Freddy Larssen har klippet hår i Grønlandsleiret i 51 år, og vært nabo med bruktbutikken til Muluken Debele Tabor i 12 år.

- Vi vil ikke ha store kjeder over alt, sier Freddy. Naboer reagerer på at Muluken (55) må stenge bruktbutikk i Grønlandsleiret

— Det blir trist uten Muluken i gata, sier Vendela. Hun er i bruktbutikken til Muluken Debele Tabor (55) i Grønlandsleiret. Thon Eiendom vil ikke fornye leiekontrakt med 55-åringen. Nå reagerer naboene på det som skjer med nærmiljøet.

Publisert

Nyheten om bruktbutikken Merkatå og eier Muluken Debele Tabor (55), som nå må være ute av Grønlandsleiret 47 innen tre måneder, har skapt stort engasjement i nærmiljøet på Grønland.

Muluken forteller om flere kunder, som etter artikkelen i VårtOslo, har kommet innom butikken hans og vist sin støtte. Andre i nabolaget reagerer også med sorg og sinne over at 55-åringen tvinges til å stenge den spesielle bruktbutikken.

Kunder og naboer: — Trist og absolutt ikke greit

Det er en tremåneders kontrakt som nå går ut. Den har alltid blitt fornyet av lokalets eier, Thon Eiendom. Men denne gangen har ikke kontrakten blitt fornyet. Dermed må 55-åringen ut av lokalene.

Det er ikke lett med høye leiepriser, og få lokaler ønsker å ha en bruktbutikk i gaten, kunne Muluken Debele Tabor fortelle i gårsdagens nyhetssak.

Nyheten om bruktbutikken Merkatå og eier Muluken Debele Tabor (55), som nå må være ute av Grønlandsleiret 47 innen tre måneder, har skapt stort engasjement i nabolaget.

— Det er utrolig trist! Han selger så mye fint her, og til greie priser. Han driver jo en butikk og trenger pengene for å betale mat og husleie, forteller kunden Philip.

Han har nettopp vært innom Merkatå og kjøpt en brukt forsterker.

— Det er absolutt ikke greit. Det blir trist uten Muluken i gata her. Han er en gledens mann! Og det er alltid trivelig å komme hit, forteller Vendela.

Kunstnere i nabolokalet må også ut

— Byutvikling skal gavne innbyggerne, men det går ofte i mot innbyggerne og hva vi vil ha. Det er sånne butikker som denne som gjør Gamlebyen til det fantastiske stedet som det er, fortsetter Vendela.

Hun har kommet innom bruktbutikken hans med en basketball uten luft. Vendela trengte å låne en pumpe. Dette kunne selvfølgelig Muluken bistå med.

Katarina Caspersen (30) jobber som scenograf og sammen med andre utøvere holder hun til ved siden av bruktbutikken. De må også ut fra lokalene.

I nabolokalene til Muluken Debele Tabor holder en liten gjeng med scenekunstnere hus. Disse må også flytte ut av studioet sitt nå.

Katarina Caspersen (30) driver studioet, og sier det er ergerlig å måtte flytte ut fra et så flott sted som Grønland.

— Det er typisk at vi kunstnere alltid må flytte på oss. Det er jo veldig trist, og jeg blir litt sint på vegne av naboene, som har vært her så lenge, sier Caspersen.

— Muluken er uvurderlig i nabolaget

— Det er et stort tap for hele området. Disse naboene er en så viktig del av Grønland, og det er jo ikke bare bare å flytte slike lokaler og butikker. Nyheten om at disse lokalene også må flytte var trist for alle, forteller hun.

Får støtte fra sognepresten i Grønland kirke: Lars Martin Dahl sier han var innom Merkatå for å kjøpe vinylplater. Nå oppfordrer han alle til å handle julegavene sine hos Muluken.

Spesielt Tabor og hans butikk, sier Caspersen er et prakteksempel på hva som gjør gatelivet til noe helt spesielt.

— Han er jo en utrolig hyggelig nabo, og det er tydelig at han kjenner alle her. Han er en uvurderlig brikke i dette nabolaget.

Frisør Freddy: — Det er store kjeder over alt

På den andre siden av bruktbutikken ligger frisørsalongen til Freddy Larssen. Larssen har drevet frisørsalongen i 51 år, og sier han helst vil ha det slik det alltid har vært.

Larssen er ikke truet med utkastelse, fordi han har en langtidskontrakt for lokalet.

— Jeg er i en litt annerledes situasjon, men det blir jo trist at lokalene nå må tømmes. De har fått en oppsigelse til slutten av februar, så jeg får ikke gjort så mye med det, sier Freddy.

Frisør Larssen og prest Dahl sier det er trist at de småbutikkene som gjør så mye for Grønlands personlighet forsvinner. Presten sier butikker som Tabors er en viktig del av Grønlands identitet.

— Det er litt spesielle butikker her, og det er jo det lokalmiljøet setter pris på. Vi vil jo ikke bare ha store kjeder over alt, forteller frisørveteranen "alle" på Grønland kjenner.

Freddy forteller at det er mange butikker som har forsvunnet iløpet av alle de årene han har drevet som frisør.

— Det er alltid trist når noen må ut, sier han.

Sognepresten: - Kjøp julegaver hos Muluken!

Hos frisøren denne tirsdags formiddagen er sogneprest i Grønland kirke, Lars Martin Dahl, innom for en klipp.

Sognepresten har fått med seg nyheten om at Muluken Debele Tabor må flytte ut.

Han dro innom bruktbutikken for å si hvor leit han synes det er. Og kjøpte med seg noen gamle vinylplater for å støtte Muluken.

— Jeg delte en anbefaling om at alle må kjøpe julegavene sine her. Jeg tror mange her er opptatt av at dette er et nabolag, og ser på det som en gentrifisering av nabolaget. Disse butikkene her er jo en viktig del av identiteten til Grønland, forteller sognepresten.

— Mange er glade i nabolaget og sitt lokalmiljø, og disse butikkene inngår i det, på en måte som jeg ikke kjenner maken til i Oslo, sier Lars Martin til VårtOslo.

— Jeg kjøper en pakke tyggis i på Sonja, noen plater på bruktbutikken, og så kommer jeg her og klipper meg. Det er sirkulærøkonomi i nabolaget, fortsetter sognpresten på Grønland.

— Glad og takknemlig for all støtte!

Kiosken Sonja har i mange år også holdt til i samme bygning som Merkatå, men har en annen kontrakt enn Muluken Debele Tabors bruktbutikk og scenograf-kollektivet.

Derfor påvirkes ikke kioskeieren av at Thon Eiendom ikke fornyer Mulukens leieavtale. Eieren av kiosken Sonja sier til VårtOslo at han ikke ønsker å uttale seg om sin situasjon.

Tabor er litt gladere når VårtOslo treffer han tirsdag formiddag. Det er ikke noe nytt lokale i sikte, men all reaksjonen har gitt han et håp om at det kan ordne seg til slutt.

Muluken forteller som nevnt at flere har kommet innom butikken hans det siste døgnet og delt sin frustrasjon. Dette har virkelig hjulpet på humøret, sier 55-åringen.

— Jeg er veldig glad og takknemlig for at så mange kommer innom for å beklage. De kjøper ting og vil snakke om situasjonen min, forteller han VårtOslo.

— Det har gitt meg håp. Jeg blir glad når mange mennesker bryr seg, sier butikksjefen i Grønlandsleirets mest spesielle butikk.

* VårtOslo har gjentatte ganger kontaktet Thon Eiendom, både via telefon, SMS og e-post. Vi har bedt om å få en kommentar fra selskapet. Foreløpig har ikke Thon Eiendom svart på noen av henvendelsene fra VårtOslo.

Powered by Labrador CMS