Børge A. Roums eget bilde fra Gyldenløves gate viser en gjeng på rundt 20 stykker som var på sykkeltur i gata i begynnelsen av juni. Noen barn leker med en hund på Arno Bergs plass.

Gyldenløves gate-video skulle vise hvor få syklister som kom forbi. Viste 3,5 ganger så mange myke som harde trafikanter

Diskusjonene om sykkelfeltene i Gyldenløves gate på Frogner fortsetter. En video på Fremtidens Frogner velforenings facebookside, viste gata fra sju til ni på morgenen. Det tok lokalpolitiker Børge A. Roum (MDG) som en utfordring.

Publisert

På tross av stor lokal motstand, to klager til Statsforvalteren og en klage til Stortingets ombud for sivile saker, er sykkelfeltene i Gyldenløves gate forlengst ferdige og tatt i bruk.

Diskusjonen på sosiale medier fortsetter imidlertid. En av de siste tildragelsene skjedde etter at Fremtidens Frogners velforening la ut en video fra gata. Den skulle bevise at sykkelfeltene var svært lite i bruk, særlig på morgenen.

Børge A. Roum benyttet anledningen til å telle sykler og biler i videoen som skulle vise at det ikke var mye sykkelpasseringer i GYldenløvesgate.

— Ble positivt overrasket

For Børge A. Roum, som er vara til bydelsutvalget på Gunerløkka for MDG, startet denne historien med en utflukt til Gyldenløves gate i begynnelsen av juni, noen dager før nevnte video ble publisert.

— Jeg så overraskende mange gående og syklende i gata, så det postet jeg om på Twitter, forteller Roum, som understreker at han uttaler seg til VårtOslo på egne vegne.

En av gruppene på Facebook som er åpne motstandere av MDG, la ut et skjermbilde av dette og kalte Roum «grüne jugend» og påsto at han så syner. En av de andre som kommenterte, sa at han filmet gata fire timer hver dag og at det beviselig var veldig få syklister.

Da tenkte Roum at det kunne vært interessant å filme gata og telle.

— Jeg hadde ikke tenkt å gjøre det, men da Fremtidens Frogner la ut en film, måtte jeg jo telle, sier Roum til VårtOslo.

Her er skjermdumpen av videoen som ligger ute på Fremtidens Frogners Vels Facebook-side, med tellingen til Børge A. Roum.

Dobbelt så mange passerende sykler

Han satte seg ned et par kvelder og fintelte sykler, biler og fotgjengere.

— Til slutt kunne jeg slå fast at det er dobbelt så mange passerende syklister som biler og tre ganger så mange myke trafikanter, sier Roum.

Han mener det er all grunn til å gjøre det tryggere å sykle i Gyldenløvesgate. Noe av det som gledet hans sykkelhjerte mest, var at han kunne observere foreldre som lot små barn sykle sammen med seg, men på egen sykkel.

Et utsnitt fra videoen som viser foreldre og barn som sykler på egne sykler

— Innimellom så jeg også eldre barn som sykler helt alene uten foreldre, og jeg blir så glad når jeg ser tegn på at småbarnforeldre synes det virker trygt nok i gatene til å gi barna sin de gode sykkelopplevelsene, sier Roum.

— Burde ikke de som bor på Frogner, rundt Gyldenløvesgate, få erstattet de parkeringsplassene et annet sted eler i en annen gate? Hva med de som faktisk er helt avhengig av bil?

— Det offentlige rom er noe som må forvaltes til fellesskapets beste, det er ikke sånn at privatpersoner som bor i nærheten av en offentlig gate kan kreve tiltak som bare er til glede for dem. Det handler om at vi lever i et samfunn som skal fungere godt for alle, og da må vi finne ut av hvordan fellesarealene kan være til mest nytte. Det mener jeg har vrt vellykket i GYldenløvesgate, sier MDG-eren.

3,5 ganger så mange myke

Roums telling på bakgrunn av videoklippet viser at det var nesten dobbelt så mange syklister som biler og 3,5 ganger så mange myke trafikanter som harde trafikanter gjennom gaten i tidsrommet fra 07 til 09.

Her er tallene:

  • Sykkel 345 +
  • Sykkel med barn 15
  • Biler og lastebiler 198
  • Gå/jogg 341 + med barnevogn 6
  • Ståmoped 42
  • Sparkesykkel 2
  • Motorsykkel/moped 9

«Hvis vi regner syklister, fotgjengere, sparkesyklister og ståmopedister som myke trafikkanter og bilister og motorsykkel/mopedister som harde, og fremdeles runder av litt, så finner vi 754 myke og 210 harde, eller 3,5x så mange myke som harde trafikanter i tidsrommet», skriver Roum på Twitter.

Powered by Labrador CMS