Under aksjonen mot en leilighet i et leilighetshotell i fjor sommer ble en 22 år gammel mann skutt i brystet av en politimann fra beredskapstroppen.

22-åring ble lam etter politiskudd på Grønland. Nå er saken henlagt: – Har fått livet ødelagt og kan ikke slå seg til ro med dette

– Et lite sannsynlig sammenfall av hendelser, som politimannen ikke kan stilles strafferettslig til ansvar for, ifølge Spesialenheten. 22-åringens advokat varsler klage på henleggelsen av politiskytingen på Grønland i fjor sommer.

Publisert

Natt til søndag 9. juli i fjor ble en 22 år gammel mann skutt i brystet av politiet under en væpnet aksjon på Grønland. Nå er saken er henlagt.

Saken er henlagt «fordi intet straffbart forhold anses bevist», ifølge Spesialenheten.

– Hendelsen fremstår som et svært uheldig resultat av et lite sannsynlig sammenfall av hendelser, som politimannen ikke kan stilles strafferettslig til ansvar for, heter det i avgjørelsen fra Spesialenheten.

Skjold kom borti avtrekker

Under aksjonen i fjor sommer ble en 22 år gammel mann skutt i brystet av en politimann fra beredskapstroppen. 

Mannen fikk en skade i ryggmargen og er blitt lam i beina som følge av skuddet. Politimannen har forklart at skuddet gikk av etter at skjoldet hans kom borti avtrekkeren på tjenestevåpenet hans.

Spesialenheten mener det vanskelig kan være kritikkverdig at ikke politiet på forhånd hadde avdekket risikoen som forelå.

Dermed kan det heller ikke være et kvalifisert avvik som når opp til det straffbare.

– Kan ikke slå seg til ro med dette

22-åringens advokat, Brynjar Meling, varsler at henleggelsen vil bli påklaget.

– Jeg vil ikke gå i detalj om anførslene, men det er selvforklarende at vår klient som har fått livet og fremtidsutsiktene i stor grad ødelagt, ikke kan slå seg til ro med at han kun er et offer for uheldige omstendigheter, og at det ikke foreligger feilvurderinger, verken i skuddøyeblikket eller i forkant av hendelsen som ledet til politiaksjonen, sier Meling.

Meling sier dette gjelder alt fra selve skuddøyeblikket, til beslutningen med å gripe inn i situasjonen, med bevæpning, og usikrede våpen, helt tilbake til at det faktisk ble tatt en beslutning om at man skulle bruke et skjold, som var utformet slik at dette kunne lede til at skudd nærmest gikk av ved et uhell.

– Vi vurderer også betydningen av hvordan situasjonen ble håndtert etter at vår klient ble skutt, altså hvordan han ble båret ut og gjort tilgjengelig for ambulansen.

Politiaksjon

Bakgrunnen for politiaksjonen var mistanke om narkotikaovertredelse, der tre personer var siktet. 

Politiet anså de tre som del av et kriminelt miljø der det kunne være skytevåpen, og hvor tilknyttede personer hadde vært involvert i skyteepisoder i det offentlige rom.

Siktet i narkotikasak

Advokat Brynjar Meling bistår den skadede 22-åringen, både i Spesialenhetens etterforskning der han har status som fornærmet, og i narkotikasaken der han er siktet.

Meling har tidligere uttalt at hans klient er glad for at etterforskningen viser at skuddet var et uhell.

Powered by Labrador CMS