77 mennesker ble drept i det høyreekstreme terrorangrepet 22. juli 2011.

Et minnested for 22. juli-ofrene er åpnet i regjeringskvartalet

Minnestedet består av en vegg med de 77 ofrenes navn og alder. Et gulv av tromlet glass symboliserer det knuste glasset rundt regjeringskvartalet etter at bomben smalt 22. juli.

Publisert

I tillegg er fire av trærne i den gamle Lindealleen en del av minnestedet. Trærne sto imot eksplosjonen fra bomben. Bruken av navnene er godkjent av de pårørende.

Det midlertidige minnestedet er lagt til Johan Nygaardsvolds plass, nær inngangen til 22. juli-senteret. Minnestedet skal være tilgjengelig for alle hele døgnet, og det er tilrettelagt for opphold rundt stedet.

Fra venstre: statsminister Erna Solberg, AUF-leder Mani Hussaini og støttegruppens leder, Lisbeth Røyneland, legger ned krans ved det midlertidige minnesmerket. Foto: Ann Kristin Lindaas / KMD

Landets verste terrorangrep

AUF-leder Mani Hussaini sa under åpningen at 22. juli må brukes til å skape nasjonalt samhold og ta et oppgjør mot hat. – Det er det verste terrorangrepet som har rammet landet vårt, og det begynte med en bombe her, sa Hussaini, ifølge NTB.

Også statsminister Erna Solberg (H) talte under markeringen. – For syv år siden ble demokratiet vårt angrepet. Uskyldige mennesker ble drept i et forsøk på å ramme åpenheten, mangfoldet og tilliten som preger det norske samfunnet. Syv år høres lenge ut, men mange har en hverdag som fortsatt er preget av 22. juli, sa Solberg, ifølge NTB.

Erna Solberg (H) gir Mani Husseini (AUF) en klem. Foto: Ann Kristin Lindaas / KMD

Et nasjonalt minnested

Statsbygg fikk i oppdrag å planlegge etableringen av det midlertidige minnestedet i regjeringskvartalet for ett år siden. Statsbygg har sørget for å involvere Støttegruppen og AUF i arbeidet. Også kunstfaglig kompetanse ved Kunst i offentlige rom har bidratt, og en representant for departementene har deltatt i referansegruppen.

– Jeg er svært glad for at det midlertidige minnestedet i regjeringskvartalet er ferdig, sier Mæland. – Vi har nå et nasjonalt minnested på plass. Det trenger vi som nasjon, og alle som er berørt etter terroren 22. juli 2011, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Minnestedet ble avduket under minnemarkeringen søndag 22. juli 2018. Foto: Ann Kristin Lindaas / KMD

 

Powered by Labrador CMS