� Mange ungdommer i dag har ingen eller lite erfaring med praktisk arbeid. Her kan de komme og kose seg med det, sier Martin Andersen i Garasjen i Torshovdalen. Foto: Anders Høilund

Fiks det selv, er budskapet fra Garasjen i Torshovdalen. Her lærer ungdom å mekke sykkel

"Lær noe nytt. Fiks det selv. Spar penger og miljø", er slagordet til Garasjen i Torshovdalen. De reparerer sykkelen din mens du venter, og du kan få en helt nyoverhalt sykkel til 200 kroner, inklusive hjelm, lås og lykt.

— Det er ingen reparasjon jeg liker mer enn de andre, sier seksten år gamle Kamil Koltuniuk. Han stopper opp og tenker seg om før han fortsetter:

— Det har ikke så mye å si hva jeg har reparert. Det kan være vanskelige ting, eller noe ganske lett. Det fineste for meg er å se at det fungerer etterpå. Det er det beste med å mekke, sier han.

Det beste er å få ting til å fungere igjen, sier Kamil Koltuniuk. Han ordnet nye bremseklosser og stramming av bremsevaieren på byrådens sykkel. Foto: Anders Høilund

Koltuniuk har reparert sykler i Garasjen i Torshovdalen i over ett år, og har i følge ansvarlig for Garasjen, Martin Andersen tilegnet seg stor kompetanse.

— Jeg har lyst til å fortsette med mekanikk. Jeg har lyst til å utdanne meg den veien, og ha det som jobb, sier Koltuniuk.

— Dette er jo ikke en jobb, sier han, selv om han møter opp hos Martin Andersen nesten hver dag.

Bedre bremser for byråden

Oslos byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl bor i nabolaget, og kommer innom med sykkelen hun bruker daglig.

— Jeg bruker den til jobben hver dag, men nå var jeg blitt litt engstelig for bremsene. Jeg klarer ikke å stramme bremsevaieren. Da føler jeg meg utrygg ned Mailundveien, sier Dahl.

Koltuniuk og fjortenåringen Abdoal Rahman tar jobben med byrådens sykkel. De bruker spesialverktøy og går over alle bevegelige deler med WD 40-spray. Yngstemann forteller at han har lært mye hos Garasjen. Også ting som han vil ta med seg videre.

— Her kan du lære om hvordan ting fungerer. Det er nyttig for alle, sier Rahman.

� Jeg har fått nye. røde bremseklosser. Ligger det noe symbolsk bak det, ler byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl. Foto: Anders Høilund

Reparerer og sjainer opp herreløse sykler

Hos Garasjen tar de imot gamle sykler, ofte er dette herreløse sykler samlet inn gjennom borettslag og andre i byen.

— Det er mye bedre at vi får dem, og setter dem i stand, enn at de blir kjørt på søppeldynga, sier Martin Andersen.

— Vi startet opp i fjor med dette sykkelverkstedet. Vi hadde null i budsjett. Vi fikk en del kaos fordi vi manglet erfaring. Kaoset oppstod fordi vi satte sykler i stand, og gav dem bort gratis. Vi hadde slosskamper om sykler her, og folk bare tok med en sykkel herfra og satte den fra seg lenger bort i parken, forteller Andersen.

I år har garasjen fått 150 000 kroner fra byrådet. Garasjen fortsetter å sette i stand sykler, men nå må du betale 200 kroner for den. I tillegg til sykkelen får du da med en hjelm til deg selv og lås og lykt til sykkelen.

Abdoal Rahman og Kamil Koltumniuk fikset byråd Tone Tellevik Dahls sykkel på få minutter. Foto: Anders Høilund

— Vi har to og en halv stilling. Vi trenger frivillige til å stille opp her. Frivillige som har interesse for å være med å inspirere unge til å fikse og lage ting. Det er nok av sykler og annet å sette i stand. Gjenbruk er godt for miljøet, sier Andersen.

Læring i praksis

— Det er lite praktisk arbeid som læres på skolen. Noen elever lærer best gjennom praksis. Her hos oss lærer ungdommene hva en rett vinkel er, for eksempel. Da de lagde benkene her ute, fikk de forståelsen av at geometri og matematikk kunne brukes i praktisk arbeid, forteller Andersen.

Garasjen er åpen for alle hver tirsdag klokken 17-20 og torsdag klokken 16-20. Har du egen sykkel eller noe annet som trenger reparasjon, er det bare å droppe innom. Du kan mekke selv, eller få hjelp av ekspertene som holder til der.

Powered by Labrador CMS