– Det er fint at folk snakker om utjevning og like levevilkår, men det handler om å se hva det betyr i praksis, sier forfatter Heidi Marie Kriznik. Foto: Ingrid Kvamme Fredriksen / Radikal Portal

Null representasjon på Tinget fra flere av Oslos østlige bydeler

Publisert

Oslos rikeste bydel ser ut til å få fire representanter på Stortinget etter høstens valg. Oslos fattigste får ingen.

Totalt 19 Oslo-seter er til fordeling ved høstens stortingsvalg. Men befolkningen i flere av byens fattigste bydeler, i øst, vil ikke bli representert på Norges fremste maktarena. På beste Oslo vest, ser derimot Vestre Aker ut til å få inn fire representanter. Tre av disse kommer fra AP, ifølge Dagsavisen.

Dette kan bli oslobenken etter valget

Ap: Jonas Gahr Støre (Vestre Aker), Marianne Marthinsen (Vestre Aker), Jan Bøhler (Alna), Siri Gåsemyr Staalesen (Nordstrand), Espen Barth Eide (Vestre Aker) og Zaineb Al-Samarai (Grünerløkka).

Høyre: Ine Eriksen Søreide (Gamle Oslo), Nikolai Astrup (Frogner), Michael Tetzchner (Vestre Aker), Heidi Norby Lunde (Grünerløkka), Mudassar Kapur (Nordstrand) og Stefan Heggelund (Grünerløkka).

SV: Kari Elisabeth Kaski (Bjerke).

Venstre: Trine Skei Grande (Gamle Oslo).

Frp: Siv Jensen (Nordstrand) og Christian Tybring-Gjedde (Ullern).

MDG: Une Aina Bastholm (St. Hanshaugen).

Rødt: Bjørnar Moxnes (Nordstrand).

Krf (utjevningsmandat): Hans Olav Syversen (Søndre Nordstrand)

To av Groruddalen-bydelene, Grorud og Stovner, mangler sikre listeplasser. De to andre bydelene i Groruddalen, Bjerke og Alna, stiller med en kandidat hver, som sannsynligvis kommer på Stortinget etter høstens valg. Og det til tross for at Groruddalen ville vært Norges fjerde største by, om området ikke var en del av Oslo.

Heller ikke de østlige bydelene Sagene og Østensjø stiller med kandidater høyt opp på listene. Det samme gjelder Nordre Aker, ifølge de siste lokale Oslo-målingene (Respons/Aftenposten og Sentio/SV).

Levevilkårene er ulike

– Det er veldig fint at folk snakker om utjevning og like levevilkår, men det handler om å se hva det betyr i praksis. Det noen tar som en selvfølge, er ikke selvfølgelig for alle. Du må tett på for å skjønne at det ikke er sånn. Du må møte ungene som ikke har vært noen steder, mens alle andre har vært på sommerferie, sier Heidi Marie Kriznik til Dagsavisen.

Kriznik bor selv i Gamle Oslo og er forfatter av «Den delte byen», en bok om ulikhet i Oslo. Hun mener det er et problem at Grorud og andre fattige bydeler blir så dårlig representert.

– Politikere fra samme sted oppleves nok som mer troverdige. Folk tenker at disse i større grad skjønner hvordan de har det der, mener hun.

En av tre blir ikke representert

I bydel Vestre Aker var gjennomsnittlig bruttoinntekt 730.000 kroner for innbyggere i alderen 17 år og oppover i 2014. Det er hele 308.900 kroner høyere enn landsgjennomsnittet. Bydel Grorud har på sin side byens laveste gjennomsnittsinntekt, med kun 347.000 kroner.

Østkantbydelene som ikke blir representert utgjør om lag 30 prosent av Oslos befolkning, ifølge Dagsavisen.

Powered by Labrador CMS