Solidaritet med Sumaya Jirde Ali preget 8. mars-toget i Oslo. Foto: Vegard Velle

8. mars-toget i Oslo: Heihå heihå, Terje Søviknes må gå

Bak hver eneste parole i årets 8. mars-tog bar kvinner masker av Sumaya Jirde Ali, i solidaritet med den norsksomaliske samfunnsdebattanten som har vært utsatt for massiv hets fra Resett-miljøet.

Årets 8. mars-tog var blant de største som har preget hovedstaden, med rundt 10.000 mennesker på Youngstorget, ifølge 8. mars-komiteen.

Fra talerstolen ble flere av de anonymiserte #metoo-varslingene lest opp. Det ble opplyst at til sammen rundt 10.000 kvinner har signert på de ulike oppropene fra ulike miljøer: dans, teater, musikkbransjen, fagbevegelsen og informasjonsbransjen.

Sterk og kollektiv kvinnekamp

– Appellene var gode og sterke. Flere la vekt på internasjonal solidaritet. Å se så mange kvinner samlet i en så sterk og kollektiv kvinnekamp, den følelsen jeg fikk av solidaritet da, det var høydepunktet for meg, sier Cathrine Linn Kristensen, talsperson for Feministisk Initiativ i Oslo og landsstyremedlem i Kvinnefronten.

Youngstorget var fyllt opp av demonstranter på 8. mars.

Et av refrengene som gikk igjen i toget var «Heihå heihå, Terje Søviknes må gå». En annet var: «Ut med Søviknes, inn med feministene». Først i toget gikk hovedparolen: #metoo – fra taushet til kvinnekamp!

Barselkamp samlet flest deltakere

Ellers var samlet en parole om barsel absolutt flest deltakere: «Barselrevolusjonen: Dette er vårt siste varsel, nå vil vi ha bedre barsel». – Verdt å merke seg, mener Cathrine Linn Kristensen.

Rød Ungdom gikk bak parolen: fingrene av fatet, vekk med patriarkatet. Jentefronten fokuserte på det såkalte skjønnhetstyranniet og bar en parole om at det må være lov å være stygg.

Mange var opptatt av at likelønn, at kvinner skal tjene like mye som menn. «La kvinner jobbe – rett til heltid», var et slagord i samme gate som runget i toget. En annen kampsak var pensjonskampen og «Forsvar offentlig pensjon».

Over alt på Youngstorget kunne du finne personer som sto bak Symaya Jirde Ali. Foto: Vegard Velle

Også budskapet om at «klimakamp og kvinnekamp er to sider av samme sak» preget toget. Innholdet i dette budskapet handler om at det er kvinner som rammes hardest av global oppvarming, fordi de må gå lenger og bære vann, de får det mer utrygt og de må ofre sin frihet for å ta vare på familien.

Fornøyd 8. mars-komite

Ifølge en telling gjort av fast tog-teller Arne Rollijordet, gikk det 7700 i toget. Men langt flere møtte opp på Youngstorget. Rundt 10.000, ifølge personer i 8. mars-komiteen.

– Dette var massivt. Vi er veldig fornøyd med gjennomføringa, sier Hanne Størset, fra 8. mars-komiteens arbeidsutvalg.


Fagforbundets appellant, Sara Bell, snakket om kvinnene i Gaza i Palestina i sin appell på Youngstorget. Video: Cathrine Linn Kristensen

Powered by Labrador CMS