To år uten 8. mars-markering på Youngstorget: Mellom 10.000 og 12.000 anslås å ha møtt opp på årets markering.

Stort oppmøte ved 8. mars-markering på Youngstorget

Anslagsvis 10.000 til 12.000 personer møtte opp på Youngstorget til 8. mars-markering. Etter at koronapandemien satte en stopper for markeringen i fjor, kunne folk på ny samles til tog og appeller.

Publisert

Hovedparolen var «Abort er kvinners valg – avskaff nemndene nå!», men også nye sterke slagord som «No more dickpics» og «Ja til sexsalg» sto parallelt med mer tradisjonelle kvinnekampsverdier som likelønn og likestilling.

Disse var imidlertid ikke blant hovedparolene vedtatt av 8. mars-komiteen.

— Min kropp, mitt valg

Til v. sosial- og integreringsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) som bar Ukraina-parole sammen med ordfører Marianne Borgen (SV).

En av de oppmøte var Ap-politiker Petra Brinch fra Indre Østfold. Hennes fanesak var kvinners rettighet til å bestemme over egen kropp.

— Jeg går med en plakat som det står; «Min kropp, mitt valg», fordi vi har sett at den tidligere Høyre-regjeringen har forsøkt å innskrenke kvinners rettighet til å bestemme over egen kropp, sa hun til NTB.

— De fleste på flukt er kvinner og barn

— Det er jeg sterk motstander av, og jeg mener at den kampen er det fortsatt viktig at vi tar, sier Brinch.

To av Oslos mest markante politikere bar en parole som samlet mange i toget: "Kvinner for fred! Solidaritet med Ukraina".

— Situasjonen i Ukraina bekymrer og berører oss alle nå, sa parolebærerne ordfører Marianne Borgen (SV) og sosialbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) til VårtOslo før avmarsj for 8. marstoget fra Younstorget.

— Det føles ekstra meningsfullt å gå her med denne parolen samtidig som vi i Oslo kommune planlegger og forbereder oss på å ta imot ukrainske flyktninger i byen vår, sier Rina Mariann Hansen.

Russlands krigføring mot Ukraina satte sitt preg på 8. mars-markeringen i Oslo.

Som sosial- og integreringsbyråd er det Rina Mariann Hansen som får hovedansvaret for å koordinere Oslos mottak med Utlendingsdirektoratet, og etter hvert også følge opp bosettingsvedtak fra IMDI til ulike bydeler i Oslo.

— Millioner av ukrainere er nå på flukt. De fleste av disse er kvinner og barn, og 8. mars markerer hvert år viktige kamper, sier ordfører Marianne Borgen og sosialbyråd Rina Mariann Hansen.

— I år er vår solidaritet med ukrainske kvinner og kampen for fred og frihet øverst på dagsorden, sier de to markante oslopolitikerne.

Alternativt tog

En splittelse i kvinnebevegelsen før 8. mars førte til at blant annet sex-arbeider gikk i et eget, alternativ tog i år.

Før årets markering oppsto det en splittelse i kvinnebevegelsen i Oslo, da kun personer som definerer seg som kvinner fikk stemmerett på parolemøtet.

Splittelsen resulterte i to tog, hvor utbrytertoget besto av blant annet polyamorøse, sexarbeidere og BDSM-folk.

— Jeg så at det gikk et eget tog videre før dette toget kom. Jeg forstår demonstrasjonstoget, sier Ap-politiker Petra Brinch.

— Det er fortsatt mange kamper som gjenstår og vi er fortsatt ikke likestilt, og det ser man også på hetsen som transmennesker i samfunnet vårt opplever, mener Brinch.

Powered by Labrador CMS