slår fast at alkoholsalg forutsetter en offentlig bevilling: «Engrossalg av alkoholholdig drikk kan bare skje på grunnlag av registrering som avgiftspliktig virksomhet hos avgiftsmyndighetene». Alkoholsalg forutsetter altså en lisens eller en salgsbevilgning. Ellers er omsetningen illegal.

Loven slår også fast at «Salg, skjenking eller utlevering av alkoholholdig drikk gruppe 3 må ikke skje til noen som er under 20 år». Gruppe 3 inneholder over 22 volumprosent alkohol.

Slik ser en enkel alkoholannonse ut. Foto: Skjermdump fra Facebook-gruppe

– Vi har en alkohollovgivning som er utformet for å passe på dem som ikke er så gode til å passe på seg selv. Blir alkoholen lettere tilgjengelig og med lavere pris, bruker også folk mer alkohol. Det er også en kjent sak at vold og skader øker når man drikker mye. Derfor er kontroll med salget viktig. Vi må lære ungdommer ansvarlig omgang med alkohol, sier generalsekretæren.

Kan tildele strenge fengselsstraffer

– Når politiet får inn opplysninger om ulovlig omsetning av alkohol, aksjonerer vi der det er mulig og der vi har nok informasjon, sier Unni T. Grøndal, pressesjef i Oslo politidistrikt.

Ifølge Grøndal er det ikke lov å selge alkohol uten tillatelse. Det er også forbudt å kjøpe alkohol til personer under 18, eller 20 (brennevin).

– Strafferammen for ulovlig omsetning av alkohol kan være bøter eller betinget fengsel inntil seks måneder. Grove overtredelser kan straffes med fengsel i inntil to år eller seks år for ekstra grove overtredelser.

Powered by Labrador CMS