Dekan for de kreative fagene ved Høyskolen Kristiania, Jørn Mortensen, gleder seg til å flytte inn i bygget som reiser seg i bakgrunnen. Innflyttingen skjer til skolestart høsten 2021. Foto: Christian Boger
Høyskolen Kristiania samler alle kreative linjer ved Akerselva og blir et nytt sentrum på Grønland
Fra skolestart høsten 2021 samler Høyskolen Kristiania alle sine kreative studenter. Urtekvartal-prosjektet vil bety flere tusen nye studie- og arbeidsplasser i skjæringspunktet mellom Grønland, Tøyen og Nedre Grünerløkka.
Høyskolen Kristiania er landets største private høyskole. I dag er vel 1600 studenter ved skolens kreative studietilbud spredt rundt på fem forskjellige studiesteder i hovedstaden. Det skaper utfordringer både administrativt og med å skape et godt og sammensveiset studiemiljø.
Fra skolestart neste høst blir realiteten en helt annen. Da flytter størsteparten av studentene inn i skolens bygg i Urtegata 9, den gamle Securitas-tomta. Urtekvartal-prosjektet samler studenter innen musikkteater, film og video, dans og reklame.
Noen av studentene ender også opp rett på den andre siden av elva, ved dagens Westerdals, som i 2017 ble kjøpt opp av Høyskolen Kristiania. — Flyttingen vil gjøre hverdagen mye enklere for oss. Nå kan vi nesten kaste papirfly med beskjeder til hverandre, smiler dekan Jørn Mortensen.
Annonse
Fra sitt eget kontorvindu på vestsiden av elva har han panoramautsikt til nybygget som reiser seg.
— Vi gleder oss veldig til å få samlet alle de kreative fagene her nede. Nå skal vi samle de kreative studiene og sørge for at forskningsmiljøene, studentene og administrasjonen får en bedre hverdag.
Det åtte etasjers store bygget, som reiser seg i Urtegata, blir bygget i rekordfart. Siden beslutningen om å bygge i 2019, har det gått unna på byggeplassen.
En rekke spesialrom skal på plass for å huse behovene til studenter innen musikkteater, film og video, dans og reklame. Her blir det scener og spesialrom så langt øyet kan se.
— Med dette får vi et topp moderne og nøye tilrettelagt lokale som er tilpasset våre studenters krav og behov, forteller Jørn Mortensen.
Og ikke bare er det studielokalene som byr på en helt ny studiefølelse. På taket blir det en skikkelig takhage, kan dekanen avsløre.
Hard konkurranse om studentene
De nye lokalene vil uten tvil kunne gi høyskolen et fortrinn når det gjelder å trekke til seg studenter til de kreative fagene. I dag er det rundt 1600 studenter her årlig, men konkurransen om disse er merkbar.
— Vi opplever en økning i søkningen, men det er konkurranse om mange av studentene vi har tilbud til. Derfor er det viktig å utvikle seg og sørge for at studentene får det absolutt beste tilbudet vi kan gi dem, sier Mortensen.
Han skulle derfor ønske at skolen hadde hatt mulighet til å tilby elevene leiligheter under studietiden ved skolen. Dette er en mulighet de har sett på ved dagens Westerdals lokaler ved legevakta.
— I utlandet ser du at skoler og universiteter tilbyr studentene et sted og bo. Jeg skulle ønske vi også kunne gjort dette. Men reguleringsbestemmelsene hindrer dessverre for denne muligheten, konstaterer han.
Disse flytter inn
Campusbygget vil bli på til sammen 50.000 kvadratmeter og stå klart for innflytting sommeren 2021. A-lab arkitekter har tegnet prosjektet, og det Christian Ringnes-eide selskapet Eiendomsspar er utvikler.