Til tross for at byggingen av det nye regjeringskvartalet er i full gang, er det fremdeles sperret av et lite område rundt minnesmerket. Der vil det torsdag morgen holdes en minnemarkering. Her ser vi et bilde fra 22. juli i fjor ved minnesmerket. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB

22. juli markeres i Oslo og resten av Norge

I dag er det ti år siden terrorangrepet på Oslo og Utøya 22. juli 2011. Det markeres flere steder i landet i løpet av dagen, og avsluttes med en stor minnemarkering i Oslo Spektrum, hvor kongen taler.

Publisert

– Som far, bestefar og ektefelle kan jeg bare ane noe av deres smerte. Som landets konge føler jeg med hver og en av dere, sa en tydelig preget kong Harald i Oslo Spektrum kun én måned etter terrorangrepene.

August 2011 ble det avholdt en stor nasjonal minnemarkering i den store salen, mens et land i sorg fulgte med på TV-skjermene hjemme.

Torsdag kveld skal kongen atter en gang tale i den samme arenaen i det som blir en tilnærmet identisk nasjonal minnemarkering.

Etterlatte og overlevende i Spektrum

Det blir en stjernespekket seanse, med musikalske innslag fra blant annet Highasakite, Dagny, Odd Nordstoga med Sol Heilo og Hkeem.

Statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre vil også holde tale på markeringen, som blir direktesendt på NRK. Programleder er Rima Iraki.

I salen vil det stort sett være etterlatte, overlevende og berørte, samt representanter fra det offentlige Norge. For få dager siden ble det imidlertid sluppet en rekke billetter for publikum.

Oslo stanser til minne for ofrene

I motsetning til det som har vært vanlig i de årlige minnemarkeringene, vil medlemmer av kongefamilien i år delta på alle de største arrangementene.

Kronprinsparet deltar både på markeringene i regjeringskvartalet og på Utøya, hvor kronprins Haakon er blant talerne.

Nato-sjef Jens Stoltenberg holder en tale i Oslo domkirke i etterkant av minnemarkeringen i regjeringskvartalet. Både kong Harald og dronning Sonja være til stede på gudstjenesten, som blir etterfulgt av at kirkeklokkene kimer i takt over hele landet.

Senere på ettermiddagen vil det også bli holdt en gudstjeneste i Hole kirke, ikke langt unna Utøya. Også her er kronprinsparet til stede.

Langs Karl Johans gate i Oslo henger det store bannere med påskriften «Vi glemmer aldri». Torsdag kveld ringer rådhusklokkene 77 slag – et for hvert av ofrene. Alle byens busser, trikker og T-baner stanser mens rådhusklokkene slår.

Terroren minutt for minutt

På twitterkontoen @aldriglemme kan nordmenn gjennom torsdagen følge med på hvordan terroren utspilte seg i sosiale medier for ti år siden – minutt for minutt.

Ved å sitere tweets fra personer som var til stede både i Oslo og på Utøya, samt folk som observerte terroren fra sidelinjen, ønsker de å bringe leserne så tett som mulig på hendelsene den dagen.

– Det vil bidra til at man aldri glemmer 22. juli, gjennom at folk tar dette inn på en mye nærere måte enn man kan med tradisjonelle medier, sa en av initiativtakerne, Vegard Grøslie Wennesland, til NTB tirsdag.

– Tiårsmarkeringen er viktig

Tidligere denne uka ble minnesmerket for Benjamin Hermansen tagget ned på Holmlia. Noen hadde skrevet «Breivik fikk rett». Politiet etterforsker saken, men ingen er pågrepet for ugjerningen. For to år siden ble to menn pågrepet for å ha tagget et hakekors på et 22. juli-minnesmerke i Tønsberg.

Onsdag publiserte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) en ny rapport om hvordan høyreekstreme miljøer blomstrer på internett.

Den siste tiden har mange 22. juli-overlevende gått inn i den offentlige debatten om 22. juli. Mange har pekt på en berøringsangst i debatten om terroren.

Nato-sjef, og tidligere statsminister, Jens Stoltenberg mener det er fint at AUF og flere overlevende har bidratt til å trekke debatten nærmere det politiske aspektet rundt terroren.

– Det gjør denne tiårsmarkeringen ekstra viktig, sa Stoltenberg.

Hovedprogram 22. juli 2021

Her er hovedprogrammet for tiårsmarkeringen:

* Klokken 9: Minnemarkering i regjeringskvartalet, hvor statsminister Erna Solberg (H) er blant talerne. Kronprinsparet er også til stede, og det blir navneopplesning, kransenedleggelse og musikalske innslag.

* Klokken 11: Gudstjeneste i Oslo domkirke, hvor biskop Kari Veiteberg holder preken. Nato-sjef Jens Stoltenberg taler, og kongeparet vil være til stede. Etter gudstjenesten ringer alle landets kirkeklokker i takt.

* Klokken 13: Gudstjeneste i Hole kirke, hvor biskop Jan Otto Myrseth holder preken. Kronprinsparet vil være til stede. Det holdes også gudstjenester i en rekke andre kirker rundt om i landet.

* Klokken 15: Minnemarkering på Utøya, hvor blant annet kronprins Haakon taler. Det blir også taler fra overlevende og etterlatte, musikalske innslag, samt navneopplesning og kransenedleggelse.

* Klokken 17: Mottakelse i Oslo rådhus, hvor berørte er invitert av Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

* Klokken 19: Rådhusklokkene vil slå 77 slag – et for hvert av terrorofrene – samt spille «Til ungdommen». Samtidig stanses all kollektivtrafikk i hovedstaden.

* Klokken 19.55: Nasjonalt minnearrangement i Oslo Spektrum, hvor blant annet kong Harald taler. Det blir også en rekke andre taler, samt musikalske innslag fra blant annet Highasakite, Dagny og Odd Nordstoga.

(Kilder: Regjeringen, 22. juli-senteret og Den nasjonale støttegruppa)

Powered by Labrador CMS