Nyutnvnt byråd for arbeid-, sosial og mangfold, Omar Samy Gamal (SV), lover å gjøre det han kan for å jevne ut forskjellene i hovedstaden. Foto: Christian Boger
27-åringen Omar Samy Gamal er SVs ukjente byråd: - Oslo er en klassedelt by og forskjellene må bekjempes
Han har selv blitt stanset av politiet uten grunn og har snakket med ungdom som blir ransaket ved slike stopp. � Da skal de ransake deg og blir fort litt hardhendte. Det er ikke rart at ungdom mister tilliten til ordensmakten, sier Oslos nye mangfoldsbyråd, Omar Samy Gamal (SV).
Etter valget ble Oslo både rødere og grønnere enn byen allerede var. Byrådspartiene MDG og SV vokste. Og sammen med byrådspartner Ap ble en ny politisk plattform lansert for det rødgrønne byrådet.
Med et kraftig svekket Ap var det opplagt at både MDG og SV ville få økt innflytelse i byrådet.
Men hvem skulle ut? Hvilke nye navn skulle inn fra MDG og SV? De aller fleste tippet at MDGs fylkesleder Einar Wilhelmsen ville få plass i det nye, rødgrønne byrådet. Men SVs nye byråd var en overraskelse for de fleste utenfor partiet.
Annonse
— Jeg beklager at det er litt rotete her, men den siste uka har vært det du kan kalle travel.
Ordene kommer fra en 27 år gammel nyutnevnt byråd for arbeid, sosial og mangfold Omar Samy Gamal.
— Jeg liker å si at jeg kommer fra planeten Tellus. Jeg er et typisk flyttebarn. Men uansett hvor jeg er i verden lengter jeg alltid tilbake til Oslo. Dette er helt klart byen jeg føler meg mest hjemme i, sier 27-åringen.
Med egyptiske foreldre har han hatt en litt nomadisk tilværelse. Han er født i Tromsø, men flyttet fra kalde nord da han var ett år gammel.
Deretter bar ferden sydover mot hovedstaden. Hauketo har en spesiell plass i hjertet hans, likeså Grønland og Gamle Oslo.
— Oslo er en klassedelt by
Det var egentlig ingeniør han skulle bli. Men så var det dette med interessen for politikk da.
Både egen bakgrunn og ting han så i hverdagen gjorde ham engasjert for de svakeste i samfunnet. Politisk engasjement ble nesten til en besettelse for Omar Samy Gamal.
— Jeg skrev ferdig hovedoppgaven og alt lå til rette for at jeg skulle bli ingeniør. Men så var det et par fag jeg aldri fikk tatt opp for å fullføre studiene. Politikken tok mer og mer tid, forteller Gamal.
På plass som sjef for byrådsavdelingen for arbeid, helse og sosial, som ble til etter en splitting av Tone Tellevik Dahls tidligere byrådsavdeling, er han ikke i tvil om hva som blir hans viktigste oppgave framover.
— Oslo er blitt en klassedelt by. Og det er det på høy tid at vi gjør noe med. Jeg kan love at jeg hver eneste dag i denne jobben skal gjøre det jeg kan for å gjøre hverdagen til de svakeste i byen bedre, understreker den ferske SV-byråden.
Overfor VårtOslo understreker Gamal at han i sin egen oppvekst ikke alltid har hatt det lett. Dette er noe av det som gjør han ekstra fokusert i den jobben han nå skal begynne i.
— Fra foreldrene mine fikk jeg alltid høre at det som var viktig var at jeg ikke drev dank og gjorde det bra på skolen. For å få dette på plass hos de som sliter er det to ting som er viktig. Det ene er et trygt sted å bo. Det andre er en trygg jobb.
— Dette er utfordringer vi skal ta fatt på de neste årene, for å sørge for å forebygge utenforskap, fattigdom og kriminalitet i byen vår, forsikrer byråden.
Han viser til at Ap/SV/MDG-byrådet og bydelene allerede har satt igang et arbeid med å skaffe arbeid til mange utsatte grupper. På bydelsnivå ble det i sommer satt inn en stor offensiv for å gi utsatt ungdom en smak på arbeidslivet gjennom tilbud om sommerjobber.
I tillegg har byrådet i sin ferske byrådserklæring lovet en ungdomsgaranti, som skal gi ungdom under 24 år tilbud om jobb, utdanning eller opplæring.
Kan ikke love å fjerne gjengs leie
På boligsiden er det vanskeligere. Lenge har den kommunale ordningen med "gjengs leie" rammet de med dårligst råd. Ordningen med gjengs leie, som er en slags kommunal markedsleie, er politisk omstridt.
I vinter og vår var det opptil flere hete debatter i bystyret rundt temaet, og byrådets støtteparti Rødt, gikk hardt ut mot ordningen.
— Hva skjer med gjengs leie?
— Nå har byrådet satt i gang en utredning for å se hva vi skal gjøre. Det som virker helt sikkert er at ordningen slik den er i dag ikke vil fortsette. Det er alt jeg kan love før utredningen foreligger, sier Omar Samy Gamal.
Han håper også byrådets arbeid med å innføre en "tredje boligsektor" i byen vil føre til at det blir enklere for unge og vanskeligstilte å komme seg inn på et overopphetet boligmarked.
— Det å kunne eie egen bolig er en utrolig viktig del av det å kunne føle seg som en del av samfunnet. Blir du stående utenfor boligmarkedet, er det også lett å bli stående utenfor på mange andre måter.
— Har selv blitt stoppet av politiet
I løpet av de siste par ukene har media slått stort opp det de mener er tegn til økende ungdomsvold i hovedstaden.
Knivstikkinger, ran og uprovosert vold har preget overskriftene i hovedstadens medier. I mange av tilfellene har media og andre pekt på at det ofte er ungdom med minoritetsbakgrunn som har stått bak ugjerningene.
Som ansvarlig byråd, også på integreringsfeltet, har SV-politikeren sett de samme overskriftene og er bekymret.
— Jeg har selv opplevd, og snakket med andre som har opplevd, å bli stoppet på vei til trening av politiet. Da skal de gjerne ransake deg og blir fort litt hardhendte. Det er ikke rart at ungdom som behandles slik mister tilliten til ordensmakten, påpeker han.
Han understreker at han selv ikke har blitt ransaket av politiet, men forteller videre at han har snakket med mange ungdommer som har opplevd dette. Til tross for problemene mellom minoritetsungdom og lovens lange arm, tror byråden problemene kan la seg løse.
— Vi må få en dialog mellom politi og ungdom med innvandrerbakgrunn, hvor vi får spilleregler for hva som er grei oppførsel og hva som ikke er det. Jeg vet noen tviler på om politiet vil forandre seg, men jeg tror dette er en endring vi skal klare å få til, sier Omar Samy Gamal.
— Fotballen reddet meg
Gamal mener idrett, og et godt fritidstilbud til barn og unge ellers, er livsviktig når det gjelder å sørge for integrering og mindre forskjeller i hovedstaden.
— Se bare på meg. Det er ikke alle valg jeg har tatt i livet som har vært like lure, men fotballen reddet meg.
— Derfor er det så viktig at vi sørger for at alle barn og unge som ønsker det har råd til å være med i idretten. I dag ser vi dessverre at mange vanskeligstilte ikke har råd til å delta på idrettsaktiviteter i byen vår, sier SV-byråden.
Nå lover han at han som ansvarlig for feltet, sammen med resten av byrådet, skal gjøre alt han kan for å jevne ut forskjellene i hovedstaden.
— Dette er en kjempeoppgave og ikke noe jeg kan gjøre alene. Derfor er det så fantastisk å ha så mange kunnskapsrike mennesker å spille på lag med.
— Både mine egne folk og de i andre byrådsavdelingene skal gjøre det vi kan for å gjøre Oslo til en tryggere, mer inkluderende og mindre delt by, avslutter Omar Samy Gamal.