Slik reklamerer den nye, private fødeklinikken Min fødsel på Majorstua. Tlbudet blir drevet av jordmødre fra nedlagte ABC-klinikken på Ullevål sykehus.

OUS-jordmødre åpner privat fødestue på Majorstua når den populære ABC-klinikken ved Ullevål sykehus stenger

Samme dag som det ble kjent at Oslo universitetssykehus stenger det svært populære fødetilbudet ved ABC-klinikken på Ullevål, kom nyheten om at OUS-jordmødre åpner egen, privat fødestue på Majorstua.

Publisert

— Vi er i oppstartsfasen og lanserer nye tjenester i løpet av 2023 . Fødsel og barsel på vår klinikk ønsker vi å gjøre tilgjengelig i løpet av året, heter det på nettsiden til den nye private fødeklinikken Min fødsel.

Bak det nye fødetilbudet Min fødsel i Sorgenfrigata på Majorstua står jordmødre fra ABC-klinikkenUllevål sykehus.

— Nedleggelsen er en tragedie

— I dag kom dagen vi fryktet - ABC-enheten ved Oslo universitetssykehus legges ned, skriver Ullevål-jordmødrene bak Min fødsel på den nye klinikkens Facebook-side.

— Vi jordmødre på ABC er rystet. Ikke bare for alle jordmødrene som blir fratatt muligheten for å jobbe helhetlig og ivareta den fysiologiske fødselen, men mest av alt for fødekvinnene, skriver jordmødrene.

— OUS er rammet av den samme personellmangelen som i resten av landet, noe som gjør at de må tilpasse tilbudet til det de har av tilgjengelig personell, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap)

— Vi har opplevd utallige naturlige fødsler og fødekvinner som har fått oppleve noe av det største man kan oppleve i livet.

— At ledelsen på OUS nå stenger dørene og nedlegger et velfungerende tilbud er en tragedie, heter det i Facebook-innlegget.

— En desperat handling

Enhetens ansatte ble informert om avgjørelsen mandag morgen denne uka.

Etter 4. mars i år blir det ikke lenger mulig å føde på ABC-klinikken ved Ullevål sykehus, skriver Aftenposten. Begrunnelsen er at OUS skal spare penger.

— En desperat handling, sier tillitsvalgt og jordmor Kristin Bøhn, som legger til at alle tillitsvalgte var imot nedleggelse.

Bare noen få kilomter fra Ullevål sykehus vil jordmødre fra ABC-klinikken starte et nytt, privat fødetilbud på i Sorgenfrigata på Majorstua.

ABC-klinikken på Ullevål sykehus har spesialkompetanse på naturlige fødsler og har vært i drift i 25 år.

OUS har tidligere opplyst at de står overfor store kutt i tiden som kommer.

Helseministeren: — OUS må tilpasse tilbudet

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier det viktigste er at det er at det er et trygt og sikkert føde- og barseltilbud i Oslo.

— Det skal Oslo universitetssykehus selvfølgelig fortsatt ha. Samtidig er OUS rammet av den samme personellmangelen som i resten av landet, noe som gjør at de må tilpasse tilbudet til det de har av tilgjengelig personell, sier Kjerkol.

Hun legger også til at antall fødsler har gått ned med 1.100 fra 2021 til 2022.

— Viderefører samme filsosofi

Nå satser altså Ullevål-jordmødrene på å drive et tilsvarende privat fødetilbud som det OUS legger ned. Det betyr at fødende tilbys tett oppfølging fra jordmor gjennom svangerskap, fødsel og barseltiden i Oslo og omegn.

— Flere jordmødre fra ABC-enheten har derfor valgt å starte opp Min Fødsel februar 2023, heter det på nettsiden til den nye fødeklinikken.

— Vi ønsker å videreføre samme filosofi og visjon som på ABC-enheten, og kommer til å tilby både hjemmefødsel og fødsel på frittstående fødestue i Oslo og omegn, privat, skriver jordmødrene.

Powered by Labrador CMS