En omsvermet kronprinsesse Mette-Marit på Mortensrud festival. Foto: Olga Andresen

Mortensrud festival: Det handler om felleskap og samhold

Under Mortensrud festival ønsket voksne og barn å vise at bydel Søndre Nordstrand er et godt og trygt nabolag. Et sted der folk med stolthet kan si at de bor.

Publisert

Etter negative beskrivelser av Søndre Nordstrand fra visse politikere og medier, trengte beboerne i området å føle på samholdet og fellesskapet. Forrige helg var det tid for Mortensrud festival.

Til stede for å feire den lokale feiringen var kronprinsesse Mette-Marit, ordfører Marianne Borgen, AP-leder Jonas Gahr Støre, Mortensrud skolekorps og omtrent halvparten av Stenbråten skoles 527 elever, som stilte med egen skolesang.

Mange ville bli tatt bilde av sammen med AP-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Olga Andresen

Dagsravnene på Mortensrud

– Vi må bry oss, sier initiativtaker til Dagsravnene på Mortensrud, Hans-Kristian Ringvold. Dagsravnene jobber for et tryggere utemiljø for skoleungdom.

– Når ungdomsskolen har storefri strømmer elevene ned til senteret. Da kan det dukke opp personer som ikke burde være der. Da er vi til stede, forteller Ringvold. Også når ungdomsskolen og de to barneskolene i området slutter for dagen er Dagsravnene på plass i miljøet.

Initiativtaker Hans-Kristian Ringvold forteller kronprinsessen hvordan Dagsravnene hjelper ungdom i området. Foto: Olga Andresen

Street art-forestillingen Asfaltpuls

Midt i alt virvaret under festivalen, blir forestillingen «Asfaltpuls – paranoia som faen i solnedgang» satt opp. Stykket tar opp temaer som medias oppmerksomhet, utenforskap, vold i hjemmet, skjønnhetstyranni og ensomhet.

Street art-forestillingen har fått strålende kritikker, og folk i alle aldre stimler rundt for å se på. Så tett på publikum står de fem skuespillerne, at folk kan ta på dem. –  Det finnes mange gode sjeler der ute, og de blir ikke sett. Det er kanskje mindre enn 50 av 50 000 ungdommer som oppfører seg dårlig, og det er feil å skjære alle under en kam, sier regissør Mine Nilay Yalcin.

Junior-verdensmester i sjakk

Et annet sted under festivalen går det for seg med lynsjakk. Hele 17 små og store sjakkspillere får samtidig muligheten til å utfordre junior-verdensmester i sjakk, Aryan Tari.

– Jeg liker å delta på slike arrangement, og det er veldig gøy å være her, sier han.

Sjakk-kommentator Torstein Bae forklarer reglene: – Vinneren er den som holder ut lengst mot mesteren. Mennesker i alle aldre koser seg mens de følger tett med på spillerne.

Junior-verdensmester i sjakk, Aryan Tari, blir utfordret av 17 motstandere. Foto: Olga Andresen

Populær kronprinsesse

Og under hele besøket, flokker barn seg rundt kronprinsessen Mette-Marit.

To prinsesser. Foto: Olga Andresen

Blant dem som får snakke med kronprinsessen er Abdim Mohammad, fra Mangfoldshuset på Mortensrud. Han er strålende fornøyd etter å ha snakket med både henne og ordfører Marianne Borgen.

– Vi har mange programmer på Mangfoldshuset: helseprogram, kvinnetreff, eldretreff og mot mobbing-treff. Kronprinsessen fortalte oss at arbeidet vårt er kjempebra og at vi må fortsette med å hjelpe dem som trenger det, sier Mohammad.

En strålende fornøyd Abdim Mohammad fra Mangfoldshuset på Mortensrud. Foto: Olga Andresen
Asfaltpuls – paranoia som faen i solnedgang
Asfaltpuls – paranoia som faen i solnedgang
Powered by Labrador CMS