Sumaya Jirde Ali skulle snakke om prisen noen må betale for å ytre seg i norsk offentlighet. Foto: Ellen Reiss, Minotenk

Etter trusler trakk norsksomaliske Sumaya seg fra debatt på Deichman Tøyen om ytringsfrihet

I morgen skulle samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali (20) deltatt i debatten med tittelen "Hvorfor ytre seg?", på Deichman Tøyen. Hets og trusler satte en slutt for deltakelsen.

Publisert

Skribent og «skamløse» Nancy Herz (22) stepper på kort varsel inn etter at samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali trakk seg fra paneldebatt på Deichman Tøyen i morgen. Et av temaene Jirde Ali (20) skulle snakke om var nettopp prisen noen må betale for å ytre seg i norsk offentlighet. For Sumaya ble den helsemessige prisen for høy.

En tom stol

– Når vi i morgen har en tom stol som følge av det enorme presset Jirde Ali har blitt utsatt for, må dette tas på alvor. Hets og trusler truer ytringsfriheten og en saklig og konstruktiv samfunnsdebatt. Vi må bekjempe hatpratet. Våre politikere og samfunnet for øvrig må følge opp med handling, sier Herz.

Hvem som mottar hets er med på å forme ytringsrommet vårt, sier samfunnsdebattant Nancy Herz.

Hun gjorde seg bemerket i 2016 da hun skrev kronikken «Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå» i Aftenposten Si;D. Samme år mottok hun den nyopprettede Skamløsprisen fra Sex og Samfunn, og i fjor kom boka Skamløs, som Herz forfattet sammen med Amina Bile og Sofia Nesrine Srour.

– Hetsen former ytringsrommet vårt

Unge kvinner med minoritetsbakgrunn betaler en høy pris for å ytre seg i Norge dag.

– Det koster å ytre seg, men for noen av oss er prisen høyere enn for andre. At unge kvinner pushes ut av samfunnsdebatten, er et demokratisk problem. Det skal ikke koste så mye å bruke stemmen sin. Det er et stort skille mellom uenighet og hets, sier Herz.

Hun mener hetsen gjør floraen av stemmer i offentligheten mer begrenset

– Som kvinnelig debattant uten hodeplagg får jeg mindre hets enn meddebattanter som bruker hijab, og det er viktig å kjenne til sine privilegier. Hvem som mottar hets er med på å forme ytringsrommet vårt.

- Vi er utrolig lei oss for at Sumaya Jirde Ali har blitt utsatt for mobbing, sier biblioteksjef Reinert Mithassel. Foto: Kulturetaten

Deichman støtter Sumaya

– Å måtte avlyse deltakelsen i paneldebatten etter trusler og hets, taler for seg selv. Vi er utrolig lei oss for at Sumaya Jirde Ali har blitt utsatt for mobbing av en slik art at det går utover helsen hennes og at hun derfor har måttet gi fra seg muligheten til å fremme synspunktene sine, sier Reinert Mithassel, leder for Deichman Tøyen.

Han mener debatten er mer brennaktuell enn noensinne.

– Det er viktig for oss på Deichman Tøyen å vise vår støtte til unge norske stemmer som fortjener å bli hørt og respektert, sier han i en pressemelding fra Kulturetaten.

Arnfinn Midtbøen, Nancy Herz og Abdirahman Hassan stiller i debatt om ytringsfrihet på Deichman Tøyen tirsdag kveld. Foto: Kulturetaten

Samtalen gjennomføres

Debatten gjennomføres i morgen (tirsdag) 6. mars kl 19, på Deichman Tøyen. Utenom Herz stiller Abdirahman Hassan, inkluderingssekretær i Natur og ungdom og sentralstyremedlem i Landsforeningen mot rasisme. I tillegg møter Arnfinn Midtbøen, forsker ved Senter for samfunnsforskning. Han har markert seg som kritiker av diskriminering i arbeidslivet og som talsperson for minoritetsmannen. Samtalen ledes av forfatter og spesialbibliotekar Ane Nydal.

Det er ingen påmelding til debatten.

Powered by Labrador CMS