– Jeg er ingen forfatter. For meg er det viktigste å nå ut med budskapet, forteller Davidsen, da vi møter ham hjemme i sin bolig på Kampen Omsorg+.
Nylig lanserte han boken «Det vanskelige livet». Davidsen har gjennom hele sitt voksne liv stilt opp og ofret alt for sønnene sine, Lasse og Pål. Men det er særlig Pål, som er psykisk utviklingshemmet, han har engasjert seg for. Nå har Trygve fortalt sin historie, om livet til familien og om problemene de har støtt på i møte med hjelpeapparatet.
Alvorlig hjerneskade
Trygve Sverre Davidsen er født og oppvokst på Kampen. For seks år siden flyttet han tilbake til gaten han vokste opp i. Omsorgsboligen ligger kun et lite steinkast fra barndomshjemmet. Et par minutters gange unna ligger også Kampen kirke, der han er døpt, konfirmert og viet.
– Mye har endret seg på Kampen. Tidligere var det et av byens fattigste steder med mye elendighet, men i dag er det omvendt, nå er det vanskelig å få kjøpt bolig her, forteller han.
Annonse
Det er ikke bare på Kampen det har skjedd endringer, store forandringer har det også vært i Trygves liv. I 1955 ble han og kona Lita foreldre til Lasse. Fem år senere kom Pål til verden, og med han kom store omveltninger for familien. Da Pål var halvannet år ble han diagnostisert med en alvorlig hjerneskade. Da hadde familien allerede i flere år vært inn og ut av sykehuset med Lasse, som led av alvorlig astma og allergi.
– Det foregår omsorgssvikt
Pål var psykisk utviklingshemmet og uten språk. I boken forteller Trygve åpent om alle problemene han har støtt på i årenes løp, blant annet i møte med myndighetene og det psykiske helsevesenet. Guttefaren har rapport om både omsorgssvikt og brudd på rettighetene til fylkesmannen, uten at noe ble gjort.
– Jeg har ikke lagt noe imellom. Jeg vil avdekke alt grumset som foregår, sier han. Davidsen forteller om hendelser fra to ulike institusjoner som spesielt opprører ham. Den ene er fra nyere tid, mens den andre fra en god tid tilbake.
– Pål hadde ikke sovet på to dager, og utageringen ble bare verre og verre. Han slo hodet i veggen, og personalet på institusjonen klarte ikke håndtere ham. Pål ble tvangsinnlagt på akuttpsykiatrisk sykehus og lagt i remmer i 18 timer.
– Det kunne gått ordentlig ille, og det hele endte med at han ble lagt i kunstig koma etter å ha fått konstatert lungebetennelse og bihulebetennelse. Men i ettertid skjønte de at utageringen mest sannsynlig handlet om smerter etter en øyeoperasjon rett før.
Fikk anti-psykotika i stedet for røntgen
Davidsen forteller også om annen en episode. Pål hadde over lengre tid hatt dårlig appetitt, og han gikk ned i vekt. Han var generelt i dårlig humør, var voldsom og selvskadet seg. Davidsen trodde det hele kunne ha en fysisk årsak og var flere ganger i kontakt med overlegen. Men overlegen sto på sitt og fortsatte å behandle Pål med anti-psykotiske medisiner.
Det hele endte med at Davidsen selv dro ned på sykehuset, uten henvising, og fikk stoppet og overtalt en lege i korridoren til å ta en røntgen-undersøkelse av Pål. Resultatene kom over en uke etterpå og viste at Pål hadde et stort sår på tolvfingertarmen.
– Det er bare å konstatere at det er alt for lite kunnskap om fysiske plager hos psykisk utviklingshemmede. De ansatte ba om hjelp til å behandle utageringen hans, i stedet for å finne årsaken til det, sier Davidsen.
– Nå vil jeg fortelle min historie
På boklanseringen i februar delte Trygve ut boken gratis. Bokprosjektet har han påkostet selv.
– For å sikre at jeg når ut med budskapet, gir jeg ut boken gratis.
Trygve håper på en bedre tilværelse for de psykisk utviklingshemmede.
– Vi vil ikke ha et sorteringssamfunn, men det har vi allerede. Samfunnet er ikke i stand til å ta seg av de som bærer barnet sitt frem, mener han.
Davidsen forteller at han fått mye ros og positive tilbakemeldinger på boken. Nå håper han at enda flere har lyst til å lese det han har skrevet, spesielt fagpersonale som har ansvaret for psykisk utviklingshemmede.
Ønsker du å bestille boken, mail til Trygve på trygve.davidsen@gmail.com