Unike butikker i byen

I Hegdehaugsveien 28 ligger butikken hvor du kan finne lekene som gir deg den gode følelsen. Foto. Morten Lauveng Jørgensen

Marthes lekestue, et eventyr av en butikk, skaper magi for store og små

I en liten sidegård i Hegdehaugsveien ligger Marthes Lekestue. Med hyggelig stemning, nostalgiske leker og miniatyrmøbler. Butikken minner ikke så rent lite om et av de mange dukkehusene hun selger.

Publisert

Jeg blir ønsket velkommen med et varmt smil av eieren Marthe Lunde (40). Hun passer godt inn i den hjemmekoselige atmosfæren i butikken.

Rundt om i lokalet bugner det med leker, og lengselen etter barndommen kommer snikende. Men man behøver ikke være et barn for å nyte den lille lekestuen og alt det den tilbyr. Marthe smiler åpent når hun forteller om butikken sin, og det er tydelig at den betyr mye for henne.

– Jeg ønsker å treffe en nerve hos folk ved å være annerledes og unik og ved å selge ting som har stor affeksjonsverdi og som kan gå i arv. I tillegg skal kundene alltid føle seg velkomne, sier hun.

Skal det være en robot? Foto. Morten Lauveng Jørgensen

Må skape magi

Marthes Lekestue er en nisjebutikk som selger nostalgiske leker. Rundt om i butikken står det oppstilt dukkehus med miniatyrmøbler, håndlagde trefigurer og luftballonger. Her kan man finne billige barnebursdagsgaver og dyre samlegjenstander.

– Det er viktig for meg å selge klassiske leker av høy kvalitet, som også er utviklende. Lekene må skape magi for barna.

Butikken er et virrvarr av gjentander og leker. Foto. Morten Lauveng Jørgensen

Fra businessverden til lekestue

Marthe hadde aldri jobbet i butikk før denne. Sammen med to andre jobbet hun i et foretak med innkjøp til hotell og restauranter, og hun levde et arbeidsliv med mange hundre millioner i budsjett og høyt tempo.

– Jeg fikk plutselig en drøm om å starte noe eget og sa opp jobben min. Kort tid etter oppsigelsen kom jeg over dette lokalet og troppet opp første visningsdag og sa til den tidligere eieren at denne butikken ville jeg ta over. Jeg visste med en gang at jeg hadde funnet noe spesielt, ler hun.

De gamle bamsene fins fremdeles å få tak i. Foto. Morten Lauveng Jørgensen

Ærverdig historie

Huset butikken holder til, i har en lang historie. Blant annet bodde Roald Amundsen i lokalet i 1895, og på baksiden ser man huset som tidligere rommet den kongelige stallen. Tradisjon og nostalgi er en viktig del av konseptet til den lille nisjebutikken.

Marthe satset alt og startet sin egen butikk. Hun angrer ikke et sekund.

– Det er jo tøft å drive for seg selv, for alt avhenger av deg. Men det viktigste er at jeg nå gjør noe jeg brenner 100 prosent for. Jeg møter så mange forskjellige mennesker og får god kjennskap til det de holder på med. Man skal være forsiktig med å bruke uttrykket «den tredje babyen», for man vet jo aldri hva som skjer. Men det er sånn det føles – man legger virkelig hele hjertet sitt i det.

Mang en jente har samlet på glansbilder og blar kanskje fremdeles i glansbildealbumet sitt. Foto. Morten Lauveng Jørgensen

En butikk for hele familien

Marthes butikk spesialiserer seg på miniatyrmøbler og har et av Europas største sortiment på dette området. I butikken ser du hylle på hylle med små møbler og interiør. Her kan man sikre seg alt fra sofaer og bord, lysekroner og fine tepper. Det er en egen liten verden, for store og små.

Miniatyrmøbler er spesialiteten til Marthes lekestue. Foto. Morten Lauveng Jørgensen

Og interessen for miniatyrmøbler vokser, ifølge Marthe selv.

– Mange av dem som kommer innom sier at det å samle på og innrede med miniatyrmøbler er som meditasjon. Det gir mye glede å drømme seg bort og være kreativ i ens egen lille verden.

Det er mest voksne damer som har denne hobbyen, men det hyggeligste er når besteforeldre kommer inn med både barn og barnebarn og kjøper et dukkehus. Da gleder alle hjerter seg.

Innimellom kommer bestemor innom butikken med barnebarnet for å anskaffe dukkehus. Da gleder alle hjerter seg. Foto. Morten Lauveng Jørgensen

Butikken vekker følelser

Det står mye om butikken på sosiale medier, som også har fått oppmerksomhet fra flere av Norges største bloggere; Maria Skappel, Caroline Berg Eriksen og Marna Haugen Burøe. Det setter Marthe stor pris på.

– Det er utrolig gøy å se at butikken treffer folk, nettopp fordi den er annerledes. Den vekker en følelse, både hos barn og voksne. Det er stort marked for leker i dag, men leker som treffer hjertet og som har affeksjonsverdi, er sjeldnere.

Kjenner du igjen noen av disse lekene? Foto. Morten Lauveng Jørgensen

Glad i byen

– I tillegg til dette så må jeg jo få med at jeg er en ekte oslojente. Jeg er glad i byen min, og det er viktig for meg at byen min har originale butikker å tilby.

I et bybilde som blir stadig mer preget av kjedebutikker, blir det stadig færre originale nisjebutikker. Men det bekymrer ikke Marthe.

Vegger, gulv og tak er fylt opp med inntrykk. Foto. Morten Lauveng Jørgensen

– Folk er lei av å se de samme butikkene i alle byer de ankommer. Jeg har stor tro på at nisjebutikkene utgjør fremtiden, rett og slett fordi folk setter pris på det unike, sier hun optimistisk.

Her kan du lese om flere unike butikker i byen.

Powered by Labrador CMS