For fjerde år på rad samlet Tøyenfest store og små til en gledesfylt dag med musikk, dans, mat, håndverk og lopper.
Det virker som om hele nabolaget har engasjert seg i denne festen av en dag. Det var ingen tvil blant de besøkende : Tøyens nasjonaldag» kan man ikke gå glipp av.
På programmet i år var det live musikk på scenen i enden av Kolstadgata, det var capoeira og dans i skolegården til Tøyen skole og rap inne på aktivitetshuset K1.
Salwa og Aleyna (16) og (15) meldte seg som frivillige fordi de synes det er gøy å se igjen gamle venner og lærere, men også fordi Tøyenfest samler folk fra mange forskjellige kulturer og land. Konsertene er også noe man må få med seg, ifølge de to venninnene.
Tøyenrådets nye leder vil ha lys
Annonse
— Tøyenfesten er noe av det første jeg deltok i som medlem av Tøyen Sportsklubb. På Tøyenfesten traff jeg mennesker som hjelper og støtter hverandre når det trengs. For Tøyen er ikke et hvilket som helst nabolag, her er vi alle en stor familie, sier Tøyenrådets nye leder, Abdullahi Bashir (19)
Første prioritet som Tøyenrådets nye leder er klar:
— Jeg vil skaffe mer lys på Tøyen. På vinteren er det mørkt overalt. I nesten fire år har vi blitt lovet disse lysene. Derfor vil jeg få dette gjort, en gang for alle. Jeg vil også at det skal være direkte kontakt mellom rådet og innbyggerne, slik at individer kan komme til oss med ideer eller bekymringer, sier han.
Brasiliansk brus og palestinsk falafel
Utenfor aktivitetshuset er det deilige dufter fra matbodene. Her kan folk smake på brasiliansk brus, palestinsk falafel, vegansk linsesuppe, vafler og somalsk livrett – alt til en billig penge.
— Jeg har vært her tre år på rad og synes det er fint å se så mange barn fra forskjellige kulturer opptre. Arrangementet er samlende, og det er folk her fra hele Oslo. Også danset datteren min i dag, så det måtte jeg jo få med meg, sier Sindre Sandaker, som har tradisjonell somalsk mat på tallerkenen.
HÅP vil bygge bro
Én av dem som sto i matbodene var Faisa Abdi Warsame, sosionom og engasjert i organisasjonen HÅP. Hun selger tradisjonell somalsk mat til inntekt for HÅP.
— HÅP er en organisasjon for ungdommer og barnefamilier. Vi vil gi de unge en bedre framtid ved å knytte sammen skole, hjem, foreldre og barn. Vi vil forebygge kulturkollisjon som kan skje innad i familien og kulturforskjeller mellom skole og hjem. Vi ønsker å være en brobygger mellom disse institusjonene og familier som møter på utfordringer i Norge.
Her dyrkes mangfoldet
På Tøyen dyrkes mangfoldet. Jane Mørken flyttet til Tøyen for to år siden og ble umiddelbart inspirert:
— Da jeg flyttet til Tøyen tok interessen min for fotografering helt av. Her har man så mange motiver: Botanisk hage, flotte bygårder, veggmalerier og spennende gateliv. Jeg stortrives her, fordi det skjer så mye. Det er kafeer over alt, arrangementer på biblioteket og markeder. Folk smiler til hverandre på gata, og området er i utvikling.
Maja (24) og Malene (26), fikk først høre om arrangementet på Facebook og var interessert i bokbyttemarkedet, men kom seg aldri så langt.
— Vi har aldri vært her før og ble overrasket over hvor stort det var. Det er god stemning og mye som skjer. Vi skulle jo egentlig bare til bokbyttermarkedet, men da vi så all den deilige maten, måtte vi bare spise først, ler venninnene.
Et budskap gikk igjen hos alle: det som gjør Tøyen til det beste nabolaget er dets beboere, mangfoldet og samholdet.