Oslo 20241007. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på vei inn til en markering i Synagogen i Oslo i anledning årsdagen for terrorangrepene i Israel 7. oktober 2023 Stortingspresident Masud Gharahkhani er og til stede.Foto: Terje Pedersen / NTB / POOL
Styreleder Ronen Bahar Det Mosaiske trossamfunn på vei inn i synagogen i Oslo sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Synagogen i Oslo markerer Hamas-angrepet: – En sorg at vi og palestinere ikke lenger snakker sammen

– Det betyr veldig mye for oss at Kongen og Kronprinsen vil være sammen med oss denne spesielle dagen.

Publisert

Det Mosaiske Trossamfund har satt sine jevnlige samtaler med en rekke muslimske og palestinske miljøer på pause, opplyser DMT-styreleder Ronen Bahar til NTB.

– Det er noe av det vi sørger mest over, at vi har måttet pause dialogen med andre muslimske miljøer og palestinske grupper, sier Bahar i forbindelse med ettårsmarkeringen av Hamas-angrepet i Israel.

Utenforskap og ensomhet

Det Hamas-ledede angrepet mot det sørlige Israel ble starten på krigen på Gazastripen. 

I den anledning deltar blant andre kong Harald, kronprins Haakon og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en minnemarkering sammen med medlemmer av Det Mosaiske Trossamfund i synagogen i Bergstien like ved St. Hanshaugen.

Det er også varslet demonstrasjoner utenfor Stortinget knyttet til ettårsdagen.  

Opp mot arrangementene har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hatt tett kontakt med politiet.

Kongen bekymret

Også kongen og kronprinsen var til stede på markeringen. De to ville ikke si noe til pressen, verken før eller etter seremonien, men vekslet noen ord med ledelsen i menigheten. Samme kveld – på Instagram – uttrykker kongen bekymring over situasjonen på Gaza:

– Lidelsene som følger av terror og krig i Midtøsten, berører og bekymrer oss. Her hjemme rammes alle som har familie og venner i Israel, Palestina og Libanon, hardt, heter det i uttalelsen som ble delt på Kongehusets Instagram-konto.

– Vi må stå sammen for at enkeltmennesker og miljøer skal føle seg trygge i Norge. Ingen skal trenge å oppleve hat, hets og trusler som følge av konflikter andre steder i verden. Det er noe hver og en av oss kan bidra med, heter det videre.

Oslo 20241007. Anne Sender før Kong Harald og Kronprins Haakon besøker markering i Synagogen i Oslo i anledning årsdagen for terrorangrepene i Israel 7. oktober 2023 Stortingspresident Masud Gharahkhani er og til stede.Foto: Terje Pedersen / NTB
Anne Sender sto klar til å ta i mot blant andre kong Harald til minnemarkering i synagogen i Bergstien.

– Det betyr veldig mye for oss at kongen og kronprinsen vil være sammen med oss denne spesielle dagen. Den jødiske minoriteten i Norge har det siste året følt seg alene. Jøder i Norge har kjent på utenforskap og ensomhet. Det har ikke vært mer antisemittisme i Norge siden 1945, sier Bahar.

Styrelederen mener det bare fins én måte å få slutt på krigen på:

– Jeg tror det fortsatt sitter 101 gisler hos Hamas. Det er kommet tydelig beskjed fra alle hold om at alle må løslates. Da blir veien til fred kort, sier Bahar.

– En dramatisk dag

Mandag opplyste israelske myndigheter at de tror at 63 av gislene som ble tatt til fange for ett år siden, er i live i Gaza. Blant dem er ti kvinner og to barn, ifølge en opptelling som AFP har gjort.

Oslo 20241007. Sylvi Listhaug og Erna Solberg til stede ved en markering i Synagogen i Oslo i anledning årsdagen for terrorangrepene i Israel 7. oktober 2023 Stortingspresident Masud Gharahkhani er og til stede.Foto: Terje Pedersen / NTB / POOL
Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) i samtale med sin partileder Erna Solberg og Frp-leder Sylvi Listhaug i synagogen i Bergstien like ved St. Hanshaugen.

Han mener den jødiske historien og deres perspektiv er veldig fraværende i det norske mediebildet. Ensidig kritikk mot Israel fører til mer antisemittisme, ifølge Baha.

– Dette er en dramatisk dag for jøder flest, med flere dramaer samme dag. Det å kunne reflektere ett år etterpå hvor dramatisk den dagen var, er svært viktig, sier han – samtidig som han åpner for flere meninger.

– Det er sjelden det ikke er flere meninger blant jøder, og vi har respekt for alle meninger, også fra andre hold, understreker han.

Powered by Labrador CMS