Dekkskifte og Gro Smogeli
– Erfaring viser at det er nå, i denne perioden, det jukses mer med svart lønn, svart omsetning, trygdesvindel og grove brudd på arbeidsmiljøloven forteller Gro Smogeli.

A-krimsenteret oppfordrer deg til å bruke et autorisert og godkjent verksted når du skal skifte dekk

Nå er det høysesong for dekkskifte. A-krimsenteret minner oslofolk om at bedrifter som leverer dekk og bilpleietjenester må ha godkjenning for å drive lovlig. – Du kan bidra til å redusere arbeidslivskriminaliteten.

Publisert

Det tverretatlige a-krimsamarbeidet mellom Skatteetaten, politiet, Arbeidstilsynet og NAV arbeider for å forebygge og bekjempe arbeidslivskriminalitet i en rekke ulike bransjer. A-krimsamarbeidets erfaringer viser at også dekk og bilpleiebransjen er risikoutsatt.

– Selv om de aller fleste av aktørene driver rent, vet vi at deler av bransjen preges av aktører som jukser for å jakte profitt. Husk at du som forbruker også har et ansvar for å sikre at du handler med lovlydige aktører. Vær bevisst hvor du kjøper dekkskift- og bilpleietjenester, oppfordrer Gro Smogeli, leder av a-krimsenteret i Oslo.

– Jukser med svart lønn og omsetning

Sjansen for å møte på ufaglærte og forventninger om kontantbetaling er absolutt til stede. Under sesongen for dekkskifte er bransjen preget av stor aktivitet og hyppige oppdrag.

A-krimsamarbeidets tips

  • Bruk alltid autorisert og godkjent verksted
  • Sjekk om virksomheten har organisasjonsnummer og er i MVA-registret
  • Hvis et tilbud er for godt til å være sant, er det som oftest det!
  • Urimelig lav pris går som regel ut over noen eller noe.
  • Betal alltid med kort og be om kvittering. Som kunde står du sterkere ved lav eller dårlig kvalitet når du betaler gjennom bank.

– Erfaring viser at det i denne perioden jukses mer med svart lønn, svart omsetning, trygdesvindel og grove brudd på arbeidsmiljøloven forteller Smogeli.

Alle som leverer tjenester som dekkskifte, dekklagring, manuell bilvask og annen bilpleie skal være formelt godkjent av Arbeidstilsynet. Dette for å sikre at lover og regler blir fulgt.

For å gjøre det lettere for forbrukerne er det laget en oversikt over godkjente virksomheter som driver med bilvask, dekkskift og dekkhotell. Her kan du søke etter virksomheter i ditt område. 

– Be om kvittering

Alle godkjente virksomheter får et godkjenningsbevis. Beviset skal være godt synlig for kundene både i virksomhetens lokaler og på nettsider og andre digitale plattformer der tjenestene tilbys.

Godkjenningen til Arbeidstilsynet bidrar til at arbeidstakere i denne delen av bilbransjen får de lønns- og arbeidsvilkårene de har krav på. Den gjør også at de godkjente virksomhetene har mer rettferdige konkurransevilkår.

– Du som forbruker kan hjelpe samfunnet med å redusere arbeidslivskriminalitet ved å være bevisst på hvem du kjøper tjenester av. Lav pris betyr ikke alltid en god vare/tjeneste! Husk også å betale med kort og be om kvittering. Dersom dette ikke lar seg gjøre uten god grunn bør du velge en annen leverandør oppfordrer Smogeli.

– For deg som forbruker vil det å følge anbefalingene føre til tjenester med høyere kvalitet fra profesjonelle og lovlydige aktører som bidrar til et sunt og rettferdig arbeids- og næringsliv. I tillegg bidrar du med å redusere arbeidslivskriminalitet, sier Smogeli.

Powered by Labrador CMS