Årets mottakere av St. Hallvard-medaljen, Inger-Lise Walmsness Larsen og Leif Gjerland.

Disse to får Oslo bys høyeste utmerkelse og kan smykke seg med St. Hallvard-medaljen

Inger-Lise Walmsness Larsen og Leif Gjerland får St. Hallvard-medaljen.

Publisert

Det melder Oslo kommune i en pressemelding torsdag morgen.

Her heter det at Oslo bys høyeste utmerkelse tildeles krisesenterleder Inger-Lise Walmsness Larsen og historieformidler Leif Gjerland for deres verdifulle innsats for hovedstaden.

– I år gir vi Oslos høyeste æresbevisning til to personer med et bankende hjerte for Oslo. De har på hver sin måte gjort en solid jobb for byen vår, sier ordfører Anne Lindboe (H).

– Inger-Lise Walmsness Larsen har viet hele livet sitt til å hjelpe Oslos aller mest sårbare: kvinner og familier utsatt for vold. Leif Gjerland skaper engasjement og gir sjel til Oslo-identiteten gjennom byvandringer, foredrag, avisartikler og bøker. Det er en stor ære å få overrekke medaljene på en stor seremoni i mai, fortsetter ordføreren. 

St. Hallvard-medaljen:

  • Hovedstadens spesielle heder til personer som har gjort en verdifull innsats for Oslo kommune eller på annen måte gjort seg fortjent til byens påskjønnelse
  • Medaljen er Oslo bys høyeste utmerkelse og navnet er hentet fra byens skytshelgen, St. Hallvard (ca. 1020–1048) 
  • St. Hallvard-medaljen har vært delt ut siden 1956
  • Det er forretningsutvalget i Oslo som vedtar hvem som skal motta medaljen

Kilde: Oslo kommune

– Tusen, tusen takk!

– Tusen, tusen takk! Det er en stor ære for meg, og en anerkjennelse for arbeidet vi utfører ved Oslo Krisesenter, at jeg blir tildelt St. Hallvard-medaljen 2024, uttrykker Inger-Lise Walmsness Larsen og legger til:

– Jeg deler derfor anerkjennelsen med alle ansatte på Oslo Krisesenter og ikke minst med alle brukerne – kvinner, barn og menn – som gjennom årene har turt å bryte ut og ha tillit til at vi skal kunne hjelpe dem til et liv uten vold. Det er de som er de virkelige heltene.

Hun tildeles St. Hallvard-medaljen for å ha løftet arbeidet ved Oslo Krisesenter, og for hennes mangeårige kamp for at kvinner, menn og barn som lever med vold skal få nødvendig hjelp og støtte.

– Kan bli en virkelighet

Leif Gjerland på sin side tildeles St. Hallvard-medaljen for sine kunnskaper og sitt store engasjement for Oslos historie, og for hans evner til å formidle Oslos historie gjennom mange år.

– Etter en omfattende reportasjeserie på NRK Østlandssendingen om Oslos middelalderby i 1991, fikk jeg for 30 år siden prøve å lede en «Kjenn din by» i middelalderbyen for Bymuseet i 1994. Min voksende interesse for Oslos historie og byutvikling har siden da resultert i en mengde vandringer og foredrag, flere radioserier på NRK P1 Stor-Oslo, ukentlige artikler i Aftenposten og i alt 15 bøker om Oslo, forklarer medaljemottakeren selv.

– I 1995 stiftet jeg foreningen Middelalder-Oslo i håp om en gang å få kunne gå i en gjenoppbygget del av Middelalderbyen i størrelse 1:1, og nå i jubileumsåret ser det ut til at håpet kan bli til virkelighet, fortsetter han.

Slik ser St. Hallvard-medaljen ut.

Høytidelig lunsj i mai

Utdelingen av St. Hallvard-medaljen skjer i mai. Medaljen deles ut av ordfører Anne Lindboe under en høytidelig lunsj i Oslo rådhus

Samme måned skal for øvrig nyutnevnt St. Hallvard-medaljør Leif Gjerland gjennom ukentlige byvandringer ha fokus på avtrykket en annen og svært velkjent mottaker av medaljen har satt i hovedstaden, nemlig Lillebjørn Nilsen. 

Den folkekjære artisten som mottok medaljen i 2017, sovnet stille inn lørdag 27. januar. 



Powered by Labrador CMS