� Brugata er ikke så farlig som folk tror, sier menneskene bak nye Brewgata. Fra venstre; Georgios Apostoplopoulos, Natalija Michailova-Pak, Eugenia Bucciol, Kyros Malamidios og Runa Curtin. Foto: Brewgata
Brewgata vil bedre Brugatas dårlige rykte
Navnet Brewgata var egentlig en tørr vits innehaverne fant på da de var på en annen bar i Brugata. I kveld åpner det nye utestedet med overraskelses-kunstnere på plass.
Der hvor tidligere barkonsept Abelone holdt til, skal Brewgata satse på lokale ressurser for å tiltrekke seg kunder. Den nye baren som åpner klokka 18 fredag, og vil by på Oslo-brygget øl og ukjente kunstnere.
— Vi ønsker å være et sted hvor mindre kunstnere og musikere kan få lov å vise seg fram, sier innehaver Runa Curtin og peker i samme stund på den lille scenen som er bygd til høyre for inngangen.
— Overdrevet at Brugata er farlig
Brugata har huset mye trafikk opp igjennom årene. Som den tidligere hovedveien fra øst til vest, har dagens gågate en godt opptråkka historie. Innehaverne ønsker å speile det spesielle livet i gata.
For der tidligere garvere, italienske positivspillere, jødiske forretningsmenn og andre håndtverkere holdt til, foregår det et åpent og svært aktivt rusmiljø. Noe Runa Curtin ikke mener man kan ignorere. Men de siste månedene har aktiv politipatruljering flyttet mye av narkomiljøet.
Annonse
— Det er selvfølgelig vanskelig å gå et sted for å nyte noe, når du blir vitne til så mye smerte, sier hun og rynker brynene under den rocka panneluggen.
Samtidig mener Curtin områdets negative rykte er overdrevent. Med henslengte armer og bena i kors forsikrer innehaveren av Brewgata at det ikke er farlig for vanlige folk å ferdes i nærområdet.
Brewgata inspirert av Oslo
— Det er nemlig ikke så farlig her som folk tror. Det er jo seg selv folk i narkomiljet skader mest, sjelden andre, sier Curtin.
— Navnet «Brewgata» var egentlig en tørr vits jeg fant på mens jeg var ute på fylla her, ler Curtin.
Sammen med samboeren Kyros Malamidos, ble vitsen omgjort til utested. Paret står allerede bak åpningen av baren Hanekam i Stavanger, og begge to har godt kjennskap til Oslos utemiljø. Noe som innebærer en bevissthet rundt hvilken utfordring gatas nåværende liv også kan ha for det nye utestedet.
Den ferske baren har satset på et Oslo-konsept. Inngangspartiet består av en gigantisk, rød telefonboks, og langs den venstre veggen er det malt en særdeles ærlig og humoristisk fremstilling av Akerselva. Innerst i baren befinner man seg plutselig i marka, der både vegger og belysning har hentet skogen inn i rommet.
Øl fra hemmelige bryggerier
Via menyen vil også paret bidra til å løfte fram skjulte smaker.
— Det blir et sted hvor man kan prøve nye ting, for de som er interessert i det.
Ølet som serveres i Brewgata kommer fra flere hemmelige, selvstendige bryggere. Kaffen vil hentes fra det Oslo-baserte brenneriet «Kaffa». Utestedet er også i gang med å sette sammen en hjemmelaget snacks-meny.
Den forrige baren Abelone som holdt til i Brugata 5 slet med å få nok kunder, og måtte nylig legges ned. Noe Curtin mener Brewgata ikke vil få samme problemer med.
— Abelone siktet på et framtidig marked og satset på et klientell som ikke fantes til stor nok grad her enda, sier hun og legger til at Brewgata har en styrke som følge av Oslo-konseptet sitt.
— Oslo er en variert by med mange forskjellige mennesker, og det å ha Oslo som en del av konseptet tror jeg kan gjøre en forskjell for oss. Oslo er jo glad i Oslo, avslutter bareieren.