Bunadsgeriljaen, her representert ved Idun Berge, protesterer mot kuttene i fødetilbudet ved ABC-enheten på Ullevål sykehus.
Bunadsgeriljaen, her representert ved Idun Berge, protesterer mot kuttene i fødetilbudet ved ABC-enheten på Ullevål sykehus.

Femihelse, Bunadsgeriljaen og Barselopprøret demonstrerer mot kutt i fødetilbudet på Ullevål

– Vi aksepterer ikke at fødetilbudet går fra vondt til verre. Regjeringen har lovet at det skal satses på kvinnehelse, men i stedet opplever vi kutt etter kutt.

Publisert

Fra den 18. november mister kvinner i Oslo et viktig fødetilbud når ABC-enheten ved Ullevål sykehus stenges i helgene.

– Dette gjøres kun av økonomiske hensyn, og viser tydelig at Norge ikke er et land som satser på svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg, sier arrangørene av protesten, Femihelse, Bunadsgeriljaen og Barselopprøret.

Den mangelfulle satsingen på kvinnehelse har gjort at frivillige organisasjoner som skulle vært et supplement til det offentlige helsevesenet, har blitt det eneste tilbudet som finnes. Små, frivillige organisasjoner, slik som Ammehjelpen, Amathea og LUB, har i mange år dekket hullene i det offentlige helsevesenet gjennom å tilby støtte, veiledning og omsorg.

I stedet for å verne om disse organisasjonene opplever de nå at den statlige støtten deres kuttes eller holdes på et nivå som ikke sikrer fremtidig drift, påpeker Femihelse, Bunadsgeriljaen og Barselopprøret.

– Nå har vi fått nok, og vi samles for å gi tydelig beskjed til regjeringen: Slutt å kutte i svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen. Den 22. november 2022 kl. 15:30 samles vi på nytt foran Stortinget.

Powered by Labrador CMS