Mange testet seg i Oslo i forrige uke, foran vinterferien. Her Havnelageret, Rådhuset og Slottet.

Flere lokale utbrudd i Oslo: – Vi har en krevende smittesituasjon

Oslo har alene stått for rundt halvparten av de nye rapporterte koronatilfellene i Norge de siste dagene. Byen er rammet av flere utbrudd, men også testrekord.

Publisert

– Vi har flere lokale utbrudd i Oslo, som har økt smittetallene en del. Samtidig har vi hatt rekordhøye testtall sist uke. Sist uke var det over 24.000 som testet seg, sier helsebyråd Robert Steen i Oslo til NTB.

Oslo har nå en stigende smittetrend, og onsdag ble det meldt om 155 nye koronatilfeller i byen. Det er 40 prosent av de nasjonale smittetallene siste døgn, som er på 390.

– Vi har en krevende smittesituasjon, som er uforutsigbar med tanke på at de muterte virusene er mer smittsomme enn det vi tidligere har vært vant med, sier Steen.

Mandag og tirsdag utgjorde den rapporterte smitten i Oslo henholdsvis 48 og 51 prosent av de siste nasjonale tallene.

Helsebyråd Robert Steen (Ap) peker på lokale utbrudd og økt testaktivitet som forklaringer på den økte smitten i Oslo.

Oppsøker byggeplasser og boligblokker

I forkant av vinterferien, som er denne uken i hovedstaden, ba helsebyråden folk som skal reise bort, om å teste seg. Han påpeker at vinterferietestingen har bidratt til å avdekke mer «skjult» smitte, fordi mange er smittet uten symptomer.

– Dermed vil høye testtall bidra til at smittetallene går opp, men det bidrar også til at vi får oversikt over mer smitte, får satt i gang smittesporing og satt folk i karantene, sier han.

Helsebyråden mener spesielt at usikkerheten rundt de muterte virusene gjør det nødvendig med fortsatt strenge smitteverntiltak. Dagens lokale tiltak for Oslo varer til onsdag neste uke.

– Vi gjør veldig mye for å identifisere smitte ved å sette i gang flere, nye testaktiviteter der vi oppsøker byggeplasser, arbeidsplasser og boligblokker for å finne smitte, spore den og isolere de smittede. Denne formen for massetesting vil vi nok se mer av i tida som kommer.

– Mindre alvorlig enn det ser ut

Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet sier til VG at det først og fremst er Oslo og Agder som trekker opp de nasjonale tallene.

Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet sier at det er Agder og Oslo som trekker smittetallene opp.

– Det meste av smitten er knyttet til kjente utbrudd. Det kan gjøre situasjonen litt mindre alvorlig enn det tallene ser ut til. For landet som helhet er smittesituasjonen stabil, sier han.

Oslo har stor vekst i bydelene Sagene, Bjerke og Alna.

Også Forland påpeker at en stor usikkerhet ved smittesituasjonen nå, er de muterte virusvariantene.

– Vi er litt urolige for at det også er det vi ser, at det er større smittsomhet i de utbruddene vi har.

Powered by Labrador CMS