Suppe fra Den Svenske Kyrkan reddet tusenvis fra underernæring og sykdom under 2. verdenskrig. Foto: Oslo Byes Vel

"Svenskesuppe" reddet barn og unge fra underernæring og sykdom under krigen. Nå har den fått eget blått historisk skilt

Under andre verdenskrig fikk 5000 barn og unge livreddende svenskesuppe i Margaretakyrkan hver dag. Nå hedres suppen med et eget blått historisk skilt.

Publisert

Den Svenska Kyrkan var hovedkvarter for svenskehjelpen under store deler av andre verdenskrig, fra 1942 til 45. Her fikk 5000 barn og unge suppe hver dag, og dette reddet mange fra underernæring og sykdom.

Suppen kom i tre ulike varianter: havresuppe, ertesuppe og betasuppe. Var man heldig fikk man en liten kjøttbit også.

11. februar klokka 12.00 ble det historiske blå skiltet, til ære for svenskesuppen, avduket på Margaretakyrkan på Hammersborg. Marianne Sekkenes, tidligere medlem av menighetsrådet og kirkevert i 23 år, fikk det ærefulle oppdraget.

Lag din egen svenskesuppe

De blå skiltene forteller om personer, hendelser eller bygninger som har hatt betydning for eller posisjon i samfunnsutviklingen. Skiltene settes opp av Selskabet for Oslo Byes Vel.

Marianne Sekkenes avduker skiltet. Foto: Oslo Byes Vel

Svenskesuppen skal være den eneste suppen som kan skryte av akkurat denne typen heder og ære.

De originale oppskriftene er å finne i Riksarkivet, og er tilgjengelige her.

I Oslo siden 1911

Den Svenska Kyrkan startet sitt arbeid i Kristiania i 1911 da den første presten, Oscar
Krook, ble sendt hit. Byggingen av selve Margaretakyrkan startet i 1922 og fikk navn etter den daværende svenske kronprinsessen Margareta.

VårtOslos spaltist, Kjersti Opstad, besøkte nylig Margaretakyrkan under kirkevandring på Hammersborg.

Powered by Labrador CMS