— Det skrives mye rart om flagging i 17. maitoget i sosial medier, sier ordfører Marianne Borgen (SV).
— Det skrives mye rart om flagging i 17. maitoget i sosial medier, sier ordfører Marianne Borgen (SV).

Hva er flaggregelen i Oslos 17. mai-tog? - Ikke forbudt med andre lands flagg, svarer ordføreren

Etter to år med korona blir det endelig barnetog på Karl Johan 17. mai i år. Og igjen dukker diskusjonen opp om flagg i barnetoget. Er det lov å gå med for eksempel et ukrainsk flagg? Eller et annet nasjonalflagg?

Publisert

Ukrainas ambassadør i Norge ville i år å gå med ukrainske barn i Oslos 17. mai-tog. Men fikk nei av bystyrets 17. mai-komité.

— Barnetoget er ikke et politisk arrangement, svarte komitéen.

Ville åpne for ukrainske flagg

Da Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte til Stortinget i april og sa han ønsket barnetog i Kyiv når krigen er over, fikk oslopolitiker Eivind Trædal (MDG) en idé han fremmet for bystyrets 17. mai-komité.

— Kan vi i år gi et signal om at de som ønsker det kan ta med seg ukrainske flagg i år, i tillegg til det norske, skrev Trædal.

Dermed var debatten i gang igjen. Få ting kan fyre opp nordmenn mer på Twitter og Facebook enn debatten om andre lands flagg i barnetoget.

Men hva er regelen i Oslo? Er det tillatt eller ikke? Kan poden gå ned Karl Johans gate og opp forbi kongefamilien med det ukrainske flagget? Eller et hvilket som helst annet flagg?

— Oppfordres til å bære norsk flagg

— Det skrives mye rart om flagging i 17. mai-toget i sosial medier, sier ordfører Marianne Borgen (SV).

Norske flagg så langt øyet kan se. Men det er altså ikke noe forbud mot å bære andre nasjonalflagg i Oslos 17. maitog.
Norske flagg så langt øyet kan se. Men det er altså ikke noe forbud mot å bære andre nasjonalflagg i Oslos 17. maitog.

Snart har Borgen vært Oslos formelt sett fremste tillitsvalgte i sju år. Og før det hadde hun lang fartstid som menig bystyrerepresentant.

Ordføreren bør vite hva hun snakker om. Nylig orienterte hun bystyrets forretningsutvalg om flaggvedtektene i 17. maitoget.

— I våre vedtekter i Oslo står det eksplisitt at elevene oppfordres til å bære det norske flagget i toget. Eventuelt det samiske eller FN-flagget, sier ordføreren før hun legger til en viktig presisjon.

— Men det står også at det ikke er forbud mot andre flagg, sier Borgen.

Dermed er det klart - det er fullt tillatt å bære andre nasjonalflagg i Oslos barnetog.

— Dette er den regelen som gjelder i år også. Så la oss håpe på en flott feiring i dette som er det største eventet i byen vår, og som sannsynligvis også er verdens største barnefest, sier Marianne Borgen.

Powered by Labrador CMS