For to uker siden ble 19-årige Abdullahi Bashir ny leder av Tøyenrådet. Nå forteller Bashir oss hva han vil få til.
Ifølge kommunen skal rådet "gi vurderinger, råd og innstillinger til Områdeløft Tøyen, og sikre god medvirkning i spørsmål og saker som berører befolkningen på Tøyen."
Bashir har vokst opp i Kolstadgata 7, en stor kommunal blokk rett ved Tøyen Torg, og har bodd på Tøyen hele livet. Han gikk til valg på å gjøre Tøyenrådet mer synlig i lokalbefolkningen og på sosiale medier, og at rådet i større grad har en egen agenda og jobber frem prosjekter.
Han er alumni fra Tøyenakademiet, et lederprogram fra Tøyen Sportsklubb.
Gratulerer med nytt verv, Abdullahi Bashir!
Annonse
— Tusen takk!
— Så, hvilke hovedutfordringer står Tøyen ovenfor?
— For meg vil det være hvordan boligutviklingen fører til at noen må flytte, og at man har masse studentleiligheter rundt på Tøyen.
— I det siste har det kommet veldig mange familier til Tøyen. Det er veldig bra og vi trenger mer av det. Det er folk med gode innspill, ideer og tankeformer. På grunn av foreldrene har vi for eksempel nettopp fått Aktivitetshuset K1 på Tøyen. Et sted hvor barn finner trygghet og et sted hvor foreldrene har kontroll på situasjonen.
— Og jeg føler at det, med flere familier, blir lettere å få til god kommunikasjon og et godt samarbeid. Unge og studenter er også velkomne, alle er det, men studenter er ikke stabile, de flytter mye og involverer seg mindre. Familier gir en bedre "connection" og trygghet.
— Vi prøver også å minske ungdomsproblemene, for mange ungdommer er bare ute og henger og har ikke et sted hvor de føler seg komfortable. Da er sjansen for vold større, eller for at yngre ungdommer blir introdusert for alkohol og andre rusmidler.
— Hva ønsker du å få til i det nye vervet ditt?
— Veldig få vet om Tøyenrådet, så mitt første mål som ny leder er å gjøre det enklere for Tøyen-innbyggerne å kontakte oss.
— Jeg vil for det første lage en Facebook-side hvor beboere kan se hva Tøyenrådet gjør, og hvor de kan melde fra om bekymringer eller komme med ideer til hvordan Tøyen kan forbedres. For vi har ikke alle svarene eller alle de gode ideene.
— En annen ting jeg synes er like viktig er å få flere utendørslys på Tøyen. En av de første tiltakene som ble lovet med Tøyenløftet var flere lys, men det har ikke skjedd i tilstrekkelig grad. Spesielt om vinteren kan det være mørkt og skummelt, og jeg vil ikke at folk skal føle seg utrygge. Flere lys på Tøyen Torg er et av tiltakene jeg vil satse på først.
— Jeg vil starte med de de to tiltakene og så øke innsatsen. Jeg mener at jeg burde ta de små tiltakene som er viktigere på kort sikt og kan gjøres raskt, enn noe veldig stort. Og så jobbe videre og skalere opp.
— Hvorfor ville du bli leder av Tøyenrådet?
— En grunn til det er at jeg så veldig mange engasjerte mennesker som gjorde mye for nabolaget. Jeg selv, for to år siden, hadde ikke mye informasjon og visste ikke engang hva som foregikk på Tøyen. Så ble jeg medlem av Tøyen sportsklubb og oppdaget mulighetene.
— Når jeg fikk sjansen tok jeg den, for jeg så at Tøyenrådet er et sted hvor det er masse muligheter. Jeg følte at det var et sted hvor alle beboere som hadde et hjerte for området kunne komme og få til noe, og det likte jeg å se.
— Hvilken makt har Tøyenrådet og du som leder av Tøyenrådet?
— Tøyenrådet har veldig stor makt ved at vi jobber både med Byrådsavdelingen for byutvikling og med Tøyenøftet, som hjelper med bekymringer som beboere har. At vi kan bli hørt av dem er en stor makt vi har.
— Som leder har jeg allerede masse hjemmelekser og jobber med å komme i posisjon som leder. Men jeg føler at det at å gi folk en sjanse, det å komme sammen og gjøre noen forandringer, det er en stor makt i seg selv.
— Ble du overrasket når du ble valgt?
— Ja! Det var en stor glede. Jeg er den yngste lederen av Tøyenrådet, jeg er jo bare 19 og fyller 20 dette året. De som er i Tøyenrådet ga meg sjansen og var trygg på at jeg kunne være leder. Det var en stor glede det.
— Du er som du sier en ung mann, 19 år gammel. Er du moden nok til å lede Tøyenrådet?
— Jeg selv føler at jeg er moden nok. Jeg føler meg klar. jeg har jobbet med folk som har gitt meg inspirasjon og som har hjulpet meg frem til dette stadiet. Jeg har vært med på flere lederkurs. Har jeg noe på hjertet og noe jeg ønsker å gjøre selv, greier jeg å få det til.
— Hva står på agendaen de neste fire ukene?
— Planen er for det første å gå gjennom mandater og regelverk for meg selv. Og det viktigste er å sette opp denne Facebook-siden og kommunisere ut til beboerne slik at de vet at vi i Tøyenrådet eksisterer, og slik at de har et sted de kan komme med bekymringer og ideer som de selv har, sier Abdullahi Bashir.